Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”GDPR hotar skolans digitalisering”

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

Text Miguel Guerrero Foto Adobe Stock 3 juli 2017 it i skolan

SurfaLugnt_960x640.jpg

Surfa lugnt är en nätverksorganisation för näringsliv, myndigheter och frivilliga organisationer i syfte att föra en utvecklande dialog kring digitaliseringen och ungdomar.

– Till skillnad från en del andra initiativ månar vi om att lyfta fram att nätet är fantastiskt med enorma möjligheter och att digitalisering inte handlar om att begränsa ungdomar. Därför är vi oroliga över hur GDPR kommer att påverka exempelvis användningen av internet i skolan nu när vi äntligen börjar se framsteg, säger Kristina Axén Olin.

Den springande punkten är den styrning som säger att barn under sexton år behöver målsmans tillstånd för att använda onlinetjänster som exempelvis sociala medier, en åldersgräns som efter bland annat protester från England ändrats till att kunna styras av nationell lagstiftning, dock som lägst tretton år. Det innebär både tekniska och kreativa utmaningar.

– Exakt hur man ska efterleva detta är inte löst, men förmodligen blir det någon form av e-legitimation för att verifiera föräldrarnas medgivande. I Sverige ligger vi förhållandevis bra till men det riskerar fortfarande att skapa större digitala klyftor eftersom det finns grupper där man inte har samma datavana. Det väcker också frågor om vad som händer om hälften i en klass inte får godkännande. Vems ansvar blir det att det blir löst? Lärarens?

Trög digitalisering

Ett problem är att skolorna redan nu har en tendens att lägga av med digitaliseringsprojekt om de upplever att det komplicerar arbetet, och den här regleringen kan öka trögheten ytterligare menar Kristina Axén Olin.

KristinaAxenOlin_960x640.jpg

Kristina Axén Olin, ordförande Surfa lugnt

– Vi har äntligen fått obligatorisk programmering på schemat och nu ska eleverna inte längre kunna söka fritt på nätet. Det här förtjänar en diskussion innan riksdagen beslutar om det, och för mig är det olyckligt att ingen riktigt plockat upp frågan. I och med att förslaget ligger på remiss från justitiedepartementet kan vem som helst svara på det, så jag hoppas att många som ligger i hängmattorna i sommar läser in sig och skriver remissvar.

Surfa lugnt tycker att man istället för att möta hoten på nätet med åldersgränser borde fokusera på att ha en saklig diskussion.

– Vi har precis haft en paneldiskussion här i Almedalen med sakkunniga och ungdomar, och alla tror att vi måste ha en dialog om nätet vare sig vi kan eller inte. Fråga dina barn hur det har gått på nätet idag så har man vunnit mycket. Skolorna måste också berätta om hur man ska bete sig på nätet, vikten av att vara självkritisk och hur man gör om något blir fel.

 

Rekommenderad läsning

ElinWallberg_samsung_960x640.jpg
video

Samsung skildrar livet med adhd

10 jul 2017 digit

Med hjälp av specialskriven mjukvara och ett antal surfplattor vill Samsung visa hur det är att leva med adhd.
– Ny teknik kan på ett enkelt och effektivt sätt låta andra uppleva vardagen för personer med adhd, säger Elin Wallberg, corporate citizen manager, Samsung.

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg
video

Förstärkt verklighet ger utbildningar nytt djup

5 jul 2017 it i skolan

Visualisering i 3D av komplicerade molekyler är bara en av tillämpningarna för förstärkt verklighet, augmented reality, i undervisningen. Nu vill Eva Mårell-Olsson, lektor vid Umeå universitet, och Linda Mannila, forskare vid Linköpings universitet, slå ett slag för tekniken. 

smartphones .jpg

Nätet oroar unga föräldrar

11 jul 2017 säkerhet

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen. 

nasdaq_960x640.jpg
video

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

RossMahon_960x640.jpg
video

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

HillarLoor-artikel_barn_960x640.jpg

"Skolans silor hämmar digitaliseringen"

13 jul 2017 it i skolan

Skolans administrativa system måste bli öppnare. Annars riskerar digitaliseringen att hamna på efterkälken säger Hillar Loor, utvecklare på Imcode.

AdobeStock_3017531_2.jpg

Delningsekonomi utmanar storbolag

18 jul 2017 digit

I takt med att intresset och möjligheterna med delningsekonomi ökar, växer också antalet frågor och utmaningar. Inte minst hos traditionella storföretag, till exempel inom bilindustrin, som kan behöva se över sina affärsmodeller.