”Vi har inte champagne heller”

hörselslingakontroll_960x640.jpg

Aron Sortelius, Daniel Lee och Elvira Olsson från Unga hörselskadades förening kontrollerar tillgängligheten på hjälpmedel i Almedalen.

Unga hörselskadades förening besöker seminarier under Almedalsveckan – inte för att delta utan för att kolla om det som sägs kan höras av alla. En av dem är Daniel Lee, vice ordförande i riksorganisationen.

– Vi undersöker om det finns hörslinga så även hörselskadade kan lyssna. Är det en webbsändning är det bästa att den är textad alternativt teckenspråkstolkad, säger Daniel Lee.

I programmet står det om det seminarier har hörselslinga. Räcker inte det?

– Hörselslinga är bra men ibland omfattas inte alla frekvenser. Ofta har man inte kopplat in rätt eller så är det något annat fel.

Varför är det här viktigt?

– Det handlar om demokrati att alla kan omfattas av de diskussioner som pågår under Almedalsveckan. Vi är speciellt fokuserade på seminarier som berör skola, arbetsmarknad och funktionsnedsättning.

Vilka är de konstigaste svaren du har fått?

– Ofta säger arrangören att de har teleslinga även om det inte finns. Ett anat svar är; ”Nej, och vi har inte champagne heller”. Jag tycker att det är en trist reaktion då det handlar om att omfatta alla grupper i den politiska debatten. 

Finns det inte några smarta digitala lösningar som löser problemet för hörselskadade?

– Vi skulle önska det. Kanske är det något som branschen kan ta fram.

5 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng