Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

"Digitalisering handlar om ledarskap"

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

Ni på Smedjebacken har gjort en fantastisk resa, hur tänker du kring det digitala ekosystemet, Christer Granqvist?

– Det digitala ekosystemet består av många komponenter precis som det biologiska ekosystemet, och där människan är central. Digitalisering för oss handlar om ledarskapet och att inkludera människor.

– Vi var visionärer relativt tidigt och började en resa redan för åtta år sedan. Jag startade ett projekt för att utveckla it-avdelningen. Vi jobbade med förändringsledning att upptäcka sin egen betydelse och roll i det kommande arbetet - för att kunna möta förändring.

Johanna Kjellberg, du har varit med länge i branschen, hur får man med sig ett bolag?

– Förändringen är konstant, det är något som alltid finns på agendan. När man pratar om att sätta människan i centrum så finns det ju inte en metod hur man jobbar med förändringsledning. Jag förändrar aldrig människor utan jag hjälper dem att hitta sina egna verktyg att förändras. Ibland är det så att man måste ta ett steg åt något håll som kanske känns lite läskigt.

Hur får man med organisationen att minska skräcken och öka lusten?

– När vi startade förändringsresan så känner man igen sig i det Katarina Gospic pratade om. Personer vill gärna ta till flykten eller bekämpa det här. Den röda tråden i vårt arbete var då att vara tålmodiga och låta det ta tid för att få medarbetarna att känna sig trygga. Ha respekt för att olika individer gör sin resa.

– Jag håller med, alla är olika och unika. Gå fram långsamt eller fort beroende på vem du har att göra med. Det går inte att säga hur man förändrar människor, säger Johanna Kjellberg. 

8 juni 2017 Uppdaterad 20 juni 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

röd stuga på skärgårdsberg.jpg
video

Sveriges nya revisorer

11 dec 2018 säkerhet

De nya dataskyddsombuden ska stå på medborgarens sida. En av utmaningarna för kommunernas dataskyddsombud är förstå att det är en revisorsroll man har och att inte skapa processer som man själv ska granska. Det menar Christer Granqvist, dataskyddsombud för Ludvika och Smedjebacken.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.