Cisco: Så skyddar du dig mot hot

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

 Hotbilden ökar exponentiellt, inte minst via ransomware, och för att skydda sig måste säkerheten vara inbyggd i nätverket men också att det finns tydliga processer före, under och efter en attack, säger Per Samuelsson, vd Cisco Sverige.

Cisco har de senaste åren investerat 4 miljarder USD inom säkerhet och ett exempel är förvärvet av Talos och 300 experter inom säkerhet som tillsammans monitorerar den globala hotbilden.   

 Den genomsnittliga tiden i branschen att upptäcka ett intrång låg tidigare på cirka 100 dagar men tack vare våra säkerhetsgurus på Talos har vi nu kommit ned till sex timmar.

 En annan viktig del är automation. Idag är software defined en självklarhet i datacentret men med dess entré i nätverket ges nu möjligheter till automation, vilket bygger bort mänskliga misstag.

Av all data som samlas in används bara en bråkdel, vad säger du om det?

 Ja, vi samlar på oss mycket data men det är bara 0,5 procent som används. För att ta digitaliseringen till nästa steg behöver företag och organisationer ta hjälp för att analysera data i realtid och skapa värden, exempelvis via AI, artificiell intelligens.

7 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoresäkerhetFoto Fredrik Kron / Sara Landén

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng