Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

MS för en dag med Mercks VR-app

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

Text Anne Hammarskjöld Foto Merck 27 juni 2017 it i vården

Screenshot 6 - VR_2.jpg

VR-appen visualiserar både hur patienten upplever symptomen på MS, och hur den autoimmuna sjukdomen angriper kroppen. Roboten till höger är ledsagare genom hela VR-resan.

– Stockholm är rätt plats för Mercks digitala transformation. Här finns ett bra ekosystem med etablerade företag och kreativa startups, här finns idéerna och här finns en kultur av tekniska early adopters, sammanfattar Gustav Aspengren, nordisk IT-chef på läkemedelsbolaget Merck det utvecklingsarbete som startade för lite drygt 1,5 år sedan.

Grundat 1668 är Merck världens äldsta läkemedelsbolag, och med 50 000 anställda och verksamhet i 66 länder ett av världens största. Koncernen har flera globala innovationscentrum för FoU inom Healthcare, Life Science och Performance Materials. Men när ledningsgruppen i Sverige föreslog Stockholm som bas för att driva koncernens digitala resa blev reaktionen positiv.

gustav160829 35x45_2.jpg

Gustav Aspengren är nordisk IT-chef på Merck.

– Det fanns en medvetenhet inom koncernen om behovet av digitala lösningar, men också en ödmjukhet inför att vi verkar inom en ganska traditionell bransch och inte är bäst på digitalisering. Men i Stockholm finns precis rätt förutsättningar för kreativa och produktiva utvecklingssamarbeten.

Epicenter i Stockholm

Efter en noggrann utvärdering valde Merck att samarbeta med innovationshuset Epicenter.

 – De hjälper oss bland annat att scanna bolag som kan vara intressanta som utvecklingspartners för oss. Epicenter har också duktiga projektledare som kompletterar oss som projektbeställare och de är bra på snabba utvecklingsprocesser. Det är också något som läkemedelsbranschen har mindre erfarenhet av.

Gustav Aspengren framhåller vikten av affärsnytta i den digitala resa som koncernen gör.

– Det handlar inte om digitalisering för att det är så roligt med ny teknik för då kan det lätt snurra iväg åt fel håll. Vi vill hitta och utveckla digitala lösningar som kompletterar den befintliga affären och tillför värden för patienterna. Min egen ”egoönskan” är att vi i Sverige tar fram lösningar som kan vara intressanta för vår globala marknad.

Alltid affärsnytta

Den önskningen kan mycket snart bli verklighet i form av en VR-app för symptomsimulering av den svåra neurologiska sjukdomen MS, Multipel skleros. Utvecklingsprojektet som startade i februari 2017 är ett mycket bra exempel på digitalisering som går hand i hand med affärsnytta.

– I slutet av året förväntas ett nytt läkemedel mot MS efter en ansökan till EMA, Europeiska läkemedelsverket, som lämnades in förra året. Vi insåg att VR är ett bra sätt att öka förståelsen för en sjukdom med ganska diffusa och många gångar osynliga symptom. Det här är en informationssatsning som både vänder sig till patienter, deras anhöriga men också till läkare som möter MS-patienter.

VR-appen är ett resultat av samarbetet med Epicenter och utvecklad av Vobling. Den är också validerad av de kanske viktigaste experterna.

– Vi ville ha en djup vetenskaplig grund och samarbetade med en neurolog under utvecklingsfasen, medan MS-patienter har hjälpt oss att testa den. Vi har genomgående fått mycket positiv feedback på de upplevelser och kunskaper om symptomen som appen förmedlar.

Många möjliga målgrupper

Inom kort kommer VR-appen finnas tillgänglig som 360-film på Youtube och Facebook. Det kommer också finnas en version för privatpersoner att ladda ner och använda med cardboard-glasögon. Den version som Merck själva demonstrerar driftas på high performance laptops och upplevs med Oculus-glasögon.

VR-appen för symptomsimulering av MS är bara början på ett 350-årigt företags digitaliseringsresa.

Kort om MS

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. MS orsakar inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Inflammationerna och ärren kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet och kan därför ge besvär i olika delar av kroppen. Sjukdomsförloppet skiftar mycket mellan olika personer.

De vanligaste symptomen på MS:

  • känselrubbningar och skakningar,
  • svårigheter att gå och hålla balansen,
  • besvär med synen,
  • nedsatt kontroll över urinblåsan,
  • stelhet i musklerna,
  • trötthet,
  • humörsvängningar med depression,
  • störningar i minne och tankeverksamhet,
  • värk.

Källa 1177 Vårdguiden

– Med VR kan vi förmedla upplevelser och symptom som är svåra att förklara med ord. Ser jag lite framåt kan VR användas för att förklara en rad olika sjukdomar men också hur kroppen fungerar mer allmänt, till exempel vad som händer i hjärnan. I kontakterna med läkare tänker vi oss också VR som ett bra sätt att illustrera effekterna av ett läkemedel på patienter. VR erbjuder stora fördelar för hur vi arbetar med information till många olika målgrupper.

Närmast kommer Merck att demonstrera VR-appen om MS i Almedalen den 2-9 juli.

 

Rekommenderad läsning

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

JohnHopkins_960x640.jpg JohnHopkins_960x640.jpg JohnHopkins_960x640.jpg video

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

Så använder du VR-teknik i undervisningen

6 jul 2016 it i skolan

VR-teknik_i_undervisningen_960x640.jpg VR-teknik_i_undervisningen_960x640.jpg VR-teknik_i_undervisningen_960x640.jpg video

Allt fler använder VR-teknik i undervisningen. Sanna Wolff, Plan International Sverige har använt tekniken i skolor för att belysa viktiga samhällsproblem.

Verklig VR i Hässleholms äldrevård

29 mar 2017 it i vården

vr äldre.jpg vr äldre.jpg vr äldre.jpg

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

Voister 1 år

Dags för digital demokrati

31 maj 2017 digit

autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och än har vi bara sett början. 

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

RossMahon_960x640.jpg RossMahon_960x640.jpg RossMahon_960x640.jpg video

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

Inför Digitala strategier

Från spelutveckling till rehab

6 okt 2017 it i vården

gleechi 3 960640.jpg gleechi 3 960640.jpg gleechi 3 960640.jpg

Med två världsledande forskare inom robotik har det före detta spelbolaget Gleechi nu en position inom både industrin och vården. Den egenutvecklade mjukvaran VirtualGrasp tar VR till nya nivåer.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.