Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Katarina Gospic: "Använd tekniken med intention"

Hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic tycker att mobilfria möten är bra, att företag borde börja se över hur de använder sin teknik och ger sin syn på hur hjärnforskningen kommer förändras framöver.

Gillar du inte att mobiler används på jobbet?

– Jag tycker att man ska använda teknik med intention. Problemet idag är att vi är omgivna av så mycket teknik och signaler fast vi har samma hjärna som för 40 000 år sedan. Så när det plingar till kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus, och vi blir avbrutna hela tiden. Därför jobbar vi på ett ineffektivt sätt ibland, vi hinner inte med det vi ska och då blir vi stressade. Mitt budskap är att stänga av distraktorer och använda tekniken när vi verkligen behöver den.

Har du några tips till företag och organisationer att utveckla sin verksamhet, ur ett hjärnforskarperspektiv?

– Använd tekniken med intention. Stäng av alla push-notiser, stänger av mobilen eller sätter den på ljudlös – att man ger sig själv några timmar fokustid där man får sitta i lugn och ro och vara koncentrerad. Bli uppslukad av en uppgift. 

– Ha teknikfria möten vilket också är kopplat till distraktorer, multitasking är ineffektivt. Om man kollar mobilen och växlar mellan uppgifter så blir det inga bra möten. Med teknikfria möten kan man ha kortare och mer effektiva möten samt att det skapas ett socialt klister mellan de närvarande. 

Hur ser hjärnforskningen annorlunda om tio år?

– Då tror jag att vi kommit så långt att vi kan få information och data live. Tidigare har vi fått samla data, analysera den och sedan kanske det kommer ett resultat en vecka senare. Bättre datorer kommer möjliggöra att se informationen live.

– Jag tror också mycket på enklare och mer portabel teknik där man kan sätta på sig olika enheter och registrera olika saker och sedan se vad som händer i min hjärna live. Det finns sådant nu också men de är inte alltid speciellt bra. 

– Vi kommer också börja forska på mer reella situationer i hjärnforskningen. Nu kanske man måste stoppa in någon i en stor magnetröntgen och de är inte så enkla att bära med sig. Det gör att experimenten blir lite boxiga och inte helt naturliga. Men att få sätta på någon en hatt och se vad som händer i hjärnan i realtid vore väldigt coolt.

7 juni 2017 Uppdaterad 24 augusti 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

tecknade stenåldersmänniskor grillar kyckling.jpg

Den opatchade hjärnan

20 jun 2019 ledarskap

Vår hjärna har ungefär 40 000 år på nacken och är inte optimerad för allt svajpande, mejlande, och scrollande som vi dagligen utsätter den för. Att ha koll på våra begränsningar och det som är viktigast för vår överlevnad, nämligen mat, sömn, träning och kärlek, leder till ett sundare förhållningssätt till oss själva och till ny teknik. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic.

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

breddabilden7.jpg

Bredda bilden av teknik

6 mar 2018 ledarskap

Efterfrågan ökar på tekniska yrken i Sverige. Inför internationella kvinnodagen den 8 mars lanseras därför Teknikföretagens bildbank Bredda bilden.

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

Christina_960x640.jpg

”Sluta aldrig gå”

11 aug 2017 ledarskap

Från en grotta i Brasilien till författare och föreläsare. Christina Rickardsson har gjort en resa få kan föreställa sig.

LMK_samtliga_kassar_2014_2.jpg

Så tar PostNord Logistics nya marknader

9 aug 2017 Digit

Med kunder som Linas Matkasse och Dagab jobbar PostNord Logistics med en ny affärsplan för termoverksamheten. Genom smart användning av koncernens digitala muskelmassa är målet att erbjuda mervärden som uppdragsgivarna inte ens visste att de saknade.