Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny teknik gör Scanias möten effektiva

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

Text Miguel Guerrero Foto Scania 5 juni 2017 digit

Scania_960x640.jpg

– Den största tillgången i företaget är självklart personalen, och vi har lyckats öka produktiviteten från 3,5 lastbil per anställd och år 1995 till 6,7 förra året. Men vi har fortfarande ineffektiva möten och mycket beror på de klassiska problemen. Alla rum är bokade och om jag lyckas boka något är det omöjligt att veta var det är; tekniken strular eller så vet folk inte hur man hanterar den. Alla känner väl igen situationen när någon försöker kopplat upp sig och säger: ”Hör ni mig? Hör ni mig?” säger Per Andersson på Scania.

Just nu håller man på med en konceptstudie med en Flowscapelösning för att hantera mötesbokningar och se tillgänglighet.

– Vi körde en studie förra året och har gjort en del studiebesök för att se lösningen implementerad, bland annat hos Vasakronan och Telia, säger Per Andersson.

Gemensam teknik i typrummen

I Scanias mötesrum finns en uppsjö olika system för ljud och bild vilket gör att uppstartstiden för varje möte blir onödigt lång. Därför jobbar man nu på att standardisera de olika rummen.

– Vi försöker tjänstefiera all intern it och lansera som tjänst, däribland mötesrummen. Våra lokaler i Södertälje är enorma med över 500 mötesrum och det är dyrt att bygga nya hus. Därför håller vi på att utveckla olika typer av rum tillsammans med fastighetsskötare, ergonomer med flera. Det ska inte vara någon konstig teknik utan bara samma överallt så att den blir enklare att sköta.

På Scania går man allt mer mot stora skärmar istället för projektorer med Intel Unite som bakomliggande motor. Översiktsskärmar från vilka man kan boka konferensrum, se vilka som är lediga och via positioneringssystem även få vägbeskrivningar ska sättas upp och kopplas in så att man snabbt kan orientera sig.

– Den bästa funktionen som vi ska trycka igång är att man kan släppa bokningarna efter en kvart om sensorerna känner av att ingen använder rummen.

Rekommenderad läsning

Cisco_960x640.jpg
video

Cisco Spark Board gör möten enklare

25 jan 2017 digit

Marknaden för kollaborativa enheter växer och nu lanserar Cisco sin Spark Board som tillsammans med plattformen Spark ska göra möten betydligt enklare. 

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

RobertHandelsbanken.jpg
video

Handelsbankens bästa W10-tips

31 maj 2017 digit

Med krav på hög säkerhet och mobila möjligheter blev förstahandsvalet Windows 10 för Handelsbanken. Robert Bleiweiss, områdeschef IT-arbetsplatser ansvarar för migreringen som berör 16 000 enheter.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.