Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nätet oroar unga föräldrar

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock / Fredrik Kron 11 juli 2017 säkerhet

smartphones .jpg

I  Almedalen arrangerade Com Hem ett seminarium om det digitala folkhemmet – hur mår vi egentligen på nätet och hur säkra är ungdomarna där? Som land betraktat mår Sverige bra men vissa grupper mår sämre och är mer kritiska till internets påverkan på oss människor, bland annat personer över 60 år visar upp ett högre utanförskap än andra delar av befolkningen. 

 Det har mycket att göra med en själv. Vet man inte vad det är ökar oron. Föräldrars oro är väldigt individuell, många kan vara oroliga över att nätet konkurrerar med uppmärksamheten de själva får. Att ens närhet till barnet kan bli sämre, helt enkelt. Det man är sämre på själv leder ju till oro. Om jag skulle behöva undervisa mitt barn i matematik så skulle jag vara orolig över det, säger Maria Dufva, kriminolog och expert gällande barns säkerhet på nätet.

Möjligtvis något förvånande så är yngre medborgare mer kritiska än äldre när det gäller internets påverkan på samhället. Färre än 40 procent av föräldrarna mellan 18 och 29 år håller med om att nätet påverkar barn och ungdomar positivt. Det tros bero på att de har mer insyn i den digitala världen, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den. Samma grupp är dock trots allt den mest teknikvänliga. 

maria dufva 960640.jpg

Maria Dufva, kriminolog och expert gällande barns säkerhet på nätet.

Oro för stillasittande barn

Något som i allra högsta grad fortfarande existerar är dock oron från föräldrar kring vad internetanvändadet gör med deras barn. Av föräldrarna svarade 63 procent att de är oroliga över att internet gör deras barn för stillasittande. 54 procent var oroliga över att barnen kommer i kontakt med olämpligt material, och 55 procent med olämpliga personer.

 Vad gäller olämpligt material på nätet så är barn ofta skickliga på att se vad de inte ska klicka på. Det som däremot kan oroa mig är när de exponeras för saker som de inte själva sökt upp – exempelvis om någon skickar privata meddelanden till dem på Instagram, twitter eller dylikt, säger Maria Dufva.

När det gäller de digitala klassklyftorna så är de större bland vuxna än barn.

 Även om man är en högutbildad ungdom så betyder inte det att man är framgångsrik på nätet för där finns en annan sorts popularitet. Ekonomin spelar mindre roll. Klyftan som däremot fortfarande finns är bland dem som kanske inte har täckning hemma, men inom en snar framtid så kommer 100 procent av Sveriges befolkning ha bra täckning, säger Maria Dufva. 

Rekommenderad läsning

SurfaLugnt_960x640.jpg

”GDPR hotar skolans digitalisering”

3 jul 2017 it i skolan

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

StephanSomogyi_960x640.jpg
video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Betala med mobilen i alla butiker

22 mar 2017 Digit

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

Drönare_2_960x640.jpg

Svenska ögon i skyn upptäcker gasläckor

21 okt 2016 digit

Svenska Sky Eye Innovations har valt att satsa på drönare långt från konsumentversionerna. Med modern teknik som avancerade sensorer, molnlagring och maskininlärning gör man industriella drönare till effektiva verktyg.

KarenDolva2_960x640.jpg

Roboten tar barnen till skolan

3 apr 2017 digit

AV1 är den norska roboten som ska ge långtidssjuka barn ett aktivt liv tillsammans med sina vänner både i skolan och på fritiden. Nu siktar grundaren Karen Dolva på en etablering i Sverige.

hörselslingakontroll_960x640.jpg

”Vi har inte champagne heller”

5 jul 2017 digit

Unga hörselskadades förening besöker seminarier under Almedalsveckan – inte för att delta utan för att kolla om det som sägs kan höras av alla. En av dem är Daniel Lee, vice ordförande i riksorganisationen.

ElinWallberg_samsung_960x640.jpg
video

Samsung skildrar livet med adhd

10 jul 2017 digit

Med hjälp av specialskriven mjukvara och ett antal surfplattor vill Samsung visa hur det är att leva med adhd.
– Ny teknik kan på ett enkelt och effektivt sätt låta andra uppleva vardagen för personer med adhd, säger Elin Wallberg, corporate citizen manager, Samsung.

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

Uträknad i dimman

26 aug 2016 digit

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.