Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Blodsockervarning nu i mobilen

kille sitter utomhus och tittar i sin mobiltelefon.jpg

Guardian Connect läser av värdet 288 gånger per dygn, att jämföra med stick i fingret fem gånger om dagen.

Nu kan diabetessjuka hålla koll på sina blodsockernivåer genom en sensor och en app som automatiskt varnar när nivåerna blir för höga eller låga.

– Nära en halv miljon svenskar lever med diabetes och det innebär en tuff vardag med oro och provtagning i fingret upp till tio gånger om dagen. Med mätvärden direkt i mobilen vill vi underlätta livet för dem, säger Johan Lundström, marknadschef för området diabetes på det svenska företaget Medtronic.

Medtronics verktyg Guardian Connect hjälper diabetespatienter att läsa av sina glukosvärden via en app. Tjänsten är unik eftersom den varnar i god tid innan nivåerna blir farliga. 

– Användaren får ett meddelande innan blodsockerhalten blir för låg eller för hög. Du kan välja att bli varnad 20 eller 40 minuter i förväg och får på så sätt tid att korrigera genom att äta kolhydrater och dricka juice. Om nivåerna är höga ger man insulin.  

Oroliga föräldrar

Den tekniska lösningen består av en sensor, tunn som ett hårstrå, som patienten själv placerar under huden. Till sensorn kopplas en sändare som skickar informationen via blåtand till appen. Mätvärdet kan sedan skickas ut till följarna via sms tillsammans med en varning om det är för högt eller lågt. 

– Följarna får också värdena till sina telefoner och om de är på väg för högt eller för lågt plingar ett sms oavsett tid på dygnet. Med vår lösning går det att leva mer normalt. På lång sikt handlar det om att minska risken för att bli allvarligt sjuk med till exempel nedsatt njurfunktion eller synnedsättning. 

Vårdpersonal har tillgång till informationen via molnet och kan följa patientens blodsockervärde i realtid.

– Tjänsten läser av värdet 288 gånger per dygn, att jämföra med den traditionella mätningen med stick i fingret fem gånger om dagen. Nu blir trenderna tydligare. Om till exempel nivåerna sjunker när patienten äter frukost går det att korrigera med insulin.     

De som hittills testat tjänsten är mycket nöjda. 

– Vi ser att det fungerat väldigt bra för alla. Vi får kontinuerligt återkoppling och mätvärdena är korrekta. Flera säger att just larmfunktionen är till stor hjälp för att undvika att något händer.

Ser du några utmaningar?

– I början kan det vara lite knepigt att sätta in sensorn, som behöver bytas var sjätte dag. Och eftersom ingen diabetes är den andra lik så kan man få jobba lite med inställningarna initialt. I dag kalibreras systemet två gånger per dygn för att garantera tillförlitligheten och det finns önskemål om att ta bort det steget.

Hur kommer ni att vidareutveckla tjänsten?

– Lösningen är enkel, men användargränssnittet kan alltid förbättras. En stor fördel med appar är att det går snabbt att förändra olika attribut. Sedan är det ett kontinuerligt arbete att förlänga sensorernas livstid och optimera tillförlitligheten.

16 juni 2017 Uppdaterad 15 januari 2019 Reporter Daniel Retz it I vården Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

vin ska hällas upp i ett glas men en hand håller för vinglaset.jpg

Petra, hur mår jag?

27 feb 2019 it i vården

Många lider av sjukdomar utan att veta om det. Med hjälp av roboten Petra ska fler kunna diagnostiseras och få hjälp med rätt medicin. Det hoppas läkemedelsbolaget Merck som har utvecklat roboten Petra tillsammans med Furhat.

 

liten flicka står och lutar sig över ett stängsel och tittar.jpg
video

Så ska socialtjänsten bli digital

24 maj 2018 it i vården

Lika är SKL:s nya verktyg som ska hjälpa kommuner att få koll på hur långt socialtjänsten har kommit på sin digitaliseringsresa. Med hjälp av handlingsplanen som skapas är målet att det ska bli tydligt för var och en vad man ska fokusera på.

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

min-vård.jpg

Min vård utmanar Kry

13 dec 2017 it i vården

Dalarnas landstings app Min vård gör att befolkningen kan besöka sjukvården via video. Det har lett till kortare vårdköer, en ökad kostnadseffektivitet och att de med störst behov får hjälp snabbt.

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

vikarieWEBB2222.jpg

App för lärarvikarier sparar tid

12 okt 2017 it i skolan

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering. 

irding 960640.jpg
video

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

CoalaLifeVitalis.jpg
video

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.