Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

KTH-forskare: Ta makten över apparna

anne håkansson 960640.jpg

Samhället blir bara så smart som vi låter det bli. För att ta vara på möjligheterna behöver alla ta ställning till hur AI och machine learning kan göra livet bättre för oss och aktivt välja att ta del av de lösningar som finns. Det menar Anne Håkansson, professor och forskare inom AI på KTH.

Hur kan AI utveckla framtidens smarta samhällen och städer?

– AI är ju som bekant ett stort område med många olika tekniker, men det mesta man pratar om nu är ju machine learning och hur man kan känna igen fall som man sett tidigare. Det kommer självklart fortsätta och leda till bättre smarta tjänster och produkter i våra hem. Redan nu finns ju smarta kylskåp och lampor som släcks och så vidare, men framöver kommer det inte vara appar som styr över individen utan individen som styr över apparna. Dagens samhälle är knappast smart. 

Vad är egentligen smarta samhällen?

– Idag fungerar vi som slavar under datasystem. Vi ber om information och vi får den. Men i ett smart samhälle kommer vi få information om hälsa, sjukvård, transporter och annat via sensorerna vi har på oss. Med hjälp av autonoma fordon kommer vi få exakta transporter från punkt A till B utan att behöva göra något själva, allt kommer handla om rätt information på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Det finns ett exempel från verkligheten som gäller en gammal kvinna som föll i backen och ingen hjälpte henne. I ett smart samhälle skulle sensorerna på hennes kropp automatiskt ge besked till andra medborgare eller sjukvårdare i närheten om att hon behöver hjälp, samtidigt som ambulanser med rätt utrustning skulle kunna vara på plats snabbt. Tryggheten i samhället skulle kunna öka. 2020 kommer vi ha 50 miljoner uppkopplade enheter ute i samhället bara i Sverige, med dessa kan vi göra mycket.

Hur vet ni att invånarna får vad de vill ha?

– Medborgarna har ett stort ansvar och de måste själva vara intresserade och vilja bli en del av tekniken. Inom bankvärlden har vi gått över till exempelvis kreditkort och mobilt bankID och nu går vi över mot e-hälsa, vad vill gemene man ha där? Det finns överfallslarm som är stora och klumpiga som många inte vill använda, tekniken måste göras bättre så att alla kan acceptera den. Det måste komma fler kontaktytor mellan användare och de som gör tekniken.

– I Hollywood jobbar de mycket med predictive programming där de plockar in ny teknik i sina filmer. Knightrider-bilen Kitt är ett sådant exempel, det är en föregångare till hur självkörande bilar ser ut idag. Föraren pratar med en klocka, den visar kartor till personen som använder bilen, och så vidare. När man sett det på bio blir det lättare för tittarna att sedan anamma tekniken. Ex Machina och Terminator är två andra exempel.

Hur smarta kommer samhällen och städer att vara om fem år - och hur ser de ut? 

– De smarta samhällena och städerna kommer inte vara i land om fem år men de kommer ha utvecklats. Om tio år däremot så har vi smarta samhällen på ett helt annat sätt än idag. När jag började föreläsa om AI och smarta samhällen var självkörande bilar och smarta linser skapligt nytt, men nu har jag sett annat som är så mycket häftigare. Tekniken har utvecklats explosionsartat och det kommer vi att se mer av. Det kommer att utvecklas många smarta produkter och tjänster men frågan är hur vi kommer acceptera dem. Det kommer självklart att ske en ökning av smarta produkter i våra hem men om det blir en explosion de kommande fem åren vet jag inte. Smarta hem kommer att vara vanligare hos yngre personer än hos äldre, som det kommer ta längre tid att acceptera tjänsterna för. Ericsson verkar också släppa 5G tidigare än vad som var planerat så det kommer ju leda till att man kan använda produkterna på ett helt annat sätt.

25 juli 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Adolfsson

Rekommenderad läsning

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Ygemans coronafokus

6 maj 2020 digit

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.