Hololens ska locka barn till skolan

hololens 960640.jpg

Karlskoga kommun har i en förstudie börjat testa Hololens som ett redskap för att få tillbaka elever som av olika anledningar inte kommer till skolan. 

 Alla skolor kämpar till och från med frånvarande barn och det är väldigt svårt att få tillbaka dem. Väldigt många barn och familjer är drabbade och jag hoppas att tekniken kan vara bryggan som behövs för att på sikt få in dem i skolan igen, säger Peter Svensson, rektor på Skrantaskolan i Karlskoga och projektledare för förstudien.

Karlskoga kommun, Nethouse och Microsoft har gått ihop i piloten Holoed som syftar till att knyta kontakt med elever som av olika anledningar inte kommer till skolan. Det kan handla om till exempel personer som vistas på sjukhus, personer med fysiska sjukdomar eller - den vanligaste gruppen - personer med psykisk ohälsa. Oavsett orsak så finns alltid en gemensam nämnare, och det är att eleverna har ångest över att komma tillbaka till klassen, det menar i alla fall Peter Svensson.

 Vi fungerar på samma sätt som på stenåldern, att komma ifrån gruppen skapar ångest. Eleverna undrar över vad som hänt under tiden man varit borta, och det gör det ännu svårare att få tillbaka dem.

Vi börjar med en elev som inte fått någon skolgång på flera år. Föräldrarna grät av lycka.

Peter Svensson, rektor, Skrantaskolan i Karlskoga

Holoportation är visionen

Eleverna ska via Hololens kunna följa med i skolan fastän de inte är på plats och se hur läraren i realtid förklarar uppgifter och skriver upp saker på tavlan. Än så länge kommer läraren att vara i 2D, men visionen är att eleverna framöver ska kunna kommunicera i 3D med läraren i realtid - så kallad holoportation. 

 Jag tror att det kan hända något magiskt när interaktionen mellan lärare och elev i 3D flyter fläckfritt. Men det är nästa steg. Vi börjar lite lätt med att under hösten testa rent praktiskt och fullt ut med en elev som på grund av sin situation inte fått någon skolgång på flera år. Föräldrarna grät av lycka när det blev bestämt.

Tror du att det kommer bli vanligare med teknik likt AR i skolan framöver?

– Absolut. Att förstärka verkligheten kommer att vara en självklarhet om några år, på samma sätt som att det nu är en självklarhet att kunna se Youtube-klipp på mobilen. Om ett antal år kommer vi använda AR även på andra sätt i skolan, ett användningsområde skulle kunna vara att man i 3D visar hur molekyler hänger ihop genom att visa upp hur man plockar isär dem.

Projektet finansieras även av Region Örebro.

24 augusti 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson it i skolanFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng