Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny teknik gör Scanias möten effektiva

Scania_960x640.jpg

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

– Den största tillgången i företaget är självklart personalen, och vi har lyckats öka produktiviteten från 3,5 lastbil per anställd och år 1995 till 6,7 förra året. Men vi har fortfarande ineffektiva möten och mycket beror på de klassiska problemen. Alla rum är bokade och om jag lyckas boka något är det omöjligt att veta var det är; tekniken strular eller så vet folk inte hur man hanterar den. Alla känner väl igen situationen när någon försöker kopplat upp sig och säger: ”Hör ni mig? Hör ni mig?” säger Per Andersson på Scania.

Just nu håller man på med en konceptstudie med en Flowscapelösning för att hantera mötesbokningar och se tillgänglighet.

– Vi körde en studie förra året och har gjort en del studiebesök för att se lösningen implementerad, bland annat hos Vasakronan och Telia, säger Per Andersson.

Gemensam teknik i typrummen

I Scanias mötesrum finns en uppsjö olika system för ljud och bild vilket gör att uppstartstiden för varje möte blir onödigt lång. Därför jobbar man nu på att standardisera de olika rummen.

– Vi försöker tjänstefiera all intern it och lansera som tjänst, däribland mötesrummen. Våra lokaler i Södertälje är enorma med över 500 mötesrum och det är dyrt att bygga nya hus. Därför håller vi på att utveckla olika typer av rum tillsammans med fastighetsskötare, ergonomer med flera. Det ska inte vara någon konstig teknik utan bara samma överallt så att den blir enklare att sköta.

På Scania går man allt mer mot stora skärmar istället för projektorer med Intel Unite som bakomliggande motor. Översiktsskärmar från vilka man kan boka konferensrum, se vilka som är lediga och via positioneringssystem även få vägbeskrivningar ska sättas upp och kopplas in så att man snabbt kan orientera sig.

– Den bästa funktionen som vi ska trycka igång är att man kan släppa bokningarna efter en kvart om sensorerna känner av att ingen använder rummen.

5 juni 2017 Uppdaterad 20 juni 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Scania

Rekommenderad läsning

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt.