Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

KTH-forskare: Ta makten över apparna

Samhället blir bara så smart som vi låter det bli. För att ta vara på möjligheterna behöver alla ta ställning till hur AI och machine learning kan göra livet bättre för oss och aktivt välja att ta del av de lösningar som finns. Det menar Anne Håkansson, professor och forskare inom AI på KTH.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Adolfsson 25 juli 2017 digit

anne håkansson 960640.jpg

Hur kan AI utveckla framtidens smarta samhällen och städer?

– AI är ju som bekant ett stort område med många olika tekniker, men det mesta man pratar om nu är ju machine learning och hur man kan känna igen fall som man sett tidigare. Det kommer självklart fortsätta och leda till bättre smarta tjänster och produkter i våra hem. Redan nu finns ju smarta kylskåp och lampor som släcks och så vidare, men framöver kommer det inte vara appar som styr över individen utan individen som styr över apparna. Dagens samhälle är knappast smart. 

Vad är egentligen smarta samhällen?

– Idag fungerar vi som slavar under datasystem. Vi ber om information och vi får den. Men i ett smart samhälle kommer vi få information om hälsa, sjukvård, transporter och annat via sensorerna vi har på oss. Med hjälp av autonoma fordon kommer vi få exakta transporter från punkt A till B utan att behöva göra något själva, allt kommer handla om rätt information på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Det finns ett exempel från verkligheten som gäller en gammal kvinna som föll i backen och ingen hjälpte henne. I ett smart samhälle skulle sensorerna på hennes kropp automatiskt ge besked till andra medborgare eller sjukvårdare i närheten om att hon behöver hjälp, samtidigt som ambulanser med rätt utrustning skulle kunna vara på plats snabbt. Tryggheten i samhället skulle kunna öka. 2020 kommer vi ha 50 miljoner uppkopplade enheter ute i samhället bara i Sverige, med dessa kan vi göra mycket.

Hur vet ni att invånarna får vad de vill ha?

– Medborgarna har ett stort ansvar och de måste själva vara intresserade och vilja bli en del av tekniken. Inom bankvärlden har vi gått över till exempelvis kreditkort och mobilt bankID och nu går vi över mot e-hälsa, vad vill gemene man ha där? Det finns överfallslarm som är stora och klumpiga som många inte vill använda, tekniken måste göras bättre så att alla kan acceptera den. Det måste komma fler kontaktytor mellan användare och de som gör tekniken.

– I Hollywood jobbar de mycket med predictive programming där de plockar in ny teknik i sina filmer. Knightrider-bilen Kitt är ett sådant exempel, det är en föregångare till hur självkörande bilar ser ut idag. Föraren pratar med en klocka, den visar kartor till personen som använder bilen, och så vidare. När man sett det på bio blir det lättare för tittarna att sedan anamma tekniken. Ex Machina och Terminator är två andra exempel.

Hur smarta kommer samhällen och städer att vara om fem år - och hur ser de ut? 

– De smarta samhällena och städerna kommer inte vara i land om fem år men de kommer ha utvecklats. Om tio år däremot så har vi smarta samhällen på ett helt annat sätt än idag. När jag började föreläsa om AI och smarta samhällen var självkörande bilar och smarta linser skapligt nytt, men nu har jag sett annat som är så mycket häftigare. Tekniken har utvecklats explosionsartat och det kommer vi att se mer av. Det kommer att utvecklas många smarta produkter och tjänster men frågan är hur vi kommer acceptera dem. Det kommer självklart att ske en ökning av smarta produkter i våra hem men om det blir en explosion de kommande fem åren vet jag inte. Smarta hem kommer att vara vanligare hos yngre personer än hos äldre, som det kommer ta längre tid att acceptera tjänsterna för. Ericsson verkar också släppa 5G tidigare än vad som var planerat så det kommer ju leda till att man kan använda produkterna på ett helt annat sätt.

Rekommenderad läsning

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

tre-industrirobotar-packar-plockar.jpg

Så träffar du AI-eliten

13 feb 2018 digit

När ABB, Ericsson, Astra Zeneca och andra ledande företag diskuterade industrins möjligheter kring AI stod affärsmodeller och forskningens betydelse högt på agendan. Industrins dag var den första i en serie om fem som ordnas av WASP AI, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.

ai-och-pixlat-oga.jpg

KTH skapar AI för alla

9 jul 2018 digit

Programmet QuantumNet har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller. 

liten-robot-med-statistisk.jpg

Regeringen satsar på AI

3 jul 2018 digit

Behovet av fördjupade kunskaper om AI är stort på arbetsmarknaden och i det övriga samhället. Därför investerar regeringen 40 miljoner kronor på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

en stuga på en skärgårdsö.jpg

När Sverige blir bäst

3 jul 2018 digit

Kan Sverige verkligen bli en nation i digital framkant med hjälp av AI och ökat kundfokus. Diskussionen var het under seminariet i Almedalen där Åsa Zetterberg, Näringsdepartementet, Amer Mohammed, Stena Line och Johanna Snickars, Microsoft medverkade.

flicka äter vegetarisk hamburgare.jpg

Forskarnas ovanliga proteinkälla

10 sep 2018 digit

Svenska forskare på KTH har tillsammans med ett schweiziskt och ett isländskt spelbolag gjort det roligare och enklare att klassificera kroppens alla proteiner.

spelar-sackpipa-vid-havet.jpg

Musik ska byggas av AI

9 nov 2018 digit

Ett system för maskininlärning övervakat av en forskare på KTH har hittills producerat 100 000 nya folkmusiklåtar. Målet med projektet är att lära datorer komponera och en del av resultatet finns redan på ett album utgivet av en irländsk folkmusikgrupp

gullig-robot-med-verktyg.jpg

Samarbete i realtid

23 nov 2018 digit

En unik kombination av navigation och planering är ett genombrott för robotars förmåga att röra sig i en föränderlig miljö och samtidigt samarbeta med människor och andra robotar. Det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots med forskare från bland annat KTH står bakom genombrottet.