Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare förhindrar drunkning i Tylösand

Svenska Livräddningssällskapet har som första organisation i Norden börjat använda drönare på stranden i Tylösand i syfte att rädda liv.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 30 juni 2017 digit

drönare strand.jpg

 Vi vet sedan tidigare att så fort en helikopter är på plats vid drunkningsolyckor så hittar man personen nästan direkt, så helikopterperspektivet är viktigt. Och tid är den viktigaste faktorn för att klara sig vid drunkning. Därför kände vi att det är etiskt oförsvarbart att inte föra inte drönarna i verksamheten, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Sedan en tid tillbaka har Karolinska Institutet arbetat ihop med Svenska Livräddningssällskapet med en studie om drönare vid badstränder. Rent praktiskt gick övningarna till så att de skickade ut dockor i vattnet och drönare upp i luften. Där jämfördes tiden det tog för drönarna att hitta dockorna jämfört med skallgångskedjor. Resultatet blev att drönarna hittade dockorna inom en minut medan det tog flera minuter att ens få i ordning skallgångskedjan.

Effektivt och billigt

web_Mikael_Olausson_Stående.jpg170621 (002).jpg

Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Vad som krävs är enligt Mikael Olausson inga dyra högteknologiska drönare utan utrustningen är förhållandevis billig. Bland annat därför håller nu Svenska Livräddningssällskapet på att skapa utbildningsmaterial där de kan bygga upp en helt ny kultur med att flyga saker istället för att färdas i vattnet.

 Vi har tidigare inte haft speciellt mycket erfarenhet inom flygområdet men vi har nu knutit den expertisen till oss. Genom att ha den kompetensen kan vi få rätt utbildning från början och sätta en flygsäkerhetskultur. För tekniken går framåt så fort just nu att jag tror vi bara är i början av användningen av drönare.

Bästa på 20 år

Organisationen Svenska Livräddningssällskapet bevakar sammanlagt 18 stränder i Sverige men drönarna kommer till en början endast att användas i Tylösand. I juni var det drönarpremiär på stranden och de används endast som ett komplement till den ordinarie verksamheten. De ersätter alltså inte redan beprövade metoder, som exempelvis badvakter. 

 Jag tror att drönarna kan göra en stor skillnad när vi får full effekt. Det är det bästa nya verktyget vi fått tillgång till under de senaste 20 åren och förhoppningen är att implementera dem på övriga 17 stränder som vi bevakar till nästa sommar, avslutar Mikael Olausson. 

Rekommenderad läsning

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

anna johansson pixlr.jpg

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

15 jul 2016 digit

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

Uträknad i dimman

26 aug 2016 digit

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.

Drönare_2_960x640.jpg

Svenska ögon i skyn upptäcker gasläckor

21 okt 2016 digit

Svenska Sky Eye Innovations har valt att satsa på drönare långt från konsumentversionerna. Med modern teknik som avancerade sensorer, molnlagring och maskininlärning gör man industriella drönare till effektiva verktyg.

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg
video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

905455-poliskontroll_960x640.jpg

Appen som gör polisernas jobb säkrare

23 nov 2016 säkerhet

Bakom kulisserna hos polismyndigheten jobbar it-avdelningen febrilt med att ta fram lösningar som ska göra livet enklare – och säkrare- för poliserna i yttre tjänst. Det senaste verktyget, Polisens multifråga i mobilen, har rönt stor uppskattning internt.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

RubaBorno_960x640.jpg

Automation ett krav för IoT-säkerhet

21 feb 2017 säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.