Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

Text Miguel Guerrero Foto Most Photos 8 juni 2017 digit

Gävle_960x640.jpg

– Vi tittade på Windows 10 redan för 1,5 år sedan men den migreringen blev större än vad vi hade trott och vi hade inte resurser då så fick vi lägga det på is ett tag innan det blev aktuellt igen, detta för att inte äventyra användarupplevelsen av Windows 10. Den här gången gjorde vi ett stort omtag och diskuterade med förvaltningarna och de kommunala bolagen som är våra kunder om vad de ville ha, säger Magnus Broman, it-arkitekt på Gävle kommun.

Några av önskemålen från kunderna var en säkrare plattform, mer möjligheter till mobilt arbete och kortare inloggningstider. Den stora plattformsbasen tidigare var Windows 7, 32-bitarsversionen, med några användare på 64-bitarsversionen och den nya ska bli Windows 10 64-bitarsversrionen vilket innebär att vi inte kan göra en uppgradering utan det krävs ominstallation. Det var framför allt skolorna som önskade Windows 10. Idag har man ett 1:1-förhållande med enheter i årskurs 7 och 8 och gymnasieskolans alla årskurser, årskurs 9 på grundskolan får 1:1 från höstterminen 2017, och man lade över hela utbildningsförvaltningen till Office 365 förra året.

– Det hade mycket att göra med Minecraft for education. Skolorna i Gävle kör också redan Office 365 vilket är mycket mer integrerat i W10 än i Windows 7. Dessutom var vi nästan tvingade att uppgradera eftersom det är dags för ny hårdvara som inte har stöd för Windows 7, säger Magnus Broman.

Rullar ut hårdvara och mjukvara samtidigt

Gävle kommun leasar sina datorer och valde därför att rulla ut Windows 10 parallellt med att man byter ut hårdvaran för att minska nertiden och störa verksamheten så lite som möjligt. Just nu sker utvärderingen i ett pilotprojekt men målsättningarna är att alla enheter ska vara utbytta inom tre år med den stora puckeln inom två år.

Gavle-960x640.jpg

Teamet bakom utrullningen av Windows 10 i Gävle kommun, från vänster till höger: Robin Östman, Tommy Vigren, Magnus Broman, Camilla Sjögren, Stefan Lundgren

– Det kostar tid och pengar att ha två plattformar igång och därför vill vi fasa ut Windows 7 så fort som möjligt. Mycket är ju just säkerhetsaspekten. Precis som alla andra organisationer har vi ju datorer som stjäls ibland men nu med Bitlocker finns det ingen risk att vi läcker data, säger Magnus Broman.

För att ytterligare underlätta införandet har man specialutbildat vissa pedagoger i bland annat Office 365 som ska kunna tjäna som ett extra stöd för de övriga i organisationen.

– Det har varit mycket uppskattat eftersom coacherna har fått en större inblick in funktionaliteten och redan använder det i sin undervisning, säger Camilla Sjögren, teknisk specialist.

Anpassade applikationer

En av utmaningarna med bytet från Windows 7 till Windows 10 har varit att anpassa applikationerna från 32-bitars till 64-bitars. Man har även bytt från roaming profiles med central lagring till UE-V-synkronisering för att korta inloggningsprocesserna för personalen.

­– Licens- och kontohantering, till exempel tilldela licenser, e-post och skypekonton, har tidigare varit en manuell process, men nu kan mycket ske automatiserat via Microsoft MIM vilket spar mycket tid, säger Camilla Sjögren.

För att lättare kunna utvärdera styrkan i plattformen skapade man en referensgrupp med både vana och mindre vana användare från verksamheten. På så vis har man fått med sig synpunkter från alla håll och kanter.

–  Med Windows 10 har vi inte ärvt in något gammalt utan börjat om på nytt. Vi har tagit bort allt onödigt och gjort gränssnitt så lika och så enkla som möjligt, med så få speciallösningar vi kunnat, detta för att vi ska vara väl förberedda inför de löpande uppdateringar som kommer i och med Windows 10 och Office. Genom att kommunicera detta via referensgruppen till verksamheten med deras egna ord har vi också fått in alla på samma spår så att det inte bara blir ”något som IT hittat på”, säger Magnus Broman.

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.