Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny teknik gör Scanias möten effektiva

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

Text Miguel Guerrero Foto Scania 5 juni 2017 digit

Scania_960x640.jpg

– Den största tillgången i företaget är självklart personalen, och vi har lyckats öka produktiviteten från 3,5 lastbil per anställd och år 1995 till 6,7 förra året. Men vi har fortfarande ineffektiva möten och mycket beror på de klassiska problemen. Alla rum är bokade och om jag lyckas boka något är det omöjligt att veta var det är; tekniken strular eller så vet folk inte hur man hanterar den. Alla känner väl igen situationen när någon försöker kopplat upp sig och säger: ”Hör ni mig? Hör ni mig?” säger Per Andersson på Scania.

Just nu håller man på med en konceptstudie med en Flowscapelösning för att hantera mötesbokningar och se tillgänglighet.

– Vi körde en studie förra året och har gjort en del studiebesök för att se lösningen implementerad, bland annat hos Vasakronan och Telia, säger Per Andersson.

Gemensam teknik i typrummen

I Scanias mötesrum finns en uppsjö olika system för ljud och bild vilket gör att uppstartstiden för varje möte blir onödigt lång. Därför jobbar man nu på att standardisera de olika rummen.

– Vi försöker tjänstefiera all intern it och lansera som tjänst, däribland mötesrummen. Våra lokaler i Södertälje är enorma med över 500 mötesrum och det är dyrt att bygga nya hus. Därför håller vi på att utveckla olika typer av rum tillsammans med fastighetsskötare, ergonomer med flera. Det ska inte vara någon konstig teknik utan bara samma överallt så att den blir enklare att sköta.

På Scania går man allt mer mot stora skärmar istället för projektorer med Intel Unite som bakomliggande motor. Översiktsskärmar från vilka man kan boka konferensrum, se vilka som är lediga och via positioneringssystem även få vägbeskrivningar ska sättas upp och kopplas in så att man snabbt kan orientera sig.

– Den bästa funktionen som vi ska trycka igång är att man kan släppa bokningarna efter en kvart om sensorerna känner av att ingen använder rummen.

Rekommenderad läsning

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

färgglatt godis.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

MS bjuder på O365

25 mar 2020 digit

Antalet hemmajobbare i Sverige har fullkomligt exploderat i takt med coronavirusets utbredning. För att underlätta för all verksamhet erbjuder nu Microsoft kostnadsfri användning av Officepaket och därmed kan Teams bli navet för allt arbete på distans.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

dalahast-vid-hovran-i-hedemora.jpg

Inget stoppar Hedemora

12 okt 2018 digit

Det finns många utmaningar för en mindre kommun som vill driva en framsynt digitalisering. Med hjälp av goda grannar och ett stort engagemang har Hedemora lagt en stark grund för smarta lösningar.

brevlådor på rad på en röd stuga2.jpg

Sätt gränser för licenser

10 okt 2018 digit

Postnord arbetar aktivt med Software Asset Management, inte minst eftersom det finns mycket pengar att spara om det sköts på rätt sätt.