Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Uddevallas ledord är samverkan

AdobeStock_78068376_2.jpg

En viktig aspekt av likvärdighet är möjligheten att erbjuda särskilt elevstöd utan att någon känner sig utpekad.

Från dag ett har samarbete varit mål och medel för digitaliseringen av alla skolformer i Uddevalla kommun. Verkligheten har blivit bättre än många vågade tro och nu är erfarenheterna en del av utbytet med de andra nio kommunerna i SKL:s projekt om skolans digitalisering.

– Vi var tidigt måna om att få med alla och vi hade goda förutsättningar; vi som arbetar med verksamhetsutveckling arbetar nära verksamheten och det ger en god förankring. Till det kommer att kommunen generellt har ett gott samarbetsklimat. Sedan ska sägas att vi har en bra utbildningsplan som grund, säger Jens Almgren Larsen, förstelärare med IT-ansvar på gymnasieskolan i Uddevalla kommun.

Det fanns en stor enighet men också flera utmaningar när kommunen 2011 gjorde grundskolans digitalisering till ett prioriterat mål.

– Vi hade erfarenheterna från gymnasieskolans digitalisering, men stod ändå inför en rad stora frågor. Som finansiering, likvärdighet och hur vi skulle skapa samarbetsformer för arbetet som väntade, sammanfattar Jonas Berling, skolutvecklare med inriktning IKT.

IMG_2668_2.jpg

Från vänster: Jonas Berling, Britt-Inger Berntsson, Annika Bratt, Jens Almgren-Jensen och Maria Resenius.

Att det i dag finns ett gott samarbete bekräftas av de tre andra som sitter runt bordet med Jonas Berling. Jens Almgren Larsen, Maria Resenius, IT-ansvarig förstelärare på vuxenutbildningen och Annika Bratt, IKT-utvecklare på förskolan, träffas regelbundet och så har man arbetat sedan starten. 

Googlelösning

Frågan om finansieringen löste sig genom att mer solidariskt dela de medel som redan fanns, även om vissa utmaningar återstår, till exempel att med gemensamma krafter digitalisera förskolan. Valet av it-miljö har varit en del av den lösningen, berättar Jonas Berling.

– Vi genomförde ett brett pilotprojekt och utvärderade Chromebooks i Googlemiljö. Fördelarna var sådana att vi valde att gå vidare med denna lösning för alla skolformer och även som ersättning för gymnasieskolans befintliga och ganska tungrodda maskinpark.

Begreppet likvärdighet går som en röd tråd när kollegorna berättar om digitaliseringen i Uddevallas skolor. Om det kanske var utmaningen som orsakade mest oro från början, berättar nuläget i klassrummen om ovärderliga fördelar med de nya verktygen.

I dag finns en mångfald av fantastiska möjligheter att presentera och visa kunskap på sätt som skapar lust och glädje. Det finns faktiskt ingen ursäkt för att inte arbeta på det här viset.

Jonas Berling , skolutvecklare med inriktning IKT i Uddevalla kommun

– Datorn används under i princip alla lektioner och förutom som läs- och skrivstöd har vi valt verktyg som stödjer kommunikation och feedback mellan oss och eleverna, och mellan eleverna sinsemellan som kan ta hjälp och lära av varandra. Nu är det också lättare att ge särskilt elevstöd, till exempel vid dyslexi, och ingen behöver känna sig utpekad. Det är en viktig aspekt av likvärdighet, säger Maria Resenius.

Lust och glädje

Datorn underlättar det administrativa och det textbaserade … och det är ändå bara början, framhåller Jonas Berling.

– Nu arbetar vi och eleverna mer och mer med film, podcasts och programmering. I dag finns en mångfald av fantastiska möjligheter att presentera och visa kunskap på sätt som skapar lust och glädje. Det finns faktiskt ingen ursäkt för att inte arbeta på det här viset.

Kommunens engagemang i SKLs projekt LEDA för smartare välfärd speglar ett tidigt, strategiskt beslut om att både skapa och söka sig till forum för kunskapsutbyte och inspiration inom digitalisering.

– Tillit är ett annat viktigt begrepp för oss och hur vi arbetar. Här är det inte så att var och en ser om sitt eget hus, utan vi söker gemensamma lösningar. Till exempel gemensamma arenor för kunskapsutbyte och kompetensutveckling, säger Jens Almgren Larsen.

Stöd A och O

En del av kunskapsutbytet med de andra nio kommunerna i LEDA handlar om att inventera det som i dag känns självklart, men som för inte så länge sedan var en utmaning i digitaliseringsarbetet. Vilka framsteg ser kollegorna runt bordet i Uddevalla? De ser på varandra och svarar i tur och ordning men utan tvekan.

– Fungerande logistik och nät så att vi kan möta den nationella it-strategin, att vi etablerat ett arbetssätt för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling, lärarnas möjlighet att ge eleverna stöd och feedback … men det allra viktigaste är nog vårt goda samarbete och stödet från varandra och vår it-avdelning. Det sista inte minst viktigt utifrån IT-chefen Britt-Inger Berntssons förståelse för verksamheternas behov.

Skola och lärande i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

De kommuner som deltar inom inriktningen skola och lärande i en digital värld är: Botkyrka kommun, Härryda kommun, Lidingö stad, Linköpings kommun, Malmö stad, Nordmalings kommun, Sollentuna kommun, Stockholms stad, Uddevalla kommun, Umeå kommun och Uppsala kommun. 

14 augusti 2017 Uppdaterad 11 januari 2021 Reporter Anne Hammarskjöld it i skolan Foto AdobeStock, Uddevalla kommun

Rekommenderad läsning

Vard Kommun

Sveriges bästa kommuner

1 jun 2020 digit

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

old-woman.jpg

Hinder för välfärdsteknik

30 apr 2019 it i vården

Det finns fortfarande många hinder att införa välfärdsteknologi i svenska kommuner. Nu deltar Högskolan i Väst i ett forskningsprojekt i Sverige och Norge, som på sikt ska ge konkreta förslag på förändringar.

man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg
video

Därför älskar kommunerna RPA

16 aug 2018 digit

Robotisering, automatisering och GDPR driver på utvecklingen i svenska kommuner. Uddevalla och Avesta är två kommuner som tar fram lösningar för att medborgarnas och kommunens bästa, men parallellt behövs tid och utbildning för att lära nytt. 

glada-barn-springer-till-sommarlovet.jpg

Lita inte på lärarna

8 aug 2018 it i skolan

Med hjälp av några älskade seriefigurer har eleverna i åk 1 på Långmosseskolan i Göteborg lärt sig ifrågasätta ogrundade rykten och få en bättre förståelse för hur snabbt de kan spridas via sociala medier. De har också fått lära sig en riktigt tuff läxa om förtroende.

tre-glada-kompisar-med-dator.jpg

Ny rapport om digitalt berättande

5 jun 2018 it i skolan

Digitala verktyg i förskoleklassen innebär både möjligheter och svårigheter när barn instrueras att skapa berättelser. Hur barnens berättelser växer fram beror till stor del på vilka instruktioner barnet får och hur förskolläraren stöttar under arbetet visar en avhandling från Göteborgs universitet.

två pojkar sitter och äter och leker lite med sina grönsaker.jpg
video

Så pluggar Partille programmering

25 maj 2018 it i skolan

I höst ska programmering bli en del av matematik- och teknikämnet i grundskolan. I Partille förbereder man sig genom att låta utvecklingsledaren Jakob Möllstam fungera som en ambulerande lärare i programmering i kommunens skolor för att hjälpa lärare och elever att komma igång.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.

glad-flicka-kramar-aldre-kvinna.jpg

Klassen som vann Digit

27 apr 2018 it i skolan

Tävlingen Digit går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och it. I år tävlade klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg om att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård. Klass 5a på Torpaskolan vann med sin lösning för hur äldre bättre kan klara sig själva.