Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Katarina Gospic: "Använd tekniken med intention"

Hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic tycker att mobilfria möten är bra, att företag borde börja se över hur de använder sin teknik och ger sin syn på hur hjärnforskningen kommer förändras framöver.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 7 juni 2017 ledarskap

Gillar du inte att mobiler används på jobbet?

– Jag tycker att man ska använda teknik med intention. Problemet idag är att vi är omgivna av så mycket teknik och signaler fast vi har samma hjärna som för 40 000 år sedan. Så när det plingar till kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus, och vi blir avbrutna hela tiden. Därför jobbar vi på ett ineffektivt sätt ibland, vi hinner inte med det vi ska och då blir vi stressade. Mitt budskap är att stänga av distraktorer och använda tekniken när vi verkligen behöver den.

Har du några tips till företag och organisationer att utveckla sin verksamhet, ur ett hjärnforskarperspektiv?

– Använd tekniken med intention. Stäng av alla push-notiser, stänger av mobilen eller sätter den på ljudlös – att man ger sig själv några timmar fokustid där man får sitta i lugn och ro och vara koncentrerad. Bli uppslukad av en uppgift. 

– Ha teknikfria möten vilket också är kopplat till distraktorer, multitasking är ineffektivt. Om man kollar mobilen och växlar mellan uppgifter så blir det inga bra möten. Med teknikfria möten kan man ha kortare och mer effektiva möten samt att det skapas ett socialt klister mellan de närvarande. 

Hur ser hjärnforskningen annorlunda om tio år?

– Då tror jag att vi kommit så långt att vi kan få information och data live. Tidigare har vi fått samla data, analysera den och sedan kanske det kommer ett resultat en vecka senare. Bättre datorer kommer möjliggöra att se informationen live.

– Jag tror också mycket på enklare och mer portabel teknik där man kan sätta på sig olika enheter och registrera olika saker och sedan se vad som händer i min hjärna live. Det finns sådant nu också men de är inte alltid speciellt bra. 

– Vi kommer också börja forska på mer reella situationer i hjärnforskningen. Nu kanske man måste stoppa in någon i en stor magnetröntgen och de är inte så enkla att bära med sig. Det gör att experimenten blir lite boxiga och inte helt naturliga. Men att få sätta på någon en hatt och se vad som händer i hjärnan i realtid vore väldigt coolt.

Rekommenderad läsning

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

calle snip.JPG
video

Kalle inför starten av Bootcamp

31 maj 2017 ledarskap

Det digitala ekosystemet krävs för att ta digitaliseringen till nästa nivå. Kalle Hultenheim, vd Atea listar höjdpunkterna under årets Bootcamp.

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

mia forsäng snip.JPG
video

Mia Forsäng fibrerar Sverige

31 maj 2017 digit

2020 ska 98 procent av Sveriges hushåll ha tillgång till fiber, vilket innebär en mängd nya möjligheter för både företag och organisationer. Telias dotterbolag Svenska stadsnät är ett av bolagen som ansvarar för utbyggnaden.

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

HP_studio_960x640.jpg
video

HPE: Utmana kunden i det digitala ekosystemet

1 jun 2017 ledarskap

Nigel Page och Anna Granö, HPE, om vad som krävs för att det digitala ekosystemet ska fungera och när det är så självklart att vi slutar att prata om begreppet.

magnussallbring_960x640.jpg

”Där politiken sviker kan företagen kliva in”

1 jun 2017 ledarskap

It-branschen måste ta sitt ansvar för att bli mer hållbar. Därför skapar Atea nu initiativet Atea Sustainability Focus som enligt marknadsdirektören Magnus Sallbring har potential att lägga ribban för branschen globalt.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.