Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Techbranschen minskar löneskillnader

Löneglappet mellan män och kvinnor minskar snabbast i it-branschen. Där kan kvinnor räkna med att skillnaden är utjämnat 2029, men det är fortfarande alldeles för dåligt menar Amanda Lundeteg, vd för AllBright.

Text Miguel Guerrero Foto Fredrik Kron 5 juli 2017 ledarskap

AmandaLundeteg_NY_960x640.jpg

– Precis som i samhället i stort finns ett stort lönegap men vi ser att digitaliseringen gör att löneklyftorna minskar snabbare inom it och teknikbranschen. Sedan är det fortfarande bedrövligt att det går så långsamt, inte minst med tanke på att åtminstone 30 procent är så kallade oförklarliga löneskillnader. Det vill säga sådant som inte kan förklaras med kvinnors deltidsarbete eller att kvinnor befinner sig på positioner som värderas lägre på arbetsmarknaden. Fast egentligen är de så kallade oförklarliga löneskillnaderna lätt att förklara, det handlar om att man har olika syn på mäns och kvinnors arbete, säger Amanda Lundeteg.

Det är en myt att kvinnor skulle vara sämre på att löneförhandla.

Amanda Lundeteg , vd, Allbright

Att kvinnor skulle vara sämre på att löneförhandla är en myt menar hon. Undersökningar visar att kvinnor begär löneökning i lika stor utsträckning som män men att de inte får samma löneutveckling ändå.

– Trots att man presterar lika har man en tendens att betrakta mäns prestationer som ett bevis på förmågor, medan kvinnor har fått hjälp eller haft tur.

Branscher där fler kvinnor arbetar i styrelser är ofta mer jämställda än andra.

– Det handlar om att skapa branscher med mindre cowboykultur, där kvinnor inte behöver uppleva förminskande jargong och sexism. Med fler kvinnor med rätt kompetensbakgrund blir det lättare att kliva in styrelserna och därmed också utjämna löneskillnaderna, säger Amanda Lundeteg.

Ansvar hos arbetsgivare

Hon tycker inte att man kan prata om ett individuellt ansvar utan att ansvaret ligger på arbetsgivare och även politiker.

– Låt oss leka med tanken att det faktiskt skulle vara så att kvinnor är sämre på att löneförhandla trots att det inte finns några belägg för detta. Arbetsgivarna har fortfarande ett ansvar att inte diskriminera. Från politiskt håll tycker jag att det borde finnas någon form av repressalier, att om du märker i en lönekartläggning att det glider och inte åtgärdar detta så blir det någon form av sanktion.

Lagstiftning ett alternativ

Ett annat alternativ skulle kunna vara att följa i Islands fotspår där man instiftat en lag mot löneskillnader på grund av kön.

– Det vore intressant att titta på hur det skulle kunna fungera även i Sverige.

Viktigast av allt är att jämställdhetsarbetet är förankrat i ledningen innan det förs ut i organisationerna.

– Det är jättetydligt i våra undersökningar att de branscher där man verkligen bestämt sig och förankrat jämställdhetsarbetet högst upp är de branscher där det händer. Ett exempel är fastighetsbranschen där man kommit mycket långt.

Amanda Lundetegs bästa tips för att skapa jämställda karriärvägar

1) Budgetera i både tid och pengar för att kunna jobba aktivt med att få din organisation jämställd.

2) Sätt upp mål. Hur ska branschen se ut? Vad vill vi ha för fördelning? Våga vara ödmjuka och kartlägg kulturen internt och externt.

3) Utbilda. Ta hjälp utifrån och investera i normkritisk utbildning.

Rekommenderad läsning

rodney cornelius snip.JPG
video

HPE jobbar aktivt med HBTQ-frågor

18 jul 2016 ledarskap

Rodney Cornelius är ansvarig för HBTQ-frågor på HPE och rättigheten till lika värde och att kunna vara sig själv på jobbet. Efter masskjutningen på en klubb i Orlando i juni fick Rodney och hans grupp uppdraget att vara ett stöd för kollegor och deras anhöriga i en ofattbar situation.

snip torciano.JPG
video

"Stort fokus på hållbarhet i Almedalen"

6 jul 2016 ledarskap

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

ABB_960x640.jpg
video

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt. 

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

carl heath.jpg

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna

20 jul 2017 it i skolan

Om ett år ska alla lärare kunna undervisa i programmering men för många är det en vit fläck på kunskapskartan i dag. Samtidigt saknas en nationell it-strategi och det nuvarande förslaget är tillbaka hos Utbildningsdepartementet för översyn.

jason timbuktu diakité i kongo.jpg

Hoppet för konfliktmineralernas offer

23 maj 2018 ledarskap

Denis Mukwege är läkaren som har hjälpt tiotusentals våldtäktsoffer i östra Kongo. Under Almedalsveckan berättar han om vardagen i det konflikthärjade området och hur vi alla kan bidra till en förbättrad situation. Artisten Jason Timbuktu Diakité har samarbetat med Denis Mukwege och ser fram emot Sverigebesöket.

snygga-skor-med-accessoarer.jpg
video

E-handeln har bara börjat

4 jul 2018 ledarskap

Som en av grundarna till 00-talsfenomenet boo.com har Patrik Hedelin tagit väl vara på sina erfarenheter. Strategierna från den tiden står sig och med influencer marketing och AI rullar Eequity ut den ena globala e-handelssuccén efter den andra.

ung-kvinna-pa-fabrik-i-asien.jpg
video

Sverige som hållbar förebild

9 aug 2018 ledarskap

När RBA och Electronic Watch diskuterar it-branschens hållbarhet är målet en transparent leverantörskedja och tydliga riktlinjer för offentliga upphandlingar. Lagstiftning och medvetenhet är viktiga steg för en tryggare arbetsmiljö på världens fabriksgolv.