Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

MS för en dag med Mercks VR-app

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

Text Anne Hammarskjöld Foto Merck 27 juni 2017 it i vården

Screenshot 6 - VR_2.jpg

VR-appen visualiserar både hur patienten upplever symptomen på MS, och hur den autoimmuna sjukdomen angriper kroppen. Roboten till höger är ledsagare genom hela VR-resan.

– Stockholm är rätt plats för Mercks digitala transformation. Här finns ett bra ekosystem med etablerade företag och kreativa startups, här finns idéerna och här finns en kultur av tekniska early adopters, sammanfattar Gustav Aspengren, nordisk IT-chef på läkemedelsbolaget Merck det utvecklingsarbete som startade för lite drygt 1,5 år sedan.

Grundat 1668 är Merck världens äldsta läkemedelsbolag, och med 50 000 anställda och verksamhet i 66 länder ett av världens största. Koncernen har flera globala innovationscentrum för FoU inom Healthcare, Life Science och Performance Materials. Men när ledningsgruppen i Sverige föreslog Stockholm som bas för att driva koncernens digitala resa blev reaktionen positiv.

gustav160829 35x45_2.jpg

Gustav Aspengren är nordisk IT-chef på Merck.

– Det fanns en medvetenhet inom koncernen om behovet av digitala lösningar, men också en ödmjukhet inför att vi verkar inom en ganska traditionell bransch och inte är bäst på digitalisering. Men i Stockholm finns precis rätt förutsättningar för kreativa och produktiva utvecklingssamarbeten.

Epicenter i Stockholm

Efter en noggrann utvärdering valde Merck att samarbeta med innovationshuset Epicenter.

 – De hjälper oss bland annat att scanna bolag som kan vara intressanta som utvecklingspartners för oss. Epicenter har också duktiga projektledare som kompletterar oss som projektbeställare och de är bra på snabba utvecklingsprocesser. Det är också något som läkemedelsbranschen har mindre erfarenhet av.

Gustav Aspengren framhåller vikten av affärsnytta i den digitala resa som koncernen gör.

– Det handlar inte om digitalisering för att det är så roligt med ny teknik för då kan det lätt snurra iväg åt fel håll. Vi vill hitta och utveckla digitala lösningar som kompletterar den befintliga affären och tillför värden för patienterna. Min egen ”egoönskan” är att vi i Sverige tar fram lösningar som kan vara intressanta för vår globala marknad.

Alltid affärsnytta

Den önskningen kan mycket snart bli verklighet i form av en VR-app för symptomsimulering av den svåra neurologiska sjukdomen MS, Multipel skleros. Utvecklingsprojektet som startade i februari 2017 är ett mycket bra exempel på digitalisering som går hand i hand med affärsnytta.

– I slutet av året förväntas ett nytt läkemedel mot MS efter en ansökan till EMA, Europeiska läkemedelsverket, som lämnades in förra året. Vi insåg att VR är ett bra sätt att öka förståelsen för en sjukdom med ganska diffusa och många gångar osynliga symptom. Det här är en informationssatsning som både vänder sig till patienter, deras anhöriga men också till läkare som möter MS-patienter.

VR-appen är ett resultat av samarbetet med Epicenter och utvecklad av Vobling. Den är också validerad av de kanske viktigaste experterna.

– Vi ville ha en djup vetenskaplig grund och samarbetade med en neurolog under utvecklingsfasen, medan MS-patienter har hjälpt oss att testa den. Vi har genomgående fått mycket positiv feedback på de upplevelser och kunskaper om symptomen som appen förmedlar.

Många möjliga målgrupper

Inom kort kommer VR-appen finnas tillgänglig som 360-film på Youtube och Facebook. Det kommer också finnas en version för privatpersoner att ladda ner och använda med cardboard-glasögon. Den version som Merck själva demonstrerar driftas på high performance laptops och upplevs med Oculus-glasögon.

VR-appen för symptomsimulering av MS är bara början på ett 350-årigt företags digitaliseringsresa.

Kort om MS

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. MS orsakar inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Inflammationerna och ärren kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet och kan därför ge besvär i olika delar av kroppen. Sjukdomsförloppet skiftar mycket mellan olika personer.

De vanligaste symptomen på MS:

  • känselrubbningar och skakningar,
  • svårigheter att gå och hålla balansen,
  • besvär med synen,
  • nedsatt kontroll över urinblåsan,
  • stelhet i musklerna,
  • trötthet,
  • humörsvängningar med depression,
  • störningar i minne och tankeverksamhet,
  • värk.

Källa 1177 Vårdguiden

– Med VR kan vi förmedla upplevelser och symptom som är svåra att förklara med ord. Ser jag lite framåt kan VR användas för att förklara en rad olika sjukdomar men också hur kroppen fungerar mer allmänt, till exempel vad som händer i hjärnan. I kontakterna med läkare tänker vi oss också VR som ett bra sätt att illustrera effekterna av ett läkemedel på patienter. VR erbjuder stora fördelar för hur vi arbetar med information till många olika målgrupper.

Närmast kommer Merck att demonstrera VR-appen om MS i Almedalen den 2-9 juli.

 

Rekommenderad läsning

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg
video

Förstärkt verklighet ger utbildningar nytt djup

5 jul 2017 it i skolan

Visualisering i 3D av komplicerade molekyler är bara en av tillämpningarna för förstärkt verklighet, augmented reality, i undervisningen. Nu vill Eva Mårell-Olsson, lektor vid Umeå universitet, och Linda Mannila, forskare vid Linköpings universitet, slå ett slag för tekniken. 

ABB_960x640.jpg
video

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt. 

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

AdobeStock_86869982_3.jpg

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

30 jun 2017 it i vården

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

VR-teknik_i_undervisningen_960x640.jpg
video

Så använder du VR-teknik i undervisningen

6 jul 2016 it i skolan

Allt fler använder VR-teknik i undervisningen. Sanna Wolff, Plan International Sverige har använt tekniken i skolor för att belysa viktiga samhällsproblem.