Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

Sallbring 960640.jpg

Magnus Sallbring i Game of Phones-tronen - en del av Atea Sustainability Focus.

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea.

Atea Sustainability Focus kommer att förse it-industrin med information kring hållbarhetsfrågor. Närmare 2 500 företag och organisationer i Norden har fått svara på vad de tycker är absolut viktigast inom hållbarhet. Svaren hanteras av en advisory board med företag som H&M, Alfa Laval, Upphandlingsmyndigheten och LKAB. Tillsammans med en oberoende aktör lämnar de en rapport till EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) vars medlemsorganisationer tar del av informationen. 

 I grunden så tror vi att hållbarhetsmänniskor, oavsett om de jobbar i it-industrin eller är på köparsidan, vill samma saker - nämligen att skapa en bättre värld. Där har vi en helt unik möjlighet och kan spela en roll som ingen annan kan, eftersom vi har industrins förtroende då vi säljer för 30 miljarder om året, samt att vi har kundens förtroende då vi finns på cirka 80 orter i Norden. Vi är nära både kunderna och näringslivet.

– Om inte vi gör det, vem skulle göra det? Vem har industrins öra och kundens lokala engagemang? Om vi ska kunna få till det här samarbetet så bygger det på att vi tar ansvar. Kunderna ska sätta fokuset – vi får det bara att hända.

Vad hoppas ni på för effekt?

 Industrin har sagt sitt, de är här för att de vill lyssna. Nu hoppas vi på att skapa dialog med de nordiska kunderna. De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år.

Det går att besöka ASF under torsdag och fredag i Almedalen. På plats är bland annat Tesla, H&M, EICC, World Economic Forum och Dell EMC. 

6 juli 2017 Uppdaterad 22 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Streiffert

Rekommenderad läsning

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.