Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Vi står inför en smutsig valrörelse nästa år”

Alice_960x640.jpg

Ett högljutt tonläge i den politiska debatten, inte minst i sociala medier, och partier som förlorat sin ideologiska kompass. Det är utgångsläget för vad som kommer att bli en mycket smutsig valrörelse menar Alice Teodorescu.

Europa och Sverige står inför många stora vägval de kommande åren, och när allt fler partier trängs i mitten står de nya striderna inte mellan partiblocken utan inom ramen för partierna. Det menar Alice Teodorescu, politisk redaktör och chef för GP:s ledarsidor.

– Vi ser i många europeiska länder att traditionella vänster- och socialistiska partier tappar och måste hitta en ny identitet medan nischpartier röner stora väljarframgångar. När skillnaderna mellan partierna suddas ut uppstår utrymme på flankerna där extremistiska  och populistiska partier får spelrum. I Sverige ser vi till exempel att det parlamentariska läget förändrats från två block till att ha tre block där det varit svårt att hitta samarbetsformer, säger Alice Teodorescu.

Det tredje blocket, sverigedemokraterna, är svåra att placera in längs den traditionella skalan och lockade från början väljare från socialdemokraterna, inte minst LO, fram till slutet av Reinfeldts andra mandatperiod då missnöjda moderater blickade åt det hållet. Den utvecklingen är viktig att förstå menar Alice Teodorescu då det är en del av förklaringen bakom moderaternas historiskt låga siffror.

– När man gick in i Decemberöverenskommelsen frånsade man sig möjligheten att agera i opposition vilket jag tror var ett stort strategiskt misstag. Egentligen är det bara vänsterpartiet, sverigedemokraterna och centern som inte svikit sina ideologiska rötter. De andra partierna har gjort kovändningar, som jag anser vara nödvändiga, men man har inte lyckats förklara varför man gjort dem för sin väljare och det skapar ett politikerförakt. Man har visat att det inte finns några principer och att man kan köpslå om allt, säger Alice Teodorescu.

Tre scenarier för 2018

Hon förutspår tre olika scenarier där det första är centern och liberalerna sätter sig i regering med Löfven vilket kan ge en seger på kort sikt men straffar sig 2022. Det andra är att alliansen inte tar stöd av SD vilket innebär att man står i ständig opposition, menar Teodorescu. Det tredje är att alliansen är intakt och att man tar med Löfven i en alliansregering som vice statsminister under Anna Kinberg Batra, vilket är osannolikt.

– Det finns numera många parallella sanningar som till exempel att vi har både en hög och låg arbetslöshet men i olika grupper och det skapar politiskt stora problem eftersom de här grupperna aldrig möts. Bland annat vården och rättsväsendet dras med stora problem och det föder en diskussion om välfärdens kärna och vem som ska kvalificera sig till vad. Det är inte en självklar rättighet att ha rätt till allting utan jag tror att det kommer att ske en diversifiering, säger Alice Teodorescu.

Digitaliseringen och robotiseringen har bidragit till bortrationaliserandet av vissa jobb vilket bidrar till att rycka undan mattan för vissa grupper vilket inte hjälper.

– Det är inte bara enklare jobb som försvinner utan exempelvis jurister och journalister är grupper där det kommer att ske en omställning, men det kommer alltid att finnas delar som kräver ett mellanmänskligt element. Empati är en sådan egenskap.

Uppskruvat tonläge i sociala medier

Sociala medier har blivit en del av vad Alice Teodorescu beskriver som en vidrig valrörelse med ett uppskruvat tonläge.

– Man anstränger sig inte för att förstå utan för att missförstå och formulera missnöjet så slagkraftigt som möjligt. Det gör att nyanserna försvinner och det blir oempatiskt och överdrivet. Det ser vi redan nu. Jag tycker att den politiska debatten blir så känslobaserad istället för att byggas på logik och principer. Folk behöver sansa sig och bete sig mer som de gör i det dagliga livet. Det är ingen som skriker åt mig på gatan. Jag skulle gärna se fler experter och sakkunniga istället för massa löst tyckande.

Hon menar att Trump varit väldigt skicklig att utnyttja genomslaget i sociala medier och utnyttja medierna.

– De har närt varandra. Han vet att han får uppmärksamhet om han formulerar sig plumpt och det är upp till medierna att inte gå i den fällan. Så han har varit skicklig vad man än tycker om budskapen.

31 maj 2017 Uppdaterad 1 juni 2017 Reporter Miguel Guerrero ledarskap Foto Dino Soldin

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.