Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre vård med TioHundras platta

Sedan knappt ett och ett halvt år har det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan utvärderats i glesbygden Stockholms skärgård. Resultaten är positiva för TioHundras satsning på bättre vård och nu tas nästa steg i utvecklingsarbetet.

Text Anne Hammarskjöld Foto AdobeStock, TioHundra 23 maj 2017 it i vården

AdobeStock_1078613_2.jpg

Det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan är resultatet av ett önskemål från vårdverkligheten i Norrtälje kommun.

– Vi frågade våra medarbetare vad de önskade av hjälpmedel och stöd som skulle förbättra vården. Enhetschefen för Väddö vårdcentral, Anna Aleflod, svarade att hon vill ha en mobil journal. Ett år senare var hennes idé verklighet, berättar Lovisa Jäderlund Hagstedt, distriktsläkare och biträdande verksamhetschef på Primärvård TioHundra.

Nu har Väddöplattan utvärderats i kliniska studier och Lovisa Jäderlund Hagstedt är ansvarig för sammanställningen av resultaten. De tio läkare och sjuksköterskor inom hemsjukvården och primärvården i Norrtälje och på Djurö som använt systemet sedan slutet av 2015 är positiva.

Foto Lovisa Jäderlund Hagstedt beskuren_2.jpg

Lovisa Jäderlund Hagstedt, distriktsläkare och biträdande verksamhetschef Primärvård TioHundra AB.

– Användarna skulle rekommendera systemet till andra. De negativa erfarenheterna kan delas in i två kategorier; funktioner som användarna vill ha tillgång till men som ännu inte finns i systemet, och tekniskt strul. Så jag tycker vi har fått en bra början men det behövs en del vidareutveckling för att systemet ska bli riktigt bra.

Glesbygd i Stockholm

Bakgrunden till Anna Aleflods önskan om en mobil journal är att Väddö må ligga mindre än tio mil från Stockholms centrum, men Stockholms skärgård är en glesbygd med en åldrande befolkning. Därför är hembesök en del av vardagen för Väddös läkare och sjuksköterskor.

Innan Väddöplattan förbereddes varje besök på vårdcentralen där man gick igenom patientens journal och provresultat för att kunna ge rätt rådgivning och ha svar på alla frågor. Väl tillbaka på vårdcentralen gjordes nya anteckningar om vad som sagts. Det var alltså tidskrävande och bitvis ineffektiva rutiner med risk för patientsäkerheten.

Flera förbättringar

I dag kan vårdpersonalen använda Väddöplattan för att se patientens diagnoser, provsvar och elektroniska patientjournal via den nationella tjänsteplattformen HIP, Health Innovation Platform. Utvärderingen visar att Väddöplattan innebär en rad förbättringar.

– Läkare och sjuksköterskor har tillgång till mer information på plats hos patienten och det förenklar och höjer kvaliteten i vården. Till exempel med möjligheten att sköta dokumentationen i direkt anslutning till besöket, eller att på plats beställa hjälpmedel som blöjor och näringsdrycker.

Genial plattform

Inom kort hoppas Lovisa Jäderlund Hagstedt att systemet också ska ge tillgång till läkemedelslistor, besöksbokning och möjligheten att skriva recept. Utmaningen här är läkemedelsmodulerna behöver programmeras om för att kunna leverera utdata till den nationella tjänsteplattformen. Men på det hela taget handlar det om detaljer givet de möjligheter som Väddöplattan som skalbart system erbjuder inte bara primärvården utan även till exempel mobila psykiatriteam och avancerad sjukvård i hemmet, ASIH.

– Den tekniska lösningen, plattformen, är helt genial och hämtar data från den nationella tjänsteplattformen. Nu hoppas och tror jag att vi får den finansiering som behövs för att på relativt kort tid fylla Väddöplattan med alla funktioner som finns i journalsystemet.

Smart teknik i all ära. Det krävs mer än så för att lyckas med en ny lösning.

– Vi har lyckats därför att våra medarbetare är entusiastiska, engagerade och tålmodiga med det strul och trassel som alltid uppstår i början. Vi har också haft ett mycket gott stöd av företagsledningen.

Nu kommer utvärderingen av Väddöplattan att rullas ut i större omfattning och på fler platser i Sverige, bland annat Skåne och Göteborg. Väddöprojektet har tidigare belönats med Swedish Med Tech Award och Gyllene äpplet.

Väddöprojektet är ett resultat av god samverkan mellan:

 • Väddö vårdcentral, TioHundra,
 • AVC Norrtälje,
 • Innovationsslussen, SLSO,
 • Stockholms läns landsting,
 • Nowa Health,
 • Chorus,
 • Apple,
 • Innovationslabbet SLL/KI,
 • ASIH,
 • Södersjukhuset,
 • Södertälje sjukhus,
 • Innovationsfonden,
 • Nationella tjänsteplattformen,
 • Centrum för hälsoinformatik (HIC) vid LIME-divisionen, KI.

 

Rekommenderad läsning

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

30 jun 2017 it i vården

AdobeStock_86869982_3.jpg AdobeStock_86869982_3.jpg AdobeStock_86869982_3.jpg

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

Säkrare vård med digital signering

18 nov 2016 it i vården

13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg 13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg 13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg

Digital läkemedelshantering ökar patientsäkerheten och minskar personalens oro och stress i äldreomsorgen, visar en studie av Tiohundra. Nu ska vårdbolaget rulla ut det elektroniska verktyget till alla sina vård- och omsorgsboenden i Norrtälje.

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 årets digitledare

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg daniel forslund liberalerna 960 640.jpg daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

Nu kliver landstingen in i framtiden

1 aug 2016 it i vården

AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg

De tre stora landstingsregionerna har under lång tid förberett sig för den stora digitala transformationen och nu står man äntligen i startgroparna. I höst påbörjas en stor upphandling som ska ta tillvara på de nya möjligheterna.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

äldrevård eskilstuna.jpg äldrevård eskilstuna.jpg äldrevård eskilstuna.jpg video

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Evado skapar ordning på apparna

10 maj 2017 digit

evado_app_960x640.jpg evado_app_960x640.jpg evado_app_960x640.jpg

En kombinerad app- och molntjänst med stöd för VR – så samlar Evados ramverk Mobile Core företagens digitala kanaler.