Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Digitalisering handlar om ledarskap"

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 8 juni 2017 ledarskap

Ni på Smedjebacken har gjort en fantastisk resa, hur tänker du kring det digitala ekosystemet, Christer Granqvist?

– Det digitala ekosystemet består av många komponenter precis som det biologiska ekosystemet, och där människan är central. Digitalisering för oss handlar om ledarskapet och att inkludera människor.

– Vi var visionärer relativt tidigt och började en resa redan för åtta år sedan. Jag startade ett projekt för att utveckla it-avdelningen. Vi jobbade med förändringsledning att upptäcka sin egen betydelse och roll i det kommande arbetet - för att kunna möta förändring.

Johanna Kjellberg, du har varit med länge i branschen, hur får man med sig ett bolag?

– Förändringen är konstant, det är något som alltid finns på agendan. När man pratar om att sätta människan i centrum så finns det ju inte en metod hur man jobbar med förändringsledning. Jag förändrar aldrig människor utan jag hjälper dem att hitta sina egna verktyg att förändras. Ibland är det så att man måste ta ett steg åt något håll som kanske känns lite läskigt.

Hur får man med organisationen att minska skräcken och öka lusten?

– När vi startade förändringsresan så känner man igen sig i det Katarina Gospic pratade om. Personer vill gärna ta till flykten eller bekämpa det här. Den röda tråden i vårt arbete var då att vara tålmodiga och låta det ta tid för att få medarbetarna att känna sig trygga. Ha respekt för att olika individer gör sin resa.

– Jag håller med, alla är olika och unika. Gå fram långsamt eller fort beroende på vem du har att göra med. Det går inte att säga hur man förändrar människor, säger Johanna Kjellberg. 

Rekommenderad läsning

HP_studio_960x640.jpg
video

HPE: Utmana kunden i det digitala ekosystemet

1 jun 2017 ledarskap

Nigel Page och Anna Granö, HPE, om vad som krävs för att det digitala ekosystemet ska fungera och när det är så självklart att vi slutar att prata om begreppet.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

calle snip.JPG
video

Kalle inför starten av Bootcamp

31 maj 2017 ledarskap

Det digitala ekosystemet krävs för att ta digitaliseringen till nästa nivå. Kalle Hultenheim, vd Atea listar höjdpunkterna under årets Bootcamp.

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Alice_960x640.jpg

”Vi står inför en smutsig valrörelse nästa år”

31 maj 2017 ledarskap

Ett högljutt tonläge i den politiska debatten, inte minst i sociala medier, och partier som förlorat sin ideologiska kompass. Det är utgångsläget för vad som kommer att bli en mycket smutsig valrörelse menar Alice Teodorescu.