Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

Text Anne Hammarskjöld Foto Landstinget i Kalmar 30 juni 2017 it i vården

AdobeStock_86869982_3.jpg

Framgångsrik digitalisering handlar mycket mer om människor än om teknik. För it-avdelningen vid Landstinget i Kalmar län har den sanningen en ytterligare dimension.

– Vi levererar it som räddar liv varje dag. Den insikten ger en speciell drivkraft och det är väldigt roligt att gå till jobbet när man känner så, säger Operations Manager Örjan Johansson.

ÖrjanJohansson_2.jpg

Örjan Johansson, Operations Manager vid Landstinget i Kalmar.

Bland Sveriges 21 landsting ligger Kalmar i absoluta toppen när det gäller patienternas förtroende för vården och den upplevda tillgången på vård. Här finns också tre av Sveriges bästa sjukhus enligt tidningen Dagens Medicin; Västerviks sjukhus i kategorin mellanstora sjukhus med länssjukhuset i Kalmar på fjärde plats, samt Oskarshamns sjukhus i kategorin mindre sjukhus utan förlossningsvård.

Större trygghet

Patienterna positiva omdömen är resultatet av ett landsting i framkant inom en rad digitala lösningar. Till exempel erbjuder Kalmar som första landsting i Sverige en egen digital vårdlösning. Lösningen är plattformsoberoende och nås via 1177.se. Det var inte svårt att välja bort marknadens befintliga lösningar för ett egenutvecklat alternativ.

radiologi_2.jpg

Samarbetet med radiologer i Australien minskar väntetiden för livsavgörande analyser under jourtid.

– En egen digital vårdlösning erbjuder en bättre överblick och därmed större trygghet för patienten. Vi vill ha patientens hela sjukdomshistorik i våra system, och med en egen lösning finns allt tillgängligt i respektive patientjournal. Lösningen erbjuder bland annat videosamtal med läkaren, som också har stöd för att skriva recept … allt på ett ställe. Nästa steg är att erbjuda rehab och intresset är stort från deras sida.

Radiologer down under

Bristen på röntgenläkare är ett stort problem på många sjukhus i Sverige. Även här har Kalmar hittat ett sätt att jobba runt en befintlig utmaning.

– Under natten arbetar vi med radiologer i Australien för att tolka akuta röntgenundersökningar, till exempel datortomografi vid skallskador. Då tappar vi ingen tid i väntan på bakjourläkare och i dessa fall kan minuter innebära avgörande skillnader för patientens prognos. Även under dagtid kan vi ta hjälp av externa radiologer men då handlar det inte om akutgranskningar.

hudforandring_2.jpg

Att fotografera hudförändringar som sedan bedöms via dator av en hudmottagning ger patienterna snabbare besked och minskar antalet återbesök med närmare 70 procent.

Kalmar Landsting jobbar mycket med digital bildhantering. Till exempel inom patologin, där objektglas scannas, sparas som bilder på gemensam lagring och analyseras av läkare. En lösning som bland annat gör att man enkelt kan gå tillbaka till gamla undersökningar vid jämförelse genom att öppna bilder istället för att behöva hämta gamla objektglas. Detta ger även bättre möjligheter för granskning på distans. På hälsocentraler kan man fotografera hudförändringar som sedan bedöms via dator av hudmottagningarna. Detta ger snabbare besked till patienterna, men också minskar antalet återbesök med närmare 70 procent.

Förtroende förutsättningen

Video är ett annat uppskattat stöd i ett landsting där avstånden kan vara större än man tror.

– Det är 25 mil enkel resa mellan norra Öland och Västervik. Det är en anledning till att bland annat vårt smärtteam vill jobbar mycket med video.

Örjan Johansson ser flera förklaringar till framgångarna för landstingets digitalisering.

– Det handlar dels om att vi har en tydlig struktur i den samverkansmodell som är vedertagen i Förvaltningssverige. Vi jobbar integrerat med verksamheten och har ett nära samarbete med olika läkare. Det gör att vi kommer nära verksamheten och får tidiga signaler om behov och önskemål. Vi har också ett mycket gott ledarskap. Vår CIO Johan Hallenborg sitter i landstingets ledningsgrupp och det är också ett kvitto på verksamhetens syn på it.

Sedan kan man fråga sig om vad som är hönan och vad som är ägget – smarta lösningar respektive möjligheter att implementera dem – när det gäller landstingets digitalisering. Förutom samverkan och gott ledarskap återkommer Örjan Johansson till framgångsfaktorn förtroende.

– Under de ungefär sex år som vi utvecklat vårt arbetssätt har it visat att vi driver utvecklingen och att vi levererar. Vi tar ansvar och det skapar förtroende från organisationen. Vårt mindset är att erbjuda Landstingssveriges bästa it. Det går inte att mäta men för oss innebär det att vi vill bli bättre varje dag.

Rekommenderad läsning

Inför Digitala strategier

Bättre för varje dag i Kalmar

10 okt 2017 it i vården

AdobeStock_124370064_2.jpg AdobeStock_124370064_2.jpg AdobeStock_124370064_2.jpg

Kalmar län har seglat upp som en förebild inom digitalisering bland Sveriges landsting. Kanske för att fokus inte ligger på teknik utan på nytta. Här drivs utvecklingen av användarna och bara om den tydligt förbättrar verksamheten.

Bättre vård med TioHundras platta

23 maj 2017 it i vården

AdobeStock_1078613_2.jpg AdobeStock_1078613_2.jpg AdobeStock_1078613_2.jpg

Sedan knappt ett och ett halvt år har det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan utvärderats i glesbygden Stockholms skärgård. Resultaten är positiva för TioHundras satsning på bättre vård och nu tas nästa steg i utvecklingsarbetet.

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg video

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

emmaskolan.jpg emmaskolan.jpg emmaskolan.jpg video

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

Containrar Kalmars komplement

10 sep 2018 digit

två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg video

Kalmar läns landsting undersöker möjligheten att införa en generell containerplattform. Plattformen ska fungera som ett komplement till landstingets nuvarande drift och kunna bredda utbudet för användarna. 

 

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

kol-projektet-960640.jpg kol-projektet-960640.jpg kol-projektet-960640.jpg

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.

Tryggare läkning med SUS e-platta

18 aug 2017 it i vården

AdobeStock_67938478_2.jpg AdobeStock_67938478_2.jpg AdobeStock_67938478_2.jpg

Vid barnkirurgen på Skånes universitetssjukhus i Lund testas nu en specialutvecklad e-platta med krypterad bildhantering. Målet är att erbjuda nyopererade spädbarn och deras familjer garanterad patientsekretess och större trygghet hemma efter operation.

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Stetoskop och dator.jpg Stetoskop och dator.jpg Stetoskop och dator.jpg

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

old couple.jpg old couple.jpg old couple.jpg

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.