Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jobba hemma för fossilfri industri

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

Text Fredrik Adolfsson 10 juli 2017 ledarskap

2030-sekretariatet_960x640.jpg

 It-branschen har chans att ta en offensiv roll som man inte tagit. När jag pratar med it-företag så säger de: ”Vi jobbar inte med bilar”, men det gör de visst. It-företagen har en enorm möjlighet att minska bil- och flygberoendet genom att arbeta hemma. Två dagar i månaden räcker för att minska bilpendlingen med tio procent. Jag har en vision om att man på Arlanda kan gå in i de finaste rummen med den bästa sortens interaktiv kommunikation. Där har man sina distansmöten och sedan tillgång till tax free när man är klar. Då slipper man lämna familjen och flygplatserna kan istället erbjuda it-nytta.

 It-företagen har länge arbetat med godslogistik, men fortfarande är i genomsnitt 40 procent av transporterna tomma. Här finns potential för att skapa produkter som minskar svinnet. 

Skulle du säga att detta är det viktigaste inom hållbarhetssektorn?

 Ja, transporter står för en tredjedel av klimatpåverkan i Sverige och 20 procent globalt. Med it kan vi halvera den påverkan.

Vad borde it-företag bli bättre på när det gäller hållbarhetsfrågan?

 För det första att förstå att man har en roll att spela. Det handlar inte bara om att vara hel och ren själv. De borde flytta fram positionerna och vara en del av lösningen när det gäller de alldeles för många transporterna. Vi utvecklar vårt sätt att arbeta, redan idag är 29 procent av arbetskraften så kallade available anywhere anytime-personer. Utnyttja tekniken till att det ska bli fler, och skapa bra alternativ till resande. Det betyder absolut inte att att vi inte ska träffas - men det ger fler möjligheter. 

 Ofta är det en liten grupp människor på stora företag som står för majoriteten av resandet. Flyger man så ofta är det inte kul att flyga längre. Många företag är duktiga på att minska resandet, men det måste bli fler. Och hur kan Skype fortfarande fungera så dåligt efter att ha funnits så länge? Det är ju aldrig helt stabilt. Utveckla produkter för att minska behovet av att resa.

2030-sekretariatet har ju som övergripande mål att Sverige 2030 ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta. Vad ligger ert fokus på i det arbetet just nu?

 Riksdagen beslutade för några veckor sedan att hela transportsektorn ska minska utsläppen av koldioxid med 70 procent till 2030. Det är det mest radikala målet i världen och har riksdagen beslutat det så måste ju industrin följa med. Så vi har medgång för tillfället, men det svåraste är att få alla att förändra sina beteenden. Här har it en enorm roll att spela, och kan komma att vara avgörande för att vi skall nå målet. 

Rekommenderad läsning

Louise Koch 960640.jpg

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Kongo_PMU_960x640.jpg
video

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.

RydellAnnukka_960x640.jpg
video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

AnnaChiara-Kina_960x640.jpg
video

Samsung förbättrar för migrantarbetare

14 jul 2017 ledarskap

Förbättrade migrantarbetarvillkor och certifierade smältverk är några av de åtgärder som Samsung jobbat med den senaste tiden. Annachiara Torciano, hållbarhetschef på Samsung Nordic, använder transparensen som ett verktyg för att driva förbättringar.