Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare förhindrar drunkning i Tylösand

Svenska Livräddningssällskapet har som första organisation i Norden börjat använda drönare på stranden i Tylösand i syfte att rädda liv.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 30 juni 2017 digit

drönare strand.jpg

 Vi vet sedan tidigare att så fort en helikopter är på plats vid drunkningsolyckor så hittar man personen nästan direkt, så helikopterperspektivet är viktigt. Och tid är den viktigaste faktorn för att klara sig vid drunkning. Därför kände vi att det är etiskt oförsvarbart att inte föra inte drönarna i verksamheten, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Sedan en tid tillbaka har Karolinska Institutet arbetat ihop med Svenska Livräddningssällskapet med en studie om drönare vid badstränder. Rent praktiskt gick övningarna till så att de skickade ut dockor i vattnet och drönare upp i luften. Där jämfördes tiden det tog för drönarna att hitta dockorna jämfört med skallgångskedjor. Resultatet blev att drönarna hittade dockorna inom en minut medan det tog flera minuter att ens få i ordning skallgångskedjan.

Effektivt och billigt

web_Mikael_Olausson_Stående.jpg170621 (002).jpg

Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Vad som krävs är enligt Mikael Olausson inga dyra högteknologiska drönare utan utrustningen är förhållandevis billig. Bland annat därför håller nu Svenska Livräddningssällskapet på att skapa utbildningsmaterial där de kan bygga upp en helt ny kultur med att flyga saker istället för att färdas i vattnet.

 Vi har tidigare inte haft speciellt mycket erfarenhet inom flygområdet men vi har nu knutit den expertisen till oss. Genom att ha den kompetensen kan vi få rätt utbildning från början och sätta en flygsäkerhetskultur. För tekniken går framåt så fort just nu att jag tror vi bara är i början av användningen av drönare.

Bästa på 20 år

Organisationen Svenska Livräddningssällskapet bevakar sammanlagt 18 stränder i Sverige men drönarna kommer till en början endast att användas i Tylösand. I juni var det drönarpremiär på stranden och de används endast som ett komplement till den ordinarie verksamheten. De ersätter alltså inte redan beprövade metoder, som exempelvis badvakter. 

 Jag tror att drönarna kan göra en stor skillnad när vi får full effekt. Det är det bästa nya verktyget vi fått tillgång till under de senaste 20 åren och förhoppningen är att implementera dem på övriga 17 stränder som vi bevakar till nästa sommar, avslutar Mikael Olausson. 

Rekommenderad läsning

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

lantmateriet.jpg video

Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

5 jun 2017 ledarskap

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

DJI_0039_2.jpg

Nya perspektiv med drönare över skogen

21 jun 2017 digit

Det pågår en revolution i skogen. Med användningen av kameradrönare drivs den digitala utvecklingen från fältet hela vägen upp till myndighets- och företagsledningar. Med ett öga i luften kommer helt nya perspektiv.

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

Blockchain_960x640.jpg

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

AdobeStock_80882540_2.jpg

Ökad säkerhet för SCB med W10

1 aug 2017 digit

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

burmanWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.