Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Intel inför IoT i skolorna

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

Text Miguel Guerrero Foto Most Photos 3 juli 2017 digit

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel finns, som Anders Huge uttrycker det, ”från edge till cloud”, det vill säga genom hela kedjan vilket gör att man har en god överblick över IoT-utvecklingen. Att jobba efter öppna standarder har därför varit en självklarhet.

– Vi har tänkt öppenhet hela tiden. Öppenhet och hållbart. För att skapa tillväxt måste vi vara horisontella. Jag tror att många inser värdet av att införa IoT-lösningar men har bränt sig på proprietära lösningar så att man väntar in en möjlighet att köpa något som är framtidssäkert.

Horisontaler ger innovation

Anders Huge säger att det finns många fördelar med att bygga sina IoT-lösningar horisontellt. Förutom rena skalfördelar skapar det ett öppet innovationsklimat som också är kostnadseffektivt. Dessutom kan kunderna få en pressad prisbild med fler aktörer på marknaden.

– Det tekniska är egentligen en liten del av digitaliseringen, det stora – och jobbiga – är att förändra arbetssätt och processer.

En del i digitaliseringens styrka är att den fostrar samarbete menar Anders Huge.

– Om man vill digitalisera hållbart måste man samarbeta, ibland med aktörer som är helt nya. Det kräver att man släpper garden för det är bara tillsammans vi kan uppnå de olika klimatmålen. Jag tycker att man har blivit smartare; man rullar inte bara ut saker utan frågar sig varför.

En av de hetaste trenderna inom IoT är inomhuspositionering som ofta nämns i samma andetag som marknadsplatser och aktivitetsbaserade kontor, men Intel håller på med pilotprojekt där tekniken används i smarta skolor.

– Genom den här tekniken kan eleverna lätt hitta till klassrum, sina kompisar eller se om olika grupprum är lediga genom sensorer som avgör om ett rum används eller inte. Vi har också sensorer för att mäta luftkvalitet så vi kan styra ventilationen bättre. En bra inomhusmiljö ger ett bättre lärande samtidigt som det är klimatsmart, säger Anders Huge.

IoT i gamla fastigheter

Den nya tekniken innebär inte heller att man måste bygga nytt poängterar han.

– Trådlösa sensorer har batteritid på flera år vilket gör att de är lätta att installera.

Till skillnad från tidigare när analyser av hur yta används mest varit ett gissande kan man nu få verklig data på hur man kan optimera ytan.

I framtiden tror Anders Huge att vi kommer att se mycket implementation på trafiksidan.

– Bilar står still 95 procent av tiden. De tar otroligt mycket markyta inne i städerna och kan vi får bort dem genom en effektiv kollektivtrafik och att man delar bilar vore det fantastiskt.

Rekommenderad läsning

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

illustration jpg 960 640.jpg illustration jpg 960 640.jpg illustration jpg 960 640.jpg

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

Sensorer ger röst åt bostaden

22 sep 2016 digit

30-04877_960x640.jpg 30-04877_960x640.jpg 30-04877_960x640.jpg

Sensorer i fastigheten gör det möjligt för bostaden att kommunicera med oss. På så sätt kan vi ta ytterligare ett steg mot framtidens boende, menar Christian Marx, postdoc inom multi-sensorteknik.

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

bevattningjpg.jpg (1) bevattningjpg.jpg (1) bevattningjpg.jpg (1)

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma_960x640.jpg Lomma_960x640.jpg Lomma_960x640.jpg

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.