"Digitalisering handlar om ledarskap"

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

Ni på Smedjebacken har gjort en fantastisk resa, hur tänker du kring det digitala ekosystemet, Christer Granqvist?

– Det digitala ekosystemet består av många komponenter precis som det biologiska ekosystemet, och där människan är central. Digitalisering för oss handlar om ledarskapet och att inkludera människor.

– Vi var visionärer relativt tidigt och började en resa redan för åtta år sedan. Jag startade ett projekt för att utveckla it-avdelningen. Vi jobbade med förändringsledning att upptäcka sin egen betydelse och roll i det kommande arbetet - för att kunna möta förändring.

Johanna Kjellberg, du har varit med länge i branschen, hur får man med sig ett bolag?

– Förändringen är konstant, det är något som alltid finns på agendan. När man pratar om att sätta människan i centrum så finns det ju inte en metod hur man jobbar med förändringsledning. Jag förändrar aldrig människor utan jag hjälper dem att hitta sina egna verktyg att förändras. Ibland är det så att man måste ta ett steg åt något håll som kanske känns lite läskigt.

Hur får man med organisationen att minska skräcken och öka lusten?

– När vi startade förändringsresan så känner man igen sig i det Katarina Gospic pratade om. Personer vill gärna ta till flykten eller bekämpa det här. Den röda tråden i vårt arbete var då att vara tålmodiga och låta det ta tid för att få medarbetarna att känna sig trygga. Ha respekt för att olika individer gör sin resa.

– Jag håller med, alla är olika och unika. Gå fram långsamt eller fort beroende på vem du har att göra med. Det går inte att säga hur man förändrar människor, säger Johanna Kjellberg. 

8 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng