Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Intel inför IoT i skolorna

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

Text Miguel Guerrero Foto Most Photos 3 juli 2017 digit

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel finns, som Anders Huge uttrycker det, ”från edge till cloud”, det vill säga genom hela kedjan vilket gör att man har en god överblick över IoT-utvecklingen. Att jobba efter öppna standarder har därför varit en självklarhet.

– Vi har tänkt öppenhet hela tiden. Öppenhet och hållbart. För att skapa tillväxt måste vi vara horisontella. Jag tror att många inser värdet av att införa IoT-lösningar men har bränt sig på proprietära lösningar så att man väntar in en möjlighet att köpa något som är framtidssäkert.

Horisontaler ger innovation

Anders Huge säger att det finns många fördelar med att bygga sina IoT-lösningar horisontellt. Förutom rena skalfördelar skapar det ett öppet innovationsklimat som också är kostnadseffektivt. Dessutom kan kunderna få en pressad prisbild med fler aktörer på marknaden.

– Det tekniska är egentligen en liten del av digitaliseringen, det stora – och jobbiga – är att förändra arbetssätt och processer.

En del i digitaliseringens styrka är att den fostrar samarbete menar Anders Huge.

– Om man vill digitalisera hållbart måste man samarbeta, ibland med aktörer som är helt nya. Det kräver att man släpper garden för det är bara tillsammans vi kan uppnå de olika klimatmålen. Jag tycker att man har blivit smartare; man rullar inte bara ut saker utan frågar sig varför.

En av de hetaste trenderna inom IoT är inomhuspositionering som ofta nämns i samma andetag som marknadsplatser och aktivitetsbaserade kontor, men Intel håller på med pilotprojekt där tekniken används i smarta skolor.

– Genom den här tekniken kan eleverna lätt hitta till klassrum, sina kompisar eller se om olika grupprum är lediga genom sensorer som avgör om ett rum används eller inte. Vi har också sensorer för att mäta luftkvalitet så vi kan styra ventilationen bättre. En bra inomhusmiljö ger ett bättre lärande samtidigt som det är klimatsmart, säger Anders Huge.

IoT i gamla fastigheter

Den nya tekniken innebär inte heller att man måste bygga nytt poängterar han.

– Trådlösa sensorer har batteritid på flera år vilket gör att de är lätta att installera.

Till skillnad från tidigare när analyser av hur yta används mest varit ett gissande kan man nu få verklig data på hur man kan optimera ytan.

I framtiden tror Anders Huge att vi kommer att se mycket implementation på trafiksidan.

– Bilar står still 95 procent av tiden. De tar otroligt mycket markyta inne i städerna och kan vi får bort dem genom en effektiv kollektivtrafik och att man delar bilar vore det fantastiskt.

Rekommenderad läsning

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

TelenorConexion_960x640.jpg video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

dafgards 960640.jpg

Familjen först för Dafgårds

9 okt 2017 digit

Familjeföretaget Dafgårds är ett av Sveriges största livsmedelsföretag med Gorbys piroger som en av storsäljarna. Också när det gäller företagets digitalisering är receptet att hålla det i familjen och ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang.

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Sommarens uppkopplade livbojar

3 apr 2018 digit

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

västerås-smart-stad-960640.jpg
Smarta Västerås

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.