Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare förhindrar drunkning i Tylösand

drönare strand.jpg

Svenska Livräddningssällskapet har som första organisation i Norden börjat använda drönare på stranden i Tylösand i syfte att rädda liv.

 Vi vet sedan tidigare att så fort en helikopter är på plats vid drunkningsolyckor så hittar man personen nästan direkt, så helikopterperspektivet är viktigt. Och tid är den viktigaste faktorn för att klara sig vid drunkning. Därför kände vi att det är etiskt oförsvarbart att inte föra inte drönarna i verksamheten, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Sedan en tid tillbaka har Karolinska Institutet arbetat ihop med Svenska Livräddningssällskapet med en studie om drönare vid badstränder. Rent praktiskt gick övningarna till så att de skickade ut dockor i vattnet och drönare upp i luften. Där jämfördes tiden det tog för drönarna att hitta dockorna jämfört med skallgångskedjor. Resultatet blev att drönarna hittade dockorna inom en minut medan det tog flera minuter att ens få i ordning skallgångskedjan.

Effektivt och billigt

web_Mikael_Olausson_Stående.jpg170621 (002).jpg

Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Vad som krävs är enligt Mikael Olausson inga dyra högteknologiska drönare utan utrustningen är förhållandevis billig. Bland annat därför håller nu Svenska Livräddningssällskapet på att skapa utbildningsmaterial där de kan bygga upp en helt ny kultur med att flyga saker istället för att färdas i vattnet.

 Vi har tidigare inte haft speciellt mycket erfarenhet inom flygområdet men vi har nu knutit den expertisen till oss. Genom att ha den kompetensen kan vi få rätt utbildning från början och sätta en flygsäkerhetskultur. För tekniken går framåt så fort just nu att jag tror vi bara är i början av användningen av drönare.

Bästa på 20 år

Organisationen Svenska Livräddningssällskapet bevakar sammanlagt 18 stränder i Sverige men drönarna kommer till en början endast att användas i Tylösand. I juni var det drönarpremiär på stranden och de används endast som ett komplement till den ordinarie verksamheten. De ersätter alltså inte redan beprövade metoder, som exempelvis badvakter. 

 Jag tror att drönarna kan göra en stor skillnad när vi får full effekt. Det är det bästa nya verktyget vi fått tillgång till under de senaste 20 åren och förhoppningen är att implementera dem på övriga 17 stränder som vi bevakar till nästa sommar, avslutar Mikael Olausson. 

30 juni 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

ansikten-personer-960640.jpg

Nya direktiv om igenkänning

3 feb 2020 digit

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu tagit fram nya direktiv som ska tydliggöra och vägleda användningen av kamerabevakning och ansiktsigenkänning. 

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

helsingfors.jpg

Drönare till dörren

10 dec 2018 digit

I vår lanseras Europas första hemleveranser med drönare. Bakom satsningen ligger Googleavknoppningen Wing som valt Helsingfors som centrum för att testa 5-10 drönare i ett tufft klimat. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

dronare-i-fjallen.jpg

Drönare guld för gruvor

5 okt 2018 digit

En specialutvecklad drönare ska upptäcka sprickor i dagbrott och bidra till att lösa mysteriet med hur malmkroppar bildas. Hugin finansieras av LKAB och Boliden och kan på en halvtimme scanna av och fotografera en ytan motsvarande 75 fotbollsplaner.