Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ashkan Fardost: Digitala stammarna driver utvecklingen

Ashkan Fardost är forskare, debattör och en frekvent föreläsare om teknologi och digitalisering. Med digitalisering syftar Ashkan bland annat på hur internet förändrar folks beteenden, hur han som 18-åring kunde bli en världskänd musikproducent och varför bankvärlden just nu darrar.

Text Fredrik Adolfsson Foto flickr.com/redonion_TEDx 17 augusti 2017 digit

ashkan tedx 960640 2.jpg

Ashkan Fardost under en föreläsning på TEDx i Berlin.

När Ashkan Fardost pratar om digitalisering så syftar han inte på vilket moln som företag ska välja framöver eller vilka skolor som börjar använda ipads. Detta kallar han för digitisering som i Ashkans mening är att börja använda digitala lösningar. Digitalisering är istället ett lager ovanför - det vill säga hur internet och teknologi förändrar människors beteenden och förväntningar.

 Sättet som människor skapar på ser annorlunda ut numera eftersom allt går att kollas upp. Exempelvis skolans digitalisering borde handla mer om hur man effektivt kollaborerar med människor offline och online, hur man använder internet för att förverkliga idéer och hur man rustar folk för att briljera i världen utan att vara beroende av instruktioner från en mellanchef. 

Man utnyttjar internet och nätverkande till max genom att dela sina idéer och gå ihop med andra passionerade människor.

Ashkan Fardost

Dessa möjligheter lärde sig Ashkan Fardost, numera 32 år, att nyttja redan när han gick i gymnasiet. Då började han att producera musik utan studio och utbildning i musikproduktion men med hjälp av sin digitala stam på nätet. Han och de andra i den passionerade gruppen utbildade och delade med sig av idéer till varandra, som sedan blev till fulländade låtar. Dock var aldrig skivbolagen speciellt intresserade av den då okände Ashkans musik. Då hittade han en lucka i det första riktigt kända fildelningsprogrammet Napster. I programmet smög han in några av sina låtar på andra kända artisters skivor vilket ledde till att hans musik hastigt spred sig till alla världens hörn och blev en snackis på nätet. 

 Då började skivbolagen ringa och jag skrev kontrakt med Armada Music som ägdes av världens numera största trance-artist, Armin van Buuren. Att som 18-åring få släppa min egen musik och få den spelad av världskända dj:s på festivaler och radiostationer världen över var som en dröm. 

 Det är det här jag menar med internets möjligheter. Det är de digitala globala stamsamhällena som är passionerade inom sina väldigt smala nischer som gör detta möjligt, jag hade aldrig någonsin klarat av det själv.

Bitcoin och Hyperloop

De här små passionerade stammarna har också bidragit till större innovationer som exempelvis bitcoin och det som kan bli framtidens transportsätt - Hyperloop. Det sistnämnda är ett koncept som Elon Musk kom på 2012 där passagerarfordon färdas genom vakuumtuber där allt drivs av solenergi. 

IT-arena

Vill du höra mer från Ashkan Fardost? Anmäl dig här till Atea IT-arena i höst. Ashkan föreläser i samtliga städer. 

 Han och några kollegor lade ut idén på nätet där de beskrev konceptet och nu har flera stora företag investerat tiotals miljoner dollar för att vara först ut att använda tekniken kommersiellt. De första transporterna med varor förväntas ske 2020 och med personer 2021. Likadant är det med bitcoin. Det var bara en obskyr idé som massa nördar intresserade sig i från början men nu står hela bankvärlden och darrar. Man utnyttjar internet och nätverkande till max genom att dela sina idéer och gå ihop med andra passionerade människor, inte genom att hålla dem hemliga av rädsla för att de ska bli stulna. De flesta människorna är lata och orkar inte förverkliga din idé ändå, om de nu ens stjäl den. 

Vad ska företag tänka på i deras digitaliseringsarbete?

 Stammarna som jag återkommer till är potentiellt företagens viktigaste forsknings- och utvecklingsavdelning. En gång föreläste jag för ett företag som säljer luftrenare vilket kan tyckas låta tämligen osexigt. Men jag hittade tre Facebook-grupper med 5 000 vardera i och totalt fokus på luftrening där de diskuterade allt som fungerar och inte. Och så sitter företagen i stängda rum och pratar utveckling - hoppa in med huvudet först rakt in i dessa grupper och samskapa istället. Sluta se er som en institution och bli en deltagare.

Ashkan Fardosts trendspaning

  1. En trend jag ser är att landsgränser blir mindre viktigt. Folk struntar i vilket land man kommer ifrån, det som spelar roll är istället vilken stam man tillhör och vad man kan skapa tillsammans. Fråga vilken 13-åring som helst som växt upp med en smart mobil i handen. Han eller hon struntar fullständigt i vilket land du kommer ifrån utan bryr sig mer om vad du heter på Steam. På grund av det ser vi också den ökade nationaliströrelsen, de är rädda för att det som pågår nu är det gamla systemets sista andetag.
  2. Den andra är kryptovalutor, kommer de att ersätta pengar? Jag tror att massa olika kryptovalutor kommer samleva med varandra då de uppfyller olika syften. Dessutom är de bättre än nuvarande monetära system på alla sätt och vis, så länge du inte är en bank eller väldfärdsstat, för då kommer du få det riktigt jobbigt inom kort. 
  3. Automatisering av jobb är den sista trenden. White collar jobs med stora inslag av rutin, exempelvis administration, fabriksjobb och revisorer, kan komma att bli färre framöver. Exempelvis ska Foxconn sparka cirka 60 000 anställda i Kina då de kan ersättas av robotar. Det kommer bli allt vanligare även i Sverige. 

 

Rekommenderad läsning

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

snip swedbank1.JPG
video

Swedbank automatiserar för säkerhet

6 okt 2017 digit

Med 16 000 medarbetare i framförallt Sverige och Baltikum har Swedbank en stor och omfattande klientstruktur. Automation ger en snabb och säker leverans och möjlighet till utveckling. 

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

studenter i gräs 960640.jpg

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen. 

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna.