Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tryggare läkning med SUS e-platta

Vid barnkirurgen på Skånes universitetssjukhus i Lund testas nu en specialutvecklad e-platta med krypterad bildhantering. Målet är att erbjuda nyopererade spädbarn och deras familjer garanterad patientsekretess och större trygghet hemma efter operation.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 18 augusti 2017 it i vården

AdobeStock_67938478_2.jpg

– Högspecialiserad vård kräver speciella lösningar. Med e-plattan hoppas vi kunna erbjuda en tryggare övergång mellan sjukhus och hemmet och därmed underlätta för familjerna den första tiden när barnet är nyopererat, säger Pernilla Stenström, överläkare och barnkirurg på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund om den pilotstudie där en specialutvecklad e-platta fungerar som kontaktyta mellan föräldrar till nyopererade barn och specialistvården.

Den pågående pilotstudien omfattar barn födda med missbildningar i bäckenbotten, till exempel analatresi, avsaknad av ändtarm, och esofagusatresi, avbrott på matstrupen. Under våren 2018 planeras starten för en större studie som fokuserar på barn med Hirschsprungs sjukdom, en medfödd avsaknad av nervceller i tjocktarmen.

Trygghet viktigast

Varje år föds cirka 30 barn i Sverige med Hirschsprungs sjukdom. Barnen opereras på SUS i Lund under sina första levnadsmånader. Sedan behövs som regel en till tre veckors vårdtid. Under den tiden är familjens trygghet mycket viktig, såväl för anknytningen mellan föräldrar och spädbarn som för barnets läkning.

– Forskning visar att tillgången till stöd och vårdpersonal minskar stressen hos föräldrarna, kortar läktiden och innebär färre återbesök.

Pernilla Stenström framhåller att färre återbesök inte handlar om att spara pengar för vården utan om livskvalitet för familjerna. Inte minst för familjer med flera barn.

Dagens familjer och deras barn kommunicerar till stor del med hjälp av bilder. Här behöver vården hänga med men med maximal sekretess och det säkrar den krypterade bildöverföringen.

Pernilla Stenström , överläkare och barnkirurg på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund

– Barnkirurgi bedrivs på fyra orter i Sverige och det innebär stora avstånd för många. Alternativet är att familjer som bor långt från sjukhuset kan tvingas vara hemifrån under lång tid på grund av avståndet och behovet av kontroller av barnets sår, matning och viktutveckling. Med e-plattan kan familjerna slippa åka långt och ändå bibehålla högspecialiserad uppföljning från Lund.

Olaglig bildhantering

En viktig orsak till forskningsprojektet är behovet av sekretess för den här patientgruppen. Professor Inger Hallström och professor Boris Magnusson från Lunds Tekniska Högskola, som har utvecklat plattan, har testat den för vård av prematura barn i hemmet. Det var tillgången till krypterad bildhantering som väckte intresset hos Pernilla Stenström.

– Efter operationen behöver vi kunna följa läkningen och de problem som kan uppstå, till exempel svår hudirritation i ändtarmsområdet. Oroliga föräldrar vill skicka bilder för vår bedömning och det innebär att vårdpersonalen behöver ta emot bilder med känslig information. Att hantera bildmaterial på det sättet är inte lagligt och det behövs nya lösningar. Dagens familjer och deras barn kommunicerar till stor del med hjälp av bilder. Här behöver vården hänga med men med maximal sekretess och det säkrar den krypterade bildöverföringen.

Förutom att den specialutvecklade mjukvaran erbjuder krypterad bild- och texthantering kan föräldrarna koppla e-plattan till en våg och överföra barnets vikt samt andra viktiga uppgifter. Till exempel antal blöjbyten som är en viktig information om barn som på grund av sin sjukdom kan behöva det upp till 25 gånger per dygn.

Via e-plattan kan föräldrarna också kontakta en specialistsjuksköterska. Familjerna som deltar i pilotstudien kommer också att kunna delta i en vidareutveckling av e-plattan.

Kort om Hirschsprungs sjukdom

Barn som har Hirschsprungs sjukdom, även kallad aganglionos, saknar nervceller i en del av tarmen. Om det inte finns nervceller kan inte tarmens muskler driva tarminnehållet framåt. Då barnet inte kan tömma tarmen får barnet allvarliga symptom och behöver opereras.

Oftast är det bara en kortare bit av ändtarmen och tjocktarmen som saknar dessa nervceller, men hos en del barn saknas de i hela tjocktarmen och mer sällan i hela mag-tarmkanalen. Hos en del barn märks besvären redan under de första levnadsveckorna, men hos andra kan det ta månader eller år innan besvären blir så tydliga att en läkare kan ställa diagnos.

Hirschsprungs sjukdom visar sig ofta under de första levnadsveckorna eller i samband med att barnet går över från bröstmjölk till modersmjölkersättning eller välling och fastare föda. 

Tarmtömningproblemen blir då svårare att behandla och kan påverka barnet allvarligt. Barnet kan på grund av stoppet i tarmen få en allvarlig infektion, så kallad enterokolit. Bakterier som finns normalt i tarmen bildar giftiga ämnen, toxiner, som snabbt går över från tarmen genom tarmväggen och ut i blodet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Dubbel inlärning

E-plattan kommer även att underlätta besök hos lokala vårdgivare.

– Föräldrarna och vårdpersonalen kan koppla upp sig till oss via plattan. Vi kan finnas som resurs under besöket och resultatet blir dubbel inlärning. Vi vill vara en tillgång för kollegor på andra sjukhus och vårdinrättningar och e-plattan bidrar till det.

Under vårens studie kommer etnologen Kristofer Hansson att studera hur ny teknik påverkar vården. Allt ifrån rent tekniskt strul till medarbetarnas acceptans eller avståndstagande av det nya arbetsverktyget.

Rekommenderad läsning

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

SUS först i Sverige

11 jul 2018 it i vården

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

mogen-man-pa-skateboard.jpg

Big data mot prostatacancer

13 jun 2018 it i vården

Nu ska data från sammanlagt mer än 400 000 patienter i olika länder öka kunskapen om och förbättra vården vid prostatacancer. Det sker i det internationella Big data-projektet PIONEER som samlar information från 50 forskningsinstitut samt flera läkemedelsbolag som gjort kliniska prövningar inom området.

karlskronaWEBB2.jpg (1)

Visbo välkomnar Karlskronas äldre

19 sep 2017 it i vården

Med smarta visningslägenheten Visbo vill Karlskrona erbjuda sina äldre invånare inspiration och förståelse för hur ett digitaliserat hem kan erbjuda en tryggare och enklare vardag. Nu är kommunen en av fem finalister i Årets Digitaliseringskommun 2017.

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

AdobeStock_86869982_3.jpg

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

30 jun 2017 it i vården

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

Screenshot 6 - VR_2.jpg

MS för en dag med Mercks VR-app

27 jun 2017 it i vården

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

ContainerSäkerhet_960x640.jpg

Containrar - ransomwares värsta fiende

20 apr 2017 säkerhet

Att använda containrar i utvecklingssyfte blir allt populärare, men principen bakom kan också vara nyckeln till ett lyckat skydd för all it.