Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jobba hemma för fossilfri industri

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

 It-branschen har chans att ta en offensiv roll som man inte tagit. När jag pratar med it-företag så säger de: ”Vi jobbar inte med bilar”, men det gör de visst. It-företagen har en enorm möjlighet att minska bil- och flygberoendet genom att arbeta hemma. Två dagar i månaden räcker för att minska bilpendlingen med tio procent. Jag har en vision om att man på Arlanda kan gå in i de finaste rummen med den bästa sortens interaktiv kommunikation. Där har man sina distansmöten och sedan tillgång till tax free när man är klar. Då slipper man lämna familjen och flygplatserna kan istället erbjuda it-nytta.

 It-företagen har länge arbetat med godslogistik, men fortfarande är i genomsnitt 40 procent av transporterna tomma. Här finns potential för att skapa produkter som minskar svinnet. 

Skulle du säga att detta är det viktigaste inom hållbarhetssektorn?

 Ja, transporter står för en tredjedel av klimatpåverkan i Sverige och 20 procent globalt. Med it kan vi halvera den påverkan.

Vad borde it-företag bli bättre på när det gäller hållbarhetsfrågan?

 För det första att förstå att man har en roll att spela. Det handlar inte bara om att vara hel och ren själv. De borde flytta fram positionerna och vara en del av lösningen när det gäller de alldeles för många transporterna. Vi utvecklar vårt sätt att arbeta, redan idag är 29 procent av arbetskraften så kallade available anywhere anytime-personer. Utnyttja tekniken till att det ska bli fler, och skapa bra alternativ till resande. Det betyder absolut inte att att vi inte ska träffas - men det ger fler möjligheter. 

 Ofta är det en liten grupp människor på stora företag som står för majoriteten av resandet. Flyger man så ofta är det inte kul att flyga längre. Många företag är duktiga på att minska resandet, men det måste bli fler. Och hur kan Skype fortfarande fungera så dåligt efter att ha funnits så länge? Det är ju aldrig helt stabilt. Utveckla produkter för att minska behovet av att resa.

2030-sekretariatet har ju som övergripande mål att Sverige 2030 ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta. Vad ligger ert fokus på i det arbetet just nu?

 Riksdagen beslutade för några veckor sedan att hela transportsektorn ska minska utsläppen av koldioxid med 70 procent till 2030. Det är det mest radikala målet i världen och har riksdagen beslutat det så måste ju industrin följa med. Så vi har medgång för tillfället, men det svåraste är att få alla att förändra sina beteenden. Här har it en enorm roll att spela, och kan komma att vara avgörande för att vi skall nå målet. 

10 juli 2017 Uppdaterad 9 mars 2020 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.