Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Blodsockervarning nu i mobilen

Nu kan diabetessjuka hålla koll på sina blodsockernivåer genom en sensor och en app som automatiskt varnar när nivåerna blir för höga eller låga.

Text Daniel Retz Foto Adobe Stock 16 juni 2017 it I vården

DIabetes_960x640.jpg

Guardian Connect läser av värdet 288 gånger per dygn, att jämföra med stick i fingret fem gånger om dagen.

– Nära en halv miljon svenskar lever med diabetes och det innebär en tuff vardag med oro och provtagning i fingret upp till tio gånger om dagen. Med mätvärden direkt i mobilen vill vi underlätta livet för dem, säger Johan Lundström, marknadschef för området diabetes på det svenska företaget Medtronic.

Medtronics verktyg Guardian Connect hjälper diabetespatienter att läsa av sina glukosvärden via en app. Tjänsten är unik eftersom den varnar i god tid innan nivåerna blir farliga. 

– Användaren får ett meddelande innan blodsockerhalten blir för låg eller för hög. Du kan välja att bli varnad 20 eller 40 minuter i förväg och får på så sätt tid att korrigera genom att äta kolhydrater och dricka juice. Om nivåerna är höga ger man insulin.  

Oroliga föräldrar

Den tekniska lösningen består av en sensor, tunn som ett hårstrå, som patienten själv placerar under huden. Till sensorn kopplas en sändare som skickar informationen via blåtand till appen. Mätvärdet kan sedan skickas ut till följarna via sms tillsammans med en varning om det är för högt eller lågt. 

– Följarna får också värdena till sina telefoner och om de är på väg för högt eller för lågt plingar ett sms oavsett tid på dygnet. Med vår lösning går det att leva mer normalt. På lång sikt handlar det om att minska risken för att bli allvarligt sjuk med till exempel nedsatt njurfunktion eller synnedsättning. 

Vårdpersonal har tillgång till informationen via molnet och kan följa patientens blodsockervärde i realtid.

– Tjänsten läser av värdet 288 gånger per dygn, att jämföra med den traditionella mätningen med stick i fingret fem gånger om dagen. Nu blir trenderna tydligare. Om till exempel nivåerna sjunker när patienten äter frukost går det att korrigera med insulin.     

De som hittills testat tjänsten är mycket nöjda. 

– Vi ser att det fungerat väldigt bra för alla. Vi får kontinuerligt återkoppling och mätvärdena är korrekta. Flera säger att just larmfunktionen är till stor hjälp för att undvika att något händer.

Ser du några utmaningar?

– I början kan det vara lite knepigt att sätta in sensorn, som behöver bytas var sjätte dag. Och eftersom ingen diabetes är den andra lik så kan man få jobba lite med inställningarna initialt. I dag kalibreras systemet två gånger per dygn för att garantera tillförlitligheten och det finns önskemål om att ta bort det steget.

Hur kommer ni att vidareutveckla tjänsten?

– Lösningen är enkel, men användargränssnittet kan alltid förbättras. En stor fördel med appar är att det går snabbt att förändra olika attribut. Sedan är det ett kontinuerligt arbete att förlänga sensorernas livstid och optimera tillförlitligheten.

Rekommenderad läsning

Digitalt stetoskop räddar liv

17 mar 2017 it i vården

Coala heart monitor .jpg Coala heart monitor .jpg Coala heart monitor .jpg

Coala Heart Monitor kommunicerar trådlöst med din smartphone via coala-appen och visar dina resultat direkt samt lagrar dem i din personliga journal.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Verklig VR i Hässleholms äldrevård

29 mar 2017 it i vården

vr äldre.jpg vr äldre.jpg vr äldre.jpg

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg video

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

irding 960640.jpg irding 960640.jpg irding 960640.jpg video

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson.jpg Sofia Svanteson.jpg Sofia Svanteson.jpg

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Nu kliver landstingen in i framtiden

1 aug 2016 it i vården

AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg

De tre stora landstingsregionerna har under lång tid förberett sig för den stora digitala transformationen och nu står man äntligen i startgroparna. I höst påbörjas en stor upphandling som ska ta tillvara på de nya möjligheterna.