Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Ny teknik gör Scanias möten effektiva

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

Text Miguel Guerrero Foto Scania 5 juni 2017 digit

Scania_960x640.jpg

– Den största tillgången i företaget är självklart personalen, och vi har lyckats öka produktiviteten från 3,5 lastbil per anställd och år 1995 till 6,7 förra året. Men vi har fortfarande ineffektiva möten och mycket beror på de klassiska problemen. Alla rum är bokade och om jag lyckas boka något är det omöjligt att veta var det är; tekniken strular eller så vet folk inte hur man hanterar den. Alla känner väl igen situationen när någon försöker kopplat upp sig och säger: ”Hör ni mig? Hör ni mig?” säger Per Andersson på Scania.

Just nu håller man på med en konceptstudie med en Flowscapelösning för att hantera mötesbokningar och se tillgänglighet.

– Vi körde en studie förra året och har gjort en del studiebesök för att se lösningen implementerad, bland annat hos Vasakronan och Telia, säger Per Andersson.

Gemensam teknik i typrummen

I Scanias mötesrum finns en uppsjö olika system för ljud och bild vilket gör att uppstartstiden för varje möte blir onödigt lång. Därför jobbar man nu på att standardisera de olika rummen.

– Vi försöker tjänstefiera all intern it och lansera som tjänst, däribland mötesrummen. Våra lokaler i Södertälje är enorma med över 500 mötesrum och det är dyrt att bygga nya hus. Därför håller vi på att utveckla olika typer av rum tillsammans med fastighetsskötare, ergonomer med flera. Det ska inte vara någon konstig teknik utan bara samma överallt så att den blir enklare att sköta.

På Scania går man allt mer mot stora skärmar istället för projektorer med Intel Unite som bakomliggande motor. Översiktsskärmar från vilka man kan boka konferensrum, se vilka som är lediga och via positioneringssystem även få vägbeskrivningar ska sättas upp och kopplas in så att man snabbt kan orientera sig.

– Den bästa funktionen som vi ska trycka igång är att man kan släppa bokningarna efter en kvart om sensorerna känner av att ingen använder rummen.

Rekommenderad läsning

Handelsbankens bästa W10-tips

31 maj 2017 digit

RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg video

Med krav på hög säkerhet och mobila möjligheter blev förstahandsvalet Windows 10 för Handelsbanken. Robert Bleiweiss, områdeschef IT-arbetsplatser ansvarar för migreringen som berör 16 000 enheter.

Cisco Spark Board gör möten enklare

25 jan 2017 digit

Cisco_960x640.jpg Cisco_960x640.jpg Cisco_960x640.jpg video

Marknaden för kollaborativa enheter växer och nu lanserar Cisco sin Spark Board som tillsammans med plattformen Spark ska göra möten betydligt enklare. 

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

scania bootcamp scania bootcamp scania bootcamp

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

bertman.JPG bertman.JPG bertman.JPG

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

snip stena metall.JPG snip stena metall.JPG snip stena metall.JPG

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas. 

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.