Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolverket utbildar i digitalisering

AdobeStock_138792084_2.jpg

Många bland Sveriges lärare och skolpersonal saknar nödvändiga kunskaper om digitalisering och programmering. Skolverkets nya utbildningar erbjuder verktygen som behövs för att möta kraven i den nationella it-strategin.

Skolverket har kompletterat sin Lärportal med kompetensutveckling om digitalisering för grund- och gymnasieskolan. De fyra moduler som ingår - Leda och lära i tekniktäta klassrum, Digitalt berättande, Kritisk användning av nätet samt Säker användning av nätet - är summan av konkreta önskemål.

– Bakgrunden är dels den it-undersökning som vi genomförde under 2015 och som visade på ett stort behov och intresse för kompetensutveckling inom digitalisering. Vi har också träffat lärare, skolledare och specialpedagoger för att fråga vad de behöver som vi kan hjälpa till med. Lärmodulerna om Digitalisering är ett resultat av deras svar, säger Jessika Paulsson, undervisningsråd på Skolverkets avdelning för skolutveckling.

Jessika 2_3.jpg

Jessika Paulsson, undervisningsråd på Skolverkets avdelning för skolutveckling.

Utvecklas med forskare

Som alltid när Skolverket tar fram ett utbildningsmaterial utvecklas innehållet i samarbete med forskare, experter och lärare. Så långt påminner lärmodulerna om Digitalisering om till exempel Matematiklyftet. Men förutsättningarna för genomförandet ser lite annorlunda ut. Delvis för att det inte utgår statsbidrag som för till exempel Mattelyftet.

– Vi har i nuläget inget statsbidrag eller handledarutbildning till de nya lärmodulerna. Det ger skolorna en större frihet i hur de använder kompetensutvecklingen. Varje skola och grupp kan själva bestämma tid, tempo och om man genomför hela eller delar av utbildningen. Vi ser framför oss att exempelvis it-pedagoger och handledare från Matematiklyftet eller Läslyftet med kunskaper inom digitalisering kan ta ansvar för genomförandet på skolorna.

Kollegialt utbyte

Forskningen rekommenderar kompetensutveckling i form av kollegialt utbyte och det är också formen för de nya lärmodulerna.

– Allt material finns fritt tillgängligt på Lärportalen och tanken är att till exempel ett arbetslag genomför utbildningen tillsammans. Varje del omfattar teori, diskussioner, genomförande i klassrummet och en gemensam uppföljning.

Arbetet med lärmodulerna om Digitalisering startade förra året, och nu arbetar Skolverket med en liknande satsning för förskolorna med planerad lansering under våren 2018. Men det finns fler utbildningssatsningar att se fram emot, berättar Jessika Paulsson.

– Vi håller på att ta fram webbkursen Om programmering, som vänder sig till alla som arbetar inom skola och förskola och vill få en överblick över vad programmering är, lära sig viktiga begrepp och få reda på hur programmering påverkar undervisningen, eleverna och den enskilde läraren. Om programmering kommer till hösten. Vi kommer också att presentera specifika satsningar för lärare i matematik och teknik.

 

19 juli 2017 Reporter Anne Hammarskjöld it i skolan Foto Adobestock, Benjamin Thorén

Rekommenderad läsning

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg
video

Förstärkt verklighet ger utbildningar nytt djup

5 jul 2017 it i skolan

Visualisering i 3D av komplicerade molekyler är bara en av tillämpningarna för förstärkt verklighet, augmented reality, i undervisningen. Nu vill Eva Mårell-Olsson, lektor vid Umeå universitet, och Linda Mannila, forskare vid Linköpings universitet, slå ett slag för tekniken. 

ABB_960x640.jpg
video

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt. 

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälarna driver utvecklingen

13 jun 2017 ledarskap

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

snip smedjebacken kjellberg.JPG
video

"Digitalisering handlar om ledarskap"

8 jun 2017 ledarskap

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

HP_studio_960x640.jpg
video

HPE: Utmana kunden i det digitala ekosystemet

1 jun 2017 ledarskap

Nigel Page och Anna Granö, HPE, om vad som krävs för att det digitala ekosystemet ska fungera och när det är så självklart att vi slutar att prata om begreppet.