Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”GDPR hotar skolans digitalisering”

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

Text Miguel Guerrero Foto Adobe Stock 3 juli 2017 it i skolan

SurfaLugnt_960x640.jpg

Surfa lugnt är en nätverksorganisation för näringsliv, myndigheter och frivilliga organisationer i syfte att föra en utvecklande dialog kring digitaliseringen och ungdomar.

– Till skillnad från en del andra initiativ månar vi om att lyfta fram att nätet är fantastiskt med enorma möjligheter och att digitalisering inte handlar om att begränsa ungdomar. Därför är vi oroliga över hur GDPR kommer att påverka exempelvis användningen av internet i skolan nu när vi äntligen börjar se framsteg, säger Kristina Axén Olin.

Den springande punkten är den styrning som säger att barn under sexton år behöver målsmans tillstånd för att använda onlinetjänster som exempelvis sociala medier, en åldersgräns som efter bland annat protester från England ändrats till att kunna styras av nationell lagstiftning, dock som lägst tretton år. Det innebär både tekniska och kreativa utmaningar.

– Exakt hur man ska efterleva detta är inte löst, men förmodligen blir det någon form av e-legitimation för att verifiera föräldrarnas medgivande. I Sverige ligger vi förhållandevis bra till men det riskerar fortfarande att skapa större digitala klyftor eftersom det finns grupper där man inte har samma datavana. Det väcker också frågor om vad som händer om hälften i en klass inte får godkännande. Vems ansvar blir det att det blir löst? Lärarens?

Trög digitalisering

Ett problem är att skolorna redan nu har en tendens att lägga av med digitaliseringsprojekt om de upplever att det komplicerar arbetet, och den här regleringen kan öka trögheten ytterligare menar Kristina Axén Olin.

KristinaAxenOlin_960x640.jpg

Kristina Axén Olin, ordförande Surfa lugnt

– Vi har äntligen fått obligatorisk programmering på schemat och nu ska eleverna inte längre kunna söka fritt på nätet. Det här förtjänar en diskussion innan riksdagen beslutar om det, och för mig är det olyckligt att ingen riktigt plockat upp frågan. I och med att förslaget ligger på remiss från justitiedepartementet kan vem som helst svara på det, så jag hoppas att många som ligger i hängmattorna i sommar läser in sig och skriver remissvar.

Surfa lugnt tycker att man istället för att möta hoten på nätet med åldersgränser borde fokusera på att ha en saklig diskussion.

– Vi har precis haft en paneldiskussion här i Almedalen med sakkunniga och ungdomar, och alla tror att vi måste ha en dialog om nätet vare sig vi kan eller inte. Fråga dina barn hur det har gått på nätet idag så har man vunnit mycket. Skolorna måste också berätta om hur man ska bete sig på nätet, vikten av att vara självkritisk och hur man gör om något blir fel.

 

Rekommenderad läsning

Samsung skildrar livet med adhd

10 jul 2017 digit

ElinWallberg_samsung_960x640.jpg ElinWallberg_samsung_960x640.jpg ElinWallberg_samsung_960x640.jpg video

Med hjälp av specialskriven mjukvara och ett antal surfplattor vill Samsung visa hur det är att leva med adhd.
– Ny teknik kan på ett enkelt och effektivt sätt låta andra uppleva vardagen för personer med adhd, säger Elin Wallberg, corporate citizen manager, Samsung.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

programmering snip.JPG programmering snip.JPG programmering snip.JPG

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Digitalt lärande förbättrar skolresultaten

13 jul 2016 it i skolan

forskning (00000002).jpg forskning (00000002).jpg forskning (00000002).jpg video

Samsung, Gleerups och Atea stödjer ett forskningsprojekt om digitalt lärande på fem högstadieskolor. Redan efter ett år finns det lärdomar hur it i skolan kan skapa större glädje i undervisningen och bättre betygsresultat.

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg video

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

Förstärkt verklighet ger utbildningar nytt djup

5 jul 2017 it i skolan

LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg video

Visualisering i 3D av komplicerade molekyler är bara en av tillämpningarna för förstärkt verklighet, augmented reality, i undervisningen. Nu vill Eva Mårell-Olsson, lektor vid Umeå universitet, och Linda Mannila, forskare vid Linköpings universitet, slå ett slag för tekniken.