Digitala Smedjebacken driver på Dalarna

smedjebacken stationshus.jpg

Smedjebackens kommun har anordnat eventet Digitala Smedjebacken där representanter från alla Dalarnas kommuner var på plats. Tanken var att försöka hitta inspiration samt formulera tankar och idéer kring hur kommunerna kan samverka och stå sig digitalt. 

 Vi har aldrig anordnat något liknande tidigare så när vi planerade för eventet så undrade vi lite om det verkligen fanns intresse från andra kommuner, vilket visade sig vara helt i onödan. Cirka 180 personer dök upp från alla håll och kanter, säger Kerstin Söderlund, kommunchef, Smedjebackens kommun.

Närvarande den 25:e augusti var bland annat diverse lokalpolitiker, representanter från Dalarnas läns landsting samt chefer och medarbetare från alla de 15 kommunerna i Dalarnas län. Bland konferensdeltagarna var spridningen bred med deltagare från snart sagt de flesta verksamhetsområden som en kommun ansvarar för.

Förmiddagen började med att representanter från Leksands kommun och Hedemora kommun deltog i en diskussionspanel. Fortsatte gjorde Avesta kommun som pratade om deras digitalisering inom politiken med hjälp av e-underskrift för nämndernas protokoll. Efter det pratade Malung-Sälens kommun om sina erfarenheter av att införa e-handel i anskaffningsprocessen.

smedjebacken.jpg

Kerstin Söderlund, kommunchef, Smedjebacken och Christer Granqvist, digital strateg i Smedjebacken.

Mix av talare

Senare under dagen lyftes blicken från Dalarna en aning i form av serieentreprenören Johan Eriksson och professor Bengt Simonsson från Användarföreningen. Den förstnämnda eftersökte att alla kommuner ska ha en plan för livslångt lärande, samt att varje vecka avsätta tid för innovation. Bengt Simonsson pratade bland annat om deras projekt Skärgårdsklustret.

 Jag försökte headhunta talarna på så sätt att de skulle komplettera varandra och jag tycker att resultatet blev långt över förväntan. Det var en väldigt bra stämning, säger Christer Granqvist, digital strateg, Smedjebackens kommun.

Är det viktigt för er som lite mindre kommun att utmärka er digitalt och börja samverka ännu mer de andra närliggande kommunerna, Kerstin Söderlund?

 Det är väldigt viktigt. För oss och våra mindre grannkommuner finns det inte resurser att göra allt själva så vi måste hjälpa till att samverka, hjulet behöver inte uppfinnas flera gånger. Vi har en kommunchefsgrupp där vi fokuserat mycket på digitalisering, och det ska vi nu ta till en ny nivå. Det är viktigt att vi är samkörda när vi ska prata med våra respektive kommunledningar och jag hoppas att evenemang likt detta kan fortsätta att stärka vår samverkan i länet.

Så du hoppas att Digitala Smedjebacken blir en återkommande företeelse?

 Absolut, både jag och Christer har fått mersmak. Det känns inte speciellt vanligt att offentlig sektor anordnar dessa sorters events, men där ska vi i Smedjebacken vara annorlunda. Jag har redan pratat med de ledande politikerna på plats och de verkar positiva till en fortsättning, avslutar Kerstin Söderlund.

28 augusti 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos / Fredrik Adolfsson

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng