Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Intel inför IoT i skolorna

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

Intel finns, som Anders Huge uttrycker det, ”från edge till cloud”, det vill säga genom hela kedjan vilket gör att man har en god överblick över IoT-utvecklingen. Att jobba efter öppna standarder har därför varit en självklarhet.

– Vi har tänkt öppenhet hela tiden. Öppenhet och hållbart. För att skapa tillväxt måste vi vara horisontella. Jag tror att många inser värdet av att införa IoT-lösningar men har bränt sig på proprietära lösningar så att man väntar in en möjlighet att köpa något som är framtidssäkert.

Horisontaler ger innovation

Anders Huge säger att det finns många fördelar med att bygga sina IoT-lösningar horisontellt. Förutom rena skalfördelar skapar det ett öppet innovationsklimat som också är kostnadseffektivt. Dessutom kan kunderna få en pressad prisbild med fler aktörer på marknaden.

– Det tekniska är egentligen en liten del av digitaliseringen, det stora – och jobbiga – är att förändra arbetssätt och processer.

En del i digitaliseringens styrka är att den fostrar samarbete menar Anders Huge.

– Om man vill digitalisera hållbart måste man samarbeta, ibland med aktörer som är helt nya. Det kräver att man släpper garden för det är bara tillsammans vi kan uppnå de olika klimatmålen. Jag tycker att man har blivit smartare; man rullar inte bara ut saker utan frågar sig varför.

En av de hetaste trenderna inom IoT är inomhuspositionering som ofta nämns i samma andetag som marknadsplatser och aktivitetsbaserade kontor, men Intel håller på med pilotprojekt där tekniken används i smarta skolor.

– Genom den här tekniken kan eleverna lätt hitta till klassrum, sina kompisar eller se om olika grupprum är lediga genom sensorer som avgör om ett rum används eller inte. Vi har också sensorer för att mäta luftkvalitet så vi kan styra ventilationen bättre. En bra inomhusmiljö ger ett bättre lärande samtidigt som det är klimatsmart, säger Anders Huge.

IoT i gamla fastigheter

Den nya tekniken innebär inte heller att man måste bygga nytt poängterar han.

– Trådlösa sensorer har batteritid på flera år vilket gör att de är lätta att installera.

Till skillnad från tidigare när analyser av hur yta används mest varit ett gissande kan man nu få verklig data på hur man kan optimera ytan.

I framtiden tror Anders Huge att vi kommer att se mycket implementation på trafiksidan.

– Bilar står still 95 procent av tiden. De tar otroligt mycket markyta inne i städerna och kan vi får bort dem genom en effektiv kollektivtrafik och att man delar bilar vore det fantastiskt.

3 juli 2017 Uppdaterad 5 oktober 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Most Photos

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Kottar Mot Vit Bakgrund

Drönare kastar frön

22 dec 2020 digit

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.