Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Från pärmar till skärmar

linbäckWEBB.jpg

En ny digitaliseringsplattform ska få byggföretaget Lindbäcks att bli effektivare. När man i slutet av året öppnar sin nya fabrik i Piteå räknar man med att mer än fördubbla sin produktion.

– Vi har ett mål som vi kallar för 10S – det ska inte ta mer än tio sekunder för våra medarbetare längs med produktionslinjen att veta exakt vad som ska göras härnäst, var materialet man behöver finns, vilka ritningar som krävs, med mera, säger vd Stefan Lindbäck.

Det vi gör nu är att digitalisera alla ritningar.

Jarkko Erikshammar , EXTERN PROJEKTLEDARE FÖR 10S-PROJEKTET

Mängder av ritningar och beskrivningar om hur man ska bygga ett hus (till exempel hur man skruvar fast ett visst fönster) bläddras fram i olika pärmar, och dessutom behövs ett antal dokument som ingående beskriver det materialet som ska användas. Så kan det idag se ut för montörerna inne på Lindbäcks husbyggarfabrik. Men det ska det alltså bli ändring på.

– Det vi gör nu är bland annat att digitalisera alla ritningar. När till exempel en vägg når din arbetsplats, kommer systemet att fråga dig om du vill se ritningarna för just den väggen, och inget annat. På så sätt effektiviseras produktionen och framförallt blir det enklare och tryggare för den enskilde operatören att göra rätt. Målet är att det inte ska ta längre än tio sekunder att få fram den information och det material som är relevant för att man ska kunna utföra sitt arbete, säger Jarkko Erikshammar från iTid och som är extern projektledare för 10S-projektet.

Ny4.jpg

Jarkko Erikshammar, extern projektledare 10S-projektet

På samma sätt kommer just det material som behövs redan finnas framkört vid rätt station, eftersom alla i byggnadskedjan är sammankopplade, och digitaliseringsverktyget håller på så sätt koll på hur det har sett ut – och hur det kommer att se ut – i alla steg i kedjan, från inkommande lager till lastning.

Är det här ett unikt sätt att arbeta?

– Det skulle man kunna säga, i alla fall för sådana här byggen av hus. Liknande produktionssystem används redan inom fordonsproduktion av till exempel bilar, men en extra utmaning för oss i byggbranschen är att varje bygge är unikt. Därför är vi inför varje nytt projekt tvungna att skapa en sorts grundmall. När den är implementerad kan vi sedan dela upp och tillhandahålla den information som krävs för just dig vid din station, och alla som du är beroende av längre bak i kedjan, säger Jarkko Erikshammar.

Nya konkurrensmöjligheter

Det har tidigare varit svårt för husproducenter att implementera stora, genomgripande plattformar som genomsyrar hela tillverkningsprocessen. Verktygen har helt enkelt inte funnits, på samma sätt som de har funnits inom exempelvis fordonsbranschen, och man har fått förlita sig på de program som funnits tillgängliga. 

stefan_mindre.jpg

Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg AB

– Det övergripande problemet är att byggbranschen inte är tillnärmelsevis lika konkurrensutsatt som till exempel fordonsbranschen. När priserna på olika byggen ökar, så följer kostnaderna med; det finns inga incitament för att bli effektivare, eftersom att sänkta priser ofta leder till att man göder spekulationshandeln, säger Stefan Lindbäck.

Enligt Stefan Lindbäck är förhoppningen att sänkta kostnader ska leda till lägre priser, vilket på sikt skulle kunna leda till en mer sund konkurrens inom byggbranschen. Men inget av detta hade varit möjligt utan den nya digitaliseringsplattformen.

 Allt ska finnas tillgängligt så att vi inte springer in i oförutsedda bekymmer om det exempelvis är annan personal på plats. På det stora hela ska högerhanden helt enkelt bli bättre på att veta vad vänsterhanden gör, och så vitt jag vet är vi först i byggsverige med en sådan här plattform, säger han.

Lindbäcks Bygg AB

Lindbäcks är ett byggföretag i fjärde generationen som genom åren har gått från att bygga hus ute på fält till att bli mer av en husproducent där byggnaderna – allt ifrån bostads- och hyresrätter till hotell och äldreboende  byggs ihop i stora fabriker.

De har 300 anställda och omsatte drygt 840 miljoner kronor år 2016.

 

21 augusti 2017 Uppdaterad 15 januari 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Maria Fäldt, iTid

Rekommenderad läsning

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt.