Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kvantdatorn knäcker krypto

IBM kvantdator.jpg

IBM:s kvantdator IBM Q i på Thomas J Watson Research Center i Yorktown Heights, New York.

Superkänsliga och extremt smarta. Kvantdatorer kan i realtid beräkna hur molekyler beter sig och kan därför bli allt viktigare för att ta fram nya patent inom biomedicin. Samtidigt finns hotet att det är just kvantdatorerna som kommer att knäcka alla våra lösenord. 

Kvantdatorer dyker ibland upp på folks läppar när det pratas om framtiden, men hur smarta de egentligen är och vad de faktiskt ska användas till råder det ofta delade meningar om. Det amerikanska storföretaget IBM har länge arbetat med kvantdatorer. Faktum är att de till och med har en kvantdator fri för allmänheten att testa, IBM Q, via molnet på deras hemsida. Det finns också en mer högpresterande kvantdator att tillgå för beta-användare. Mikael Haglund är CTO på IBM Sverige. 

 Det som det pratas mest om är hur kvantdatorer kan komma att knäcka säkerhetskrypteringar då de kan faktorisera produkter av enormt stora primtal som i praktiken inte går med dagens superdatorer. Men dagens kvantdatorer är inte kraftfullare än superdatorerna. De vi har tillgång till på IBM har max 17 kvantbitar, och det är först i trakten av 40 generella kvantbitar som superdatorerna inte hänger med längre. Och för att knäcka krypton kan det krävas många fler kvantbitar än så. 
 
Vad är det kvantdatorerna gör som inte vanliga kan?

 Kvantdatorerna använder sig av kvantalgoritmer som kan räkna ut sådant som är fullkomligt omöjligt med vanlig datormatematik. Dagens krypteringar använder sig av publika kryptonycklar där de multiplicerat ihop två enorma primtal och ingen kan lösa nyckeln. Det är som att lämna din hemnyckel utanför din port och nyckeln väger tre ton utom just för dig. Även fast nyckeln är tillgänglig är den omöjlig att lösa - men en kvantdator skulle kunna plocka isär nyckeln i sina faktorer och knäcka koden.
 
Så kryptering kommer vara helt onödigt i framtiden?

 Nja, den här sortens krypteringar som vi använder nu är bara något vi kommit överens om. Vi behöver inte lägga ut en publik nyckel som går att knäcka, vi får helt enkelt byta krypteringsrutin. Om krypteringar bygger på andra strategier än publika nycklar så hjälper inte kvantdatorerna heller. 

IBM_MikaelHaglund_beskuren_2281x2281.jpg

Mikael Haglund, CTO, på IBM Sverige.

Kan skapa nya mediciner

Ett annat användningsområde för kvantdatorer kan framöver komma att bli biomedicin. Med kvantmekaniska system kan man beräkna hur molekyler beter sig rent matematiskt och på så sätt förstå hur de agerar med andra molekyler. Man kan alltså på en detaljerad nivå förstå vad som faktiskt händer i molekylernas värld, och resultatet kan förmodligen bland annat skapa nya mediciner, menar Mikael Haglund. 

 Jag har ett exempel: Att ta kväve ur luften för att skapa konstgödsel är en väldigt energikrävande process, men mikroorganismer kan göra det med bara solens hjälp. Hur går det till rent praktiskt? Det är otroligt svårt att beräkna utifrån matematiska modeller, men med kvantmekaniska beräkningar kan vi lösa dessa fenomen och det på en rätt rimlig tid. Där kan vi teoretiskt se enorma förändringar framöver.

Kräver väldig kyla

Med kvantdatorer finns dock en stor nackdel - de är tekniskt mycket svåra att bygga. Miljön där själva datorerna vistas är väldigt känsliga för brus och andra typer av störningar så det måste vara helt tyst. Konstiga vibrationer kan leda till felrättande koder. Det måste också vara extremt kallt i datorn, nämligen 14 millikelvin. Den siffran är nära gränsen till hur kallt det överhuvudtaget kan bli, 0 kelvin (-273,15 celsius), vilket är kallare än i yttre rymden.
 
Trots svårigheterna rent praktiskt så tror Mikael Haglund att kvantdatorerna kan komma att spela en viktig roll i framtiden. De kommer rimligtvis inte att användas av lekmän hemma i stugorna, men inom avancerad forskning och som komplement till AI och machine learning kommer datorerna att vara vanligt förekommande. 

 Maskininlärning, AI och kognitiva system är ju i detta nu ett exploderande område. Det dyker upp överallt och är som en liten hammare som alla försöker lösa sina problem med. Det kommer också att ge oss massa fördelar som mänsklighet. Men framöver kommer vi att använda maskininlärning tillsammans med kvantdatorerna. Kvantdatorerna kan stå för tung beräkning, AI för hjälp vid föreberedelser och tolkning efteråt. De kommer inte bara vara fristående framöver utan kompletterande.

30 augusti 2017 Uppdaterad 17 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto IBM

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Fingeravtryck 960640

Ja till biometri

1 sep 2020 säkerhet

Över hälften av alla svenskar är positivt inställda till att nyttja biometrisk data vid känsliga inloggningar, till exempel till sin bank. Att logga in med fingeravtrycksläsare är mer populärt jämfört med att använda ansikts- och röstigenkänning. 

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

Kth Alzheimer

KTH mot alzheimer

3 jul 2020 digit

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.