Drönare förhindrar drunkning i Tylösand

drönare strand.jpg

Svenska Livräddningssällskapet har som första organisation i Norden börjat använda drönare på stranden i Tylösand i syfte att rädda liv.

 Vi vet sedan tidigare att så fort en helikopter är på plats vid drunkningsolyckor så hittar man personen nästan direkt, så helikopterperspektivet är viktigt. Och tid är den viktigaste faktorn för att klara sig vid drunkning. Därför kände vi att det är etiskt oförsvarbart att inte föra inte drönarna i verksamheten, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Sedan en tid tillbaka har Karolinska Institutet arbetat ihop med Svenska Livräddningssällskapet med en studie om drönare vid badstränder. Rent praktiskt gick övningarna till så att de skickade ut dockor i vattnet och drönare upp i luften. Där jämfördes tiden det tog för drönarna att hitta dockorna jämfört med skallgångskedjor. Resultatet blev att drönarna hittade dockorna inom en minut medan det tog flera minuter att ens få i ordning skallgångskedjan.

Effektivt och billigt

web_Mikael_Olausson_Stående.jpg170621 (002).jpg

Mikael Olausson, Områdesansvarig Livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Vad som krävs är enligt Mikael Olausson inga dyra högteknologiska drönare utan utrustningen är förhållandevis billig. Bland annat därför håller nu Svenska Livräddningssällskapet på att skapa utbildningsmaterial där de kan bygga upp en helt ny kultur med att flyga saker istället för att färdas i vattnet.

 Vi har tidigare inte haft speciellt mycket erfarenhet inom flygområdet men vi har nu knutit den expertisen till oss. Genom att ha den kompetensen kan vi få rätt utbildning från början och sätta en flygsäkerhetskultur. För tekniken går framåt så fort just nu att jag tror vi bara är i början av användningen av drönare.

Bästa på 20 år

Organisationen Svenska Livräddningssällskapet bevakar sammanlagt 18 stränder i Sverige men drönarna kommer till en början endast att användas i Tylösand. I juni var det drönarpremiär på stranden och de används endast som ett komplement till den ordinarie verksamheten. De ersätter alltså inte redan beprövade metoder, som exempelvis badvakter. 

 Jag tror att drönarna kan göra en stor skillnad när vi får full effekt. Det är det bästa nya verktyget vi fått tillgång till under de senaste 20 åren och förhoppningen är att implementera dem på övriga 17 stränder som vi bevakar till nästa sommar, avslutar Mikael Olausson. 

30 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng