Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppsala gillar olika

För Uppsala kommuns CIO Catrin Ditz är mångfald på jobbet lika mycket en fråga om mänskliga rättigheter som att ta vara på organisationens största tillgångar – engagerade medarbetare.

Text Anne Hammarskjöld Foto Adobestock, Uppsala kommun 4 augusti 2017 ledarskap

AdobeStock_92680170_2.jpg

Under Stockholm Pride firas och framhävs de möjligheter som finns bortom en vanemässig etikettering av oss själva och andra.

– Det finns en kraft i mänsklig mångfald som är lika viktig och sann vare sig det handlar om hbtq eller om könsroller. Utan viljan att ifrågasätta oss själva och de referensramar som vi utvecklat sedan vi var barn finns risken att vi begränsar varandras möjligheter att leva fullt ut, säger Catrin Ditz, CIO i Uppsala kommun, Årets offentliga chef 2015 och engagerad förespråkare i mångfaldsfrågor.

catrinditz_high_3.jpg

"Vare sig det gäller synen på könsroller eller hbtq är ett normkritiskt förhållningssätt i dag en fråga om överlevnad", säger Catrin Ditz, Uppsala kommuns CIO.

Med nya ögon

Uppsala arbetar aktivt med mångfaldsfrågor och i juni hbtq-diplomerades flera av kommunens verksamheter och fler är på väg. Men behövs det verkligen utbildningar i mångfaldsfrågor i vår upplysta tid?

– Det kan vara svårt att omvärdera sina referensramar och se på sig själv och sina medmänniskor med andra ögon utan hjälp och kunskap. Det är vad utbildningen leder till och jag vet att deltagarna tycker det varit en stor behållning.  

Catrin Ditz menar att mångfald bör vara en verksamhetsfråga och inte en eldsjälsfråga. Det finns också forskning som visar vad ett exkluderande förhållningssätt i näringsliv och förvaltning innebär för medarbetarna.

– Flera undersökningar, bland annat från fackförbundet Vision, visar att över 80 procent av homosexuella inte är öppna med sin läggning på jobbet. För transpersoner är siffran ännu högre. Det innebär att kollegor och arbetsgivare håller dem inlåsta i garderoben. Vad innebär det för hälsa och produktivitet om du alltid behöver dölja vem du är? Det kan översättas till stora summor.

Vinna eller försvinna

För Catrin Ditz, med lång erfarenhet av it-branschen, är mångfald en fråga om såväl mänskliga rättigheter som företags konkurrenskraft. Inte minst inom it-branschen.

– Inom den mansdominerade it-branschen finns en del kvar att göra när det gäller mångfaldsfrågor. Vare sig det gäller synen på könsroller eller hbtq är ett normkritiskt förhållningssätt i dag en fråga om överlevnad. Det är hård konkurrens om arbetskraft och kompetens och att då ha ett exkluderande synsätt är att missa enorm potential både bland befintliga och framtida medarbetare.

Om inte förr så lär den ifrågasättande generation Y driva utvecklingen mot ökad mångfald.

– Unga i dag vill inte arbeta på företag som inte speglar deras värderingar. Om jag vore vd för ett stort företag skulle jag göra mångfald till en profilfråga. Forskningen visar också att organisationer som omfamnar olikhet lyckas bättre med förändringar. Tänk vilken kraft och vilka möjligheter det innebär.

Uppsala ökar sin hbtq-kompetens

Att hbtq-diplomera eller hbtq-certifiera en verksamhet är ett sätt att säkerställa att alla bemöts på ett likvärdigt sätt. Det är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra både arbetsmiljö och bemötande.

Uppsala kommun satsar på att öka kunskapen och kompetensen om hbtq-personers situation för att garantera likvärdig service till alla. 2017 startade kommunen egna hbtq-utbildningar – både grund- och diplomeringsutbildningar. I juni 2017 hbtq-diplomerades de första verksamheterna. Flera andra är hbtq-certifierade av RFSL.

Uppsala kommuns hbtq-diplomering innebär att alla medarbetare inom en verksamhet får en längre utbildning i fyra steg. Utbildningen ger grundläggande kunskap inom hbtq, lagstiftning och normkritiska perspektiv, inklusive begrepp kopplade till kön, könsidentitet och sexuell läggning. Diplomeringen är giltig i två år.

Kommunens diplomutbildning har tagits fram i samverkan med Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, ADU.

RFSL erbjuder hbtq-certifieringar. Inom Uppsala kommun certifierades alla fritidsgårdar och Uppsala konstmuseum under 2015 och 2016.

Källa: Uppsala kommun

 

Rekommenderad läsning

Förändringsledaren

23 maj 2016 digitalt ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Catrin Ditz skapade ordning ur kaos i Uppsala kommuns it-organisation och etablerade kommunen som en av landets mest drivande inom digitalisering. Hennes framgångsrecept stavas kommunikation och en stark tro på sina medarbetare.

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG video

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

snip botond.JPG snip botond.JPG snip botond.JPG video

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.  

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg video

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

Akademiska satsar på digitalt ledarskap

7 aug 2017 it i vården

AdobeStock_66689823_2.jpg AdobeStock_66689823_2.jpg AdobeStock_66689823_2.jpg

En lång rad digitala tjänster ska förenkla för alla som söker vård i Uppsala. Men för att satsningen ska bli en framgång behöver hela verksamheten arbeta i samma riktning. Under hösten bildas en ny it- och digitaliseringsorganisation i Region Uppsala.

Så rustar Uppsala för framtiden

27 nov 2017 digit

uppsalaWEBB.jpg uppsalaWEBB.jpg uppsalaWEBB.jpg video

En digital grundplattform ska få kommunen att uppfattas som en mer enhetlig gentemot uppsalabor och företag. Och redan nu finns ett kommungemensamt verktyg på plats.

Språngbräda till jobb för nyanlända

11 dec 2017 it i skolan

Arbetsklader 50_2.jpg Arbetsklader 50_2.jpg Arbetsklader 50_2.jpg

För att korta vägen till arbete tar SGU fram jobbguiden Geopraktisk som ska hjälpa nyanlända förbereda sig för jobb som borrtekniker.

IoT för kokoll

18 jun 2018 digit

ko-gosar-med-sin-kalv.jpg ko-gosar-med-sin-kalv.jpg ko-gosar-med-sin-kalv.jpg

På en gård utanför Uppsala bär kossorna smarta sensor-halsband som ger lantbrukaren värdefull information och gör det möjligt att övervaka Rosa och Blanka via en app.