Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Kristofer Samuelsson 29 juni 2017 it i skolan

jardenberg 1.jpg

Varifrån kommer din stora uppgivenhet?

– Först; det stora flertalet pedagoger, skolledare politiker och andra skolverksamma är otroligt bra på alla sätt. De är mina hjältar och jag älskar verkligen att arbeta tillsammans med dem. Men missmodet … åhh, var ska jag börja. Kanske rann det över när jag såg mer än en professionellt skolverksam dela Alex Schulmans fruktansvärda krönika med rubriken ”Skolan var bättre förr – utan föräldrarna” på Facebook. Jag ser hela tiden ageranden från pedagoger, skolledare, politiker och skolfackligt aktiva som bekräftar att en alltför stor andel av dem drömmer sig tillbaka till svunna tider, till tiden innan internet. Och det handlar inte bara om tekniken i klassrummen, det handlar också om att man inte tycker om att skolan diskuteras fritt i allmänna kanaler, säger Joakim Jardenberg som sedan förra året är utvecklingsledare för SKL:s program LEDA för smartare välfärd, där ett av de två spåren handlar om skola och lärande – med syfte att öka hastighet, nytta och kvalitet i införandet av digitala lösningar.

Vad tycker du?

Delar du Joakim Jardenbergs frustration, eller tycker du något helt annat? Maila till nyheter@voister.se

Vad behöver förändras för att alla ska ta sig an dagens möjligheter?

– Förändringen är så radikal att det inte är rimligt att anta att alla kan anpassa sig till de nya förutsättningarna. ”A round peg in a square hole” är ingen bra idé. Men det största problemet som jag ser det handlar om attityd. På flera plan. Till exempel tror många pedagoger att de är ”färdiga” när de slutat sin lärarutbildning. Det finns en beklämmande ovilja att utforska, att lära av och att lära om. Att våga säga att man inte kan, men att man gärna vill lära sig - kanske rent av från sina elever.

– Det finns en ganska utbredd uppfattning att man kan välja bort tekniken i klassrummet. Det ska man såklart varken kunna eller vilja göra. Förutom att det är beslutat från högsta styrande nivå att det inte är valbart, så är det omöjligt att bortse från att digital teknik är en integrerad del av samhället i dag. Att välja bort det är att smita från sitt ansvar mot eleverna.

Jardenberg.PNG

Hur stor skada gör dessa motarbetare?

– Den värsta effekten är att de leder diskussionen fel. Istället för att utgå från förutsättningarna och leta möjligheter i utmaningarna känns det som vi måste starta om alldeles för ofta. Den här typen av grus i maskinen gör att vi gång på gång på gång måste börja med att konstatera hur verkligheten ser ut. Det tar tid och energi som vi istället skulle kunna lägga på utvecklas framåt, att fokusera på eleverna och på innehållet i utbildningen - inte på de anställdas personliga problem med utvecklingen eller på prylarna.

Men hur blir maskinen fri från gruset?

– Det är där jag har börjat nå vägs ände. Jag blir allt mer tveksam till att vi har tid eller resurser att fortsätta kämpa mot de här väderkvarnarna. Förmodligen gör vi inte dem en tjänst heller – de kommer ju tvingas arbeta kvar i en miljö där de inte trivs. Exakt hur det ska gå till och vad som ska ske med dem vet jag inte, men kanske borde en start på processen vara att alla får söka sin tjänst på nytt - och att man i den nya kravprofilen lägger in frågor som utforskar attityd, men också hårda kunskapskrav. Du kanske inte ska arbeta i skolans värld om du inte vet vem Therese Lindgren är, aldrig redigerat en wikipedia-artikel eller aldrig testat att sända live på Facebook?

Ser du några risker med att alienera den här gruppen ytterligare?

– De som 2017 är tveksamma har nog redan gjort det aktiva valet att ställa sig vid sidan om. Men då måste vi också hålla isär vad vi menar. Jag säger inte att man inte får förhålla sig kritisk till olika element av digitaliseringen. Det ser jag som en självklarhet och en del av vårt kollektiva samtal. Men att vara tveksam till själva grundförutsättningen är oacceptabelt. I slutänden innebär det att vi har elever som inte får den skola de förtjänar.

Kompenserar inte alla goda exempel för stolpskotten?

– Fråga eleven som drabbas av ett stolpskott.

Vilka reaktioner hoppas du få på inlägget?

– Att vi på ett respektfullt sätt tuffar till debatten lite. Jag säger ju inte att de som jag vill sätta på bänken är dåliga människor, eller att de var dåliga lärare den dagen de anställdes. Men världen, inte minst skolvärlden, har förändrats på ett sådant sätt att somliga helt enkelt inte är på rätt plats längre. Det måste vi våga prata om och göra något allvarligt av. Vår skola är alldeles för viktig för att vi ska kunna ägna oss åt missriktad vänlighet eller omsorg. Det vinner ingen på, självklart inte eleverna - men faktiskt inte heller den skolpersonal som inte längre passar in.

Rekommenderad läsning

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Jardenberg_960x640-2.jpg
podcast

"Internetifieringen gör oss mer mänskliga"

28 nov 2016 digitala strategier

Transparensen som kommer med digitaliseringen kommer i förlängningen att ge oss ett ärligare och schystare samhälle. Det tror Joakim Jardenberg, it-strateg i Helsingborg. 

AdobeStock_27564330_2.jpg
video

Fortbildning för framgång i Nordmaling

3 maj 2017 it i skolan

Nordmaling är den lilla kommunen som blivit störst på digitalisering. Nu delar Västerbottens bästa skolområde sina erfarenheter med de andra kommunerna i LEDA för skola och lärande.

AdobeStock_23675953_2.jpg

Så toppar Lidingö lärkurvan

29 maj 2017 it i skolan

Lidingös skolor är nummer tre bland landets alla grundskolor. Ett genomtänkt digitaliseringsarbete visar att kommunen inte vilar på lagrarna. Nu vill Lidingö toppa redan goda resultat och uppskattar kunskapsutbytet i LEDA.

voister_tomte2.jpg

Slappna av i jul med Voisterpodden

23 dec 2016 digit

Låt inte julstressen ta över ditt liv. Koppla av med Voisterpodden och lyssna på hur Joakim Jardenberg menar att tekniken kompletterar oss som människor, vad David Kemp på HPE anser att GDPR gör för affärsnyttan och det bästa från Gartner Symposium.

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

ungdomar-innovation-tävling-960640.jpg

Hållbarhetskarneval i Malmö

26 mar 2018 it i skolan

Malmö Stad arrangerar 5-6 april InnoCarnival Skåne. Det är ett skolprojekt som syftar till att skapa en mer hållbar utveckling genom att stärka ungas innovationskraft.

ung-kvinna-lar-gammal-surfa.jpg

Unga gör äldre digitala

31 jan 2018 it i skolan

Många äldre i Sverige upplever ett digitalt utanförskap. Det vill elever i Helsingborg ändra på. Under våren arrangerar de it-träffar för att lära seniorer att hantera digitala verktyg och tjänster.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt.