Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Nätet oroar unga föräldrar

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock / Fredrik Kron 11 juli 2017 säkerhet

smartphones .jpg

I  Almedalen arrangerade Com Hem ett seminarium om det digitala folkhemmet – hur mår vi egentligen på nätet och hur säkra är ungdomarna där? Som land betraktat mår Sverige bra men vissa grupper mår sämre och är mer kritiska till internets påverkan på oss människor, bland annat personer över 60 år visar upp ett högre utanförskap än andra delar av befolkningen. 

 Det har mycket att göra med en själv. Vet man inte vad det är ökar oron. Föräldrars oro är väldigt individuell, många kan vara oroliga över att nätet konkurrerar med uppmärksamheten de själva får. Att ens närhet till barnet kan bli sämre, helt enkelt. Det man är sämre på själv leder ju till oro. Om jag skulle behöva undervisa mitt barn i matematik så skulle jag vara orolig över det, säger Maria Dufva, kriminolog och expert gällande barns säkerhet på nätet.

Möjligtvis något förvånande så är yngre medborgare mer kritiska än äldre när det gäller internets påverkan på samhället. Färre än 40 procent av föräldrarna mellan 18 och 29 år håller med om att nätet påverkar barn och ungdomar positivt. Det tros bero på att de har mer insyn i den digitala världen, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den. Samma grupp är dock trots allt den mest teknikvänliga. 

maria dufva 960640.jpg

Maria Dufva, kriminolog och expert gällande barns säkerhet på nätet.

Oro för stillasittande barn

Något som i allra högsta grad fortfarande existerar är dock oron från föräldrar kring vad internetanvändadet gör med deras barn. Av föräldrarna svarade 63 procent att de är oroliga över att internet gör deras barn för stillasittande. 54 procent var oroliga över att barnen kommer i kontakt med olämpligt material, och 55 procent med olämpliga personer.

 Vad gäller olämpligt material på nätet så är barn ofta skickliga på att se vad de inte ska klicka på. Det som däremot kan oroa mig är när de exponeras för saker som de inte själva sökt upp – exempelvis om någon skickar privata meddelanden till dem på Instagram, twitter eller dylikt, säger Maria Dufva.

När det gäller de digitala klassklyftorna så är de större bland vuxna än barn.

 Även om man är en högutbildad ungdom så betyder inte det att man är framgångsrik på nätet för där finns en annan sorts popularitet. Ekonomin spelar mindre roll. Klyftan som däremot fortfarande finns är bland dem som kanske inte har täckning hemma, men inom en snar framtid så kommer 100 procent av Sveriges befolkning ha bra täckning, säger Maria Dufva. 

Rekommenderad läsning

”GDPR hotar skolans digitalisering”

3 jul 2017 it i skolan

SurfaLugnt_960x640.jpg SurfaLugnt_960x640.jpg SurfaLugnt_960x640.jpg

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

Roboten tar barnen till skolan

3 apr 2017 digit

KarenDolva2_960x640.jpg KarenDolva2_960x640.jpg KarenDolva2_960x640.jpg

AV1 är den norska roboten som ska ge långtidssjuka barn ett aktivt liv tillsammans med sina vänner både i skolan och på fritiden. Nu siktar grundaren Karen Dolva på en etablering i Sverige.

Cyborg Neil Harbisson utvecklar nya sinnen

6 okt 2016 digit

Neiljjpg.jpg Neiljjpg.jpg Neiljjpg.jpg

Som världens första officiellt erkända cyborg – med både biologiska och syntetiska kroppsorgan -arbetar Neil Harbisson med att utveckla nya sinnen för människor. Trots att han är helt färgblind sedan födseln kan han via en antenn på huvudet höra färger.

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.