Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

DNA, vad är det?

– Det ska möjliggöra att man kan jobba var man vill, när man vill och på så sätt få möjligheten att spara mer tid. Tid som du kan använda till att jobba mer, höja kvaliteten i ditt arbete eller komma hem snabbare.

Du nämnde att 83 procent av anställda på företag inte är engagerade i sina arbetsgivare. Tror du att aktivitetsbaserade kontor kan vara en lösning på det?

– Vad det först och främst visar är att de 17 procenten som är riktigt engagerade i sin arbetsgivare visar sig vara dubbelt så produktiva. Så hur kan man då få mer engagerade medarbetare? En rapport från Leesman - som är gjord på personer som arbetar på aktivitetsbaserade kontor – visar att de som verkligen tagit till sig det nya arbetssättet är dubbelt så engagerade. Så sättet att få engagerade medarbetare är att ge de möjligheterna att jobba mobilt, när och där de vill. Se till att de tar till sig arbetssättet.

Samma rapport visar ju att bara nio procent anammar det nya mobila arbetssättet, hur löser man det?

– När vi pratar om DNA så tar vi utgångspunkt i tekniken, platsen och människan. Projekt som dessa börjar ofta med att man gör om sitt kontor, helt enkelt. Det man då också måste säkerställa är att man gör teknikinvesteringen som krävs för att möjliggöra att kunna jobba på det nya sättet. Sedan som en tredje punkt handlar det om att göra så att människorna tar till sig de nya sätten och börjar jobba med den nya tekniska plattformen. Tittar man inte på helheten får man inte till det, och Leesman-rapporten visar att 73 procent i stor grad jobbar på samma sätt som innan förändringen. 

– Det man måste säkerställa är alltså att man gör teknikinvesteringen som krävs, ser till att de anställda kan använda den nya tekniken, visar ett ledarskap som främjar lärande, förändrar arbetssätten och är med och driver förändringen.

20 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng