Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

”GDPR hotar skolans digitalisering”

SurfaLugnt_960x640.jpg

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

Surfa lugnt är en nätverksorganisation för näringsliv, myndigheter och frivilliga organisationer i syfte att föra en utvecklande dialog kring digitaliseringen och ungdomar.

– Till skillnad från en del andra initiativ månar vi om att lyfta fram att nätet är fantastiskt med enorma möjligheter och att digitalisering inte handlar om att begränsa ungdomar. Därför är vi oroliga över hur GDPR kommer att påverka exempelvis användningen av internet i skolan nu när vi äntligen börjar se framsteg, säger Kristina Axén Olin.

Den springande punkten är den styrning som säger att barn under sexton år behöver målsmans tillstånd för att använda onlinetjänster som exempelvis sociala medier, en åldersgräns som efter bland annat protester från England ändrats till att kunna styras av nationell lagstiftning, dock som lägst tretton år. Det innebär både tekniska och kreativa utmaningar.

– Exakt hur man ska efterleva detta är inte löst, men förmodligen blir det någon form av e-legitimation för att verifiera föräldrarnas medgivande. I Sverige ligger vi förhållandevis bra till men det riskerar fortfarande att skapa större digitala klyftor eftersom det finns grupper där man inte har samma datavana. Det väcker också frågor om vad som händer om hälften i en klass inte får godkännande. Vems ansvar blir det att det blir löst? Lärarens?

Trög digitalisering

Ett problem är att skolorna redan nu har en tendens att lägga av med digitaliseringsprojekt om de upplever att det komplicerar arbetet, och den här regleringen kan öka trögheten ytterligare menar Kristina Axén Olin.

KristinaAxenOlin_960x640.jpg

Kristina Axén Olin, ordförande Surfa lugnt

– Vi har äntligen fått obligatorisk programmering på schemat och nu ska eleverna inte längre kunna söka fritt på nätet. Det här förtjänar en diskussion innan riksdagen beslutar om det, och för mig är det olyckligt att ingen riktigt plockat upp frågan. I och med att förslaget ligger på remiss från justitiedepartementet kan vem som helst svara på det, så jag hoppas att många som ligger i hängmattorna i sommar läser in sig och skriver remissvar.

Surfa lugnt tycker att man istället för att möta hoten på nätet med åldersgränser borde fokusera på att ha en saklig diskussion.

– Vi har precis haft en paneldiskussion här i Almedalen med sakkunniga och ungdomar, och alla tror att vi måste ha en dialog om nätet vare sig vi kan eller inte. Fråga dina barn hur det har gått på nätet idag så har man vunnit mycket. Skolorna måste också berätta om hur man ska bete sig på nätet, vikten av att vara självkritisk och hur man gör om något blir fel.

 

3 juli 2017 Uppdaterad 4 juli 2017 Reporter Miguel Guerrero it i skolan Foto Adobe Stock

Rekommenderad läsning

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Datainspektionen Folk På Stan

Nya Datainspektionen

2 okt 2020 digit

Vid årsskiftet byter Datainspektionen namn till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Förändringen beror delvis på införandet av EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Seniorsurf

Seniorers surfrekord

4 sep 2020 digit

Surfandet har ökat betydligt bland svenskarna under sommaren och trenden med längre samtal håller i sig. Ökningen är som störst hos seniorerna, som har 20 procent längre samtal och 26 procent surf.

Internetstiftelsen

Alla på nätet

26 jun 2020 digit

Hela 96 procent av alla svenskar är på internet, men det finns fortsatt stora skillnader i hur bekväm man är beroende på ålder, utbildning och inkomst. Det visar Internetstiftelsens rapport om digitalt utanförskap.