Katarina Gospic: "Använd tekniken med intention"

Hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic tycker att mobilfria möten är bra, att företag borde börja se över hur de använder sin teknik och ger sin syn på hur hjärnforskningen kommer förändras framöver.

Gillar du inte att mobiler används på jobbet?

– Jag tycker att man ska använda teknik med intention. Problemet idag är att vi är omgivna av så mycket teknik och signaler fast vi har samma hjärna som för 40 000 år sedan. Så när det plingar till kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus, och vi blir avbrutna hela tiden. Därför jobbar vi på ett ineffektivt sätt ibland, vi hinner inte med det vi ska och då blir vi stressade. Mitt budskap är att stänga av distraktorer och använda tekniken när vi verkligen behöver den.

Har du några tips till företag och organisationer att utveckla sin verksamhet, ur ett hjärnforskarperspektiv?

– Använd tekniken med intention. Stäng av alla push-notiser, stänger av mobilen eller sätter den på ljudlös – att man ger sig själv några timmar fokustid där man får sitta i lugn och ro och vara koncentrerad. Bli uppslukad av en uppgift. 

– Ha teknikfria möten vilket också är kopplat till distraktorer, multitasking är ineffektivt. Om man kollar mobilen och växlar mellan uppgifter så blir det inga bra möten. Med teknikfria möten kan man ha kortare och mer effektiva möten samt att det skapas ett socialt klister mellan de närvarande. 

Hur ser hjärnforskningen annorlunda om tio år?

– Då tror jag att vi kommit så långt att vi kan få information och data live. Tidigare har vi fått samla data, analysera den och sedan kanske det kommer ett resultat en vecka senare. Bättre datorer kommer möjliggöra att se informationen live.

– Jag tror också mycket på enklare och mer portabel teknik där man kan sätta på sig olika enheter och registrera olika saker och sedan se vad som händer i min hjärna live. Det finns sådant nu också men de är inte alltid speciellt bra. 

– Vi kommer också börja forska på mer reella situationer i hjärnforskningen. Nu kanske man måste stoppa in någon i en stor magnetröntgen och de är inte så enkla att bära med sig. Det gör att experimenten blir lite boxiga och inte helt naturliga. Men att få sätta på någon en hatt och se vad som händer i hjärnan i realtid vore väldigt coolt.

7 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng