Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Sluta aldrig gå”

Från en grotta i Brasilien till författare och föreläsare. Christina Rickardsson har gjort en resa få kan föreställa sig.

Text Miguel Guerrero 11 augusti 2017 ledarskap

Christina_960x640.jpg

Digitaliseringen kan öppna dörrar men den kan också skapa ett utanförskap. Det menar författarinnan och föreläsaren Christina Rickardsson som växte upp som gatubarn i Brasilien innan hon adopterades och flyttade till Vindeln i Norrland. Nu driver hon olika projekt för att förbättra situationen för brasilianska gatubarn.

– På ett sätt krymper digitalisering världen och underlättar kommunikation. På ett annat skapar det klyftor och kan slå mot gatubarnens självbild när de ser vad andra har. När jag var gatubarn tog jag och min kompis oss in i en lyxvilla och såg ett flickrum inrett som ett prinsessrum. Där sov vi på pappkartonger och hade ingenting, och så hade andra det här. För mig var det ändå bara ett rum, för barnen idag är det hela världen att jämföra sig med. Det blir ett enormt slag mot deras självkänsla.

Bodde i en grotta

De första levnadsåren bodde Christina tillsammans med sin mamma i en grotta utanför Diamantina där varje dag var en kamp för överlevnad. De levde på vad de kunde hitta för stunden och förde en våldsam kamp mot giftiga djur.

– Trots de hårda villkoren gjorde min mamma vad hon kunde för att inte få mig att tappa hoppet. Hon sade alltid att ingenting var omöjligt och gav mig en grundtrygghet så även om det var en tuff tid minns jag den med kärlek och glädje.

När Christina var fem, sex år blev hon och hennes mamma bortdrivna och vandrade till Sao Paulo där de hamnade i favelan.

– Vi var fattigast i favelan och sov mellan skjulen. Min mamma försökte hitta jobb men hon var outbildad och i Brasilien finns en stor klassrasism. En av de första sakerna jag lärde mig var hur onda människor kan vara.

Christina hamnade på gatan där hon blev en del av ett gatubarnsgäng som stal och gjorde allt som krävdes för att överleva. Risken att bli misshandlad eller ännu värre var överhängande. När hon var sju såg hon sin bästa kompis bli avrättad av en av de paramilitära grupperingarna som låg bakom mängder av mord på gatubarn.

– Jag hade alltid varit atletisk och sprang för mitt liv. Min mamma hittade mig under en trappa där jag brukade sova. Hon fick mig att lova att aldrig sluta gå och det blev också titeln på min bok.

Från Sao Paulo till Vindeln

Christina och hennes lillebror hamnade på ett barnhem där de senare adopterades av paret Rickardsson 1991. Destination: Vindeln, en ort med 2 500 invånare att jämföra med Sao Paulos 17 miljoner. Där fokuserade hon på bland annat en friidrottskarriär som skulle leda ända fram till nordiska mästerskapen innan det hårda barfotalivet på Sao Paulos gator hann ikapp henne.

– Mina fötter var trasiga och klarade inte belastningen så jag fick komma på något nytt. Eftersom jag har en entreprenöriell ådra ville jag göra något inom det spåret och valde konstigt nog att skriva en bok trots att jag är sämst på grammatik. Men den återkoppling jag fick från Bonniers var otroligt positiv.

Christinas historia har berört många och hon har också figurerat i brasilianska medier i sin kamp att upplysa folk om gatubarnens utsatthet. Försäljningsjätten Amazon har köpt rättigheterna till hennes historia, något som betyder att hon får en helt ny, större plattform att samla in pengar till sin stiftelse. Och där kommer digitaliseringens positiva sida in.

– Genom sociala medier kan jag visa världen vad som händer. Det är ett kraftfullt verktyg för mig att visa vad jag gör i mitt jobb med min stiftelse och skapa en förståelse. Det hade varit svårt utan digitaliseringen

Rekommenderad läsning

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

kalle_hultenheim.jpg

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

hultenheim.JPG

"Bäst var att diskussionerna kom igång direkt"

8 jun 2016 ledarskap

Carl-Johan Hultenheim, vd, Atea, och Elisabeth Nore, PR-och kommunikationsansvarig, Atea, summerar Atea Bootcamp 2016. Värt att nämna var bland annat deltagardiskussionerna samt Marcus Oscarssons och Maria Strømmes föreläsningar.

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.