Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Intel inför IoT i skolorna

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

Text Miguel Guerrero Foto Most Photos 3 juli 2017 digit

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel finns, som Anders Huge uttrycker det, ”från edge till cloud”, det vill säga genom hela kedjan vilket gör att man har en god överblick över IoT-utvecklingen. Att jobba efter öppna standarder har därför varit en självklarhet.

– Vi har tänkt öppenhet hela tiden. Öppenhet och hållbart. För att skapa tillväxt måste vi vara horisontella. Jag tror att många inser värdet av att införa IoT-lösningar men har bränt sig på proprietära lösningar så att man väntar in en möjlighet att köpa något som är framtidssäkert.

Horisontaler ger innovation

Anders Huge säger att det finns många fördelar med att bygga sina IoT-lösningar horisontellt. Förutom rena skalfördelar skapar det ett öppet innovationsklimat som också är kostnadseffektivt. Dessutom kan kunderna få en pressad prisbild med fler aktörer på marknaden.

– Det tekniska är egentligen en liten del av digitaliseringen, det stora – och jobbiga – är att förändra arbetssätt och processer.

En del i digitaliseringens styrka är att den fostrar samarbete menar Anders Huge.

– Om man vill digitalisera hållbart måste man samarbeta, ibland med aktörer som är helt nya. Det kräver att man släpper garden för det är bara tillsammans vi kan uppnå de olika klimatmålen. Jag tycker att man har blivit smartare; man rullar inte bara ut saker utan frågar sig varför.

En av de hetaste trenderna inom IoT är inomhuspositionering som ofta nämns i samma andetag som marknadsplatser och aktivitetsbaserade kontor, men Intel håller på med pilotprojekt där tekniken används i smarta skolor.

– Genom den här tekniken kan eleverna lätt hitta till klassrum, sina kompisar eller se om olika grupprum är lediga genom sensorer som avgör om ett rum används eller inte. Vi har också sensorer för att mäta luftkvalitet så vi kan styra ventilationen bättre. En bra inomhusmiljö ger ett bättre lärande samtidigt som det är klimatsmart, säger Anders Huge.

IoT i gamla fastigheter

Den nya tekniken innebär inte heller att man måste bygga nytt poängterar han.

– Trådlösa sensorer har batteritid på flera år vilket gör att de är lätta att installera.

Till skillnad från tidigare när analyser av hur yta används mest varit ett gissande kan man nu få verklig data på hur man kan optimera ytan.

I framtiden tror Anders Huge att vi kommer att se mycket implementation på trafiksidan.

– Bilar står still 95 procent av tiden. De tar otroligt mycket markyta inne i städerna och kan vi får bort dem genom en effektiv kollektivtrafik och att man delar bilar vore det fantastiskt.

Rekommenderad läsning

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Lomma_960x640.jpg

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.

IoTguiden_960x640.jpg

Så blir svenska företag IoT-proffs

15 feb 2017 digit

Forskare vid Umeå universitet har sedan en tid tillbaka arbetat med att ta fram en IoT-guide för företag. Nu är guiden klar och i den har man bland annat identifierat framgångsfaktorerna för en lyckad satsning.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.