Ökad säkerhet för SCB med W10

AdobeStock_80882540_2.jpg

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

– Vi började titta på Windows 10 i samband med att vårt gamla avtal löpte ut och att Microsoft aviserat att man skulle sluta med supporten för Windows 7. Vi har aldrig varit riktigt i fas med roadmapen för operativsystem och nu fick vi en chans att inte bara komma i kapp utan vara tidigt ute. Det var ett strategiskt beslut att störa verksamheten så lite som möjligt så vi bestämde oss för att göra det i samband med uppgradering av hårdvara, säger Daniel Barsom, it-strateg på SCB.

SCB skapade därför stationer där medarbetarna kunde lämna in sin gamla dator och hämta ut den nya med Windows 10 förinstallerat.

– Så långt det var möjligt förde vi över filer, skrivbordsbakgrunder, inställningar. För användarna blev det ingen större skillnad. Vi standardiserade också hårdvaran så att alla fick två skärmar och det fanns tre olika hårdvaruplattformar, två vanliga och en särskild arbetsstation för utvecklarna, att välja på. Totalt handlade det om cirka 1 400 enheter, säger Daniel Barsom.

Smidigt byte

Bytet till Windows 10 gick över förväntan med få klagomål och lite nedtid. Förstärkningen inför de förväntade supportsamtalen behövdes knappast.

– För driftsidan är det kul att jobba med något på ett tidigt stadium och Windows 10 är en väldigt stabil plattform utan några direkta barnsjukdomar. Den stora vinsten är väl framför allt att vi går från 32 till 64 bitar på alla enheter så att vi kan få fullt kapacitetsutnyttande och att vi får en trevlig miljö att jobba i.

db_960x640.jpg

Daniel Barsom, SCB

Nästa steg för SCB är att implementera Device Guard, Microsofts system för att hindra enheter från att köra skadlig kod genom att nyttja det virtualiseringsbaserade skydd som finns inbyggt i Windows 10.

– Vi har Bitlocker i grunden och ska köra en förstudie på Device Guard. Nu har vi standardiserat arbetsplatserna men på sikt tror jag att vi kommer att gå mot mer skräddarsydda plattformar där man ska kunna jobba mer sömlöst med automatiserade tjänster och åtkomst till filer var man än befinner sig. Då är säkerhet en viktig faktor. Vi tittar också på biometrisk inloggning med Windows 10 i botten.

Verksamhet som styr

För SCB:s it-avdelning är det viktigt att man har ett stöttande perspektiv. Verksamheten får styra vad som görs även om man ofta tar initiativ att fråga dem och föreslå lösningar. Man skickar inte ut lösningar på eget bevåg.

– Det är ju ofta vi som sitter på kunskapen så då är det enklare att vi föreslår lösningar utifrån deras behov. Men det är alltid verksamheten som styr, säger Daniel Barsom.

 

1 augusti 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng