Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så tar PostNord Logistics nya marknader

Med kunder som Linas Matkasse och Dagab jobbar PostNord Logistics med en ny affärsplan för termoverksamheten. Genom smart användning av koncernens digitala muskelmassa är målet att erbjuda mervärden som uppdragsgivarna inte ens visste att de saknade. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Linas matkasse 9 augusti 2017 Digit

LMK_samtliga_kassar_2014_2.jpg

Mer exakta tider för hemleveranser av e-handlad mat är en efterfrågad tjänst.

– Utmaningen för transportbranschen i dag handlar inte så mycket om att köra lastbilar från punkt A till punkt B. I dag är utmaningen att erbjuda kunderna mervärden i form av attraktiva add ons. Därför handlar vår digitaliseringsresa till stor del om att sätta ihop it- och logistiklösningar som erbjuder kunderna tydliga driftfördelar som också är värda att betala för, säger Jon Widell, vd på PostNord Logistics.

Jon Widell beskriver verksamheten som ”en udda fågel” i PostNords tjänsteportfölj, men köpet 2013 av Sveriges tredje största aktör på livsmedelsmarknaden var ett led i koncernens breddning av logistiksektorn. Med det strategiska förvärvet kom också flera stora utmaningar.

Lagring, plock och pack, uppackning i butik på natten, hemleveranser … vi utvecklar tjänster och lösningar som gör att vi kommer närmare våra kunder med processer som är så standardiserade som möjligt men erbjuder tydliga mervärden.

Jon Widell , vd, PostNord Logistics

– Då hade verksamheten dålig lönsamhet och det har vi jobbat med sedan dess. Nu har allt hårt arbete gett resultat och vi ser tillbaka på flera plusmånader. Vi gör också en stor kartläggning av våra och koncernens befintliga it-system och den information som de erbjuder. På så sätt får vi koll på det som finns och vad som behöver utvecklas av smarta digitala lösningar. Vi har inga planer på att måla läppstift på en gris utan vill bygga bra system från grunden.

Exaktare leveranstid

En annan viktig del av arbetet med affärsplanen har varit att inventera och formulera de usp-ar som PostNords termoverksamhet kan och vill erbjuda kunder som ICA, Axfoods logistikbolag Dagab och Linas Matkasse i Norrland. Usp-ar i form av lösningar som kunderna kanske inte ens vet att de saknar.

– Lagring, plock och pack, uppackning i butik på natten, hemleveranser … vi utvecklar tjänster och lösningar som gör att vi kommer närmare våra kunder med processer som är så standardiserade som möjligt men erbjuder tydliga mervärden. Ett aktuellt exempel är att i samband med hemleveranser av livsmedel kunna erbjuda konsumenterna en mer exakt ankomsttid än dagens fönster på fyra timmar. Eller att fjärrövervaka temperaturen i kyltransporterna och erbjuda kunderna den informationen tillsammans med ankomsttiden till butik.

Samlad muskelmassa

När verksamheten nu bygger sin tekniska plattform som stöd för utvecklingen av produkter och tjänster finns det många fördelar med att vara en del av en stor koncern.

– Vi må vara en relativt sett mindre verksamhet inom PostNord men vi har tillgång till koncernens hela muskelmassa när det gäller it-kompetens och -plattformar. Helheten gör att vi kan bygga smarta system och erbjuda våra kunder skräddarsydda mervärden.

Jon Widell ser stora möjligheter för PostNords termoverksamhet men framhåller att den riktiga utmaningen för digitaliseringsresan inte är tekniken.

– Vi lever i en bransch där fokus länge legat på att pressa priserna. Nu har vi kommit till en punkt där alla, både kunder och åkerier, behöver fokusera mer på kvalitet och smarta lösningar. Nu jobbar vi vidare med att vara en kreativ partner till våra kunder utan att för den sakens skull själva bli för exalterade över de möjligheter som finns. Målet i allt vi gör är tydlig kundnytta som kunderna också vill betala för.

I dag har PostNords termoverksamhet cirka 200 bilar, egna och 140 åkarkörda, samt 250 anställda. Än så länge är norra Sverige den största marknaden men målet är att etablera verksamheten i hela landet.

Rekommenderad läsning

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

pite kommun radhustorget.jpg
video

Självbetjäning i Piteå kommun

5 apr 2017 digit

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

mia forsäng snip.JPG
video

Mia Forsäng fibrerar Sverige

31 maj 2017 digit

2020 ska 98 procent av Sveriges hushåll ha tillgång till fiber, vilket innebär en mängd nya möjligheter för både företag och organisationer. Telias dotterbolag Svenska stadsnät är ett av bolagen som ansvarar för utbyggnaden.

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.