Ny teknik gör Scanias möten effektiva

Scania_960x640.jpg

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

– Den största tillgången i företaget är självklart personalen, och vi har lyckats öka produktiviteten från 3,5 lastbil per anställd och år 1995 till 6,7 förra året. Men vi har fortfarande ineffektiva möten och mycket beror på de klassiska problemen. Alla rum är bokade och om jag lyckas boka något är det omöjligt att veta var det är; tekniken strular eller så vet folk inte hur man hanterar den. Alla känner väl igen situationen när någon försöker kopplat upp sig och säger: ”Hör ni mig? Hör ni mig?” säger Per Andersson på Scania.

Just nu håller man på med en konceptstudie med en Flowscapelösning för att hantera mötesbokningar och se tillgänglighet.

– Vi körde en studie förra året och har gjort en del studiebesök för att se lösningen implementerad, bland annat hos Vasakronan och Telia, säger Per Andersson.

Gemensam teknik i typrummen

I Scanias mötesrum finns en uppsjö olika system för ljud och bild vilket gör att uppstartstiden för varje möte blir onödigt lång. Därför jobbar man nu på att standardisera de olika rummen.

– Vi försöker tjänstefiera all intern it och lansera som tjänst, däribland mötesrummen. Våra lokaler i Södertälje är enorma med över 500 mötesrum och det är dyrt att bygga nya hus. Därför håller vi på att utveckla olika typer av rum tillsammans med fastighetsskötare, ergonomer med flera. Det ska inte vara någon konstig teknik utan bara samma överallt så att den blir enklare att sköta.

På Scania går man allt mer mot stora skärmar istället för projektorer med Intel Unite som bakomliggande motor. Översiktsskärmar från vilka man kan boka konferensrum, se vilka som är lediga och via positioneringssystem även få vägbeskrivningar ska sättas upp och kopplas in så att man snabbt kan orientera sig.

– Den bästa funktionen som vi ska trycka igång är att man kan släppa bokningarna efter en kvart om sensorerna känner av att ingen använder rummen.

5 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Scania

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng