Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre vård med TioHundras platta

Sedan knappt ett och ett halvt år har det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan utvärderats i glesbygden Stockholms skärgård. Resultaten är positiva för TioHundras satsning på bättre vård och nu tas nästa steg i utvecklingsarbetet.

Text Anne Hammarskjöld Foto AdobeStock, TioHundra 23 maj 2017 it i vården

AdobeStock_1078613_2.jpg

Det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan är resultatet av ett önskemål från vårdverkligheten i Norrtälje kommun.

– Vi frågade våra medarbetare vad de önskade av hjälpmedel och stöd som skulle förbättra vården. Enhetschefen för Väddö vårdcentral, Anna Aleflod, svarade att hon vill ha en mobil journal. Ett år senare var hennes idé verklighet, berättar Lovisa Jäderlund Hagstedt, distriktsläkare och biträdande verksamhetschef på Primärvård TioHundra.

Nu har Väddöplattan utvärderats i kliniska studier och Lovisa Jäderlund Hagstedt är ansvarig för sammanställningen av resultaten. De tio läkare och sjuksköterskor inom hemsjukvården och primärvården i Norrtälje och på Djurö som använt systemet sedan slutet av 2015 är positiva.

Foto Lovisa Jäderlund Hagstedt beskuren_2.jpg

Lovisa Jäderlund Hagstedt, distriktsläkare och biträdande verksamhetschef Primärvård TioHundra AB.

– Användarna skulle rekommendera systemet till andra. De negativa erfarenheterna kan delas in i två kategorier; funktioner som användarna vill ha tillgång till men som ännu inte finns i systemet, och tekniskt strul. Så jag tycker vi har fått en bra början men det behövs en del vidareutveckling för att systemet ska bli riktigt bra.

Glesbygd i Stockholm

Bakgrunden till Anna Aleflods önskan om en mobil journal är att Väddö må ligga mindre än tio mil från Stockholms centrum, men Stockholms skärgård är en glesbygd med en åldrande befolkning. Därför är hembesök en del av vardagen för Väddös läkare och sjuksköterskor.

Innan Väddöplattan förbereddes varje besök på vårdcentralen där man gick igenom patientens journal och provresultat för att kunna ge rätt rådgivning och ha svar på alla frågor. Väl tillbaka på vårdcentralen gjordes nya anteckningar om vad som sagts. Det var alltså tidskrävande och bitvis ineffektiva rutiner med risk för patientsäkerheten.

Flera förbättringar

I dag kan vårdpersonalen använda Väddöplattan för att se patientens diagnoser, provsvar och elektroniska patientjournal via den nationella tjänsteplattformen HIP, Health Innovation Platform. Utvärderingen visar att Väddöplattan innebär en rad förbättringar.

– Läkare och sjuksköterskor har tillgång till mer information på plats hos patienten och det förenklar och höjer kvaliteten i vården. Till exempel med möjligheten att sköta dokumentationen i direkt anslutning till besöket, eller att på plats beställa hjälpmedel som blöjor och näringsdrycker.

Genial plattform

Inom kort hoppas Lovisa Jäderlund Hagstedt att systemet också ska ge tillgång till läkemedelslistor, besöksbokning och möjligheten att skriva recept. Utmaningen här är läkemedelsmodulerna behöver programmeras om för att kunna leverera utdata till den nationella tjänsteplattformen. Men på det hela taget handlar det om detaljer givet de möjligheter som Väddöplattan som skalbart system erbjuder inte bara primärvården utan även till exempel mobila psykiatriteam och avancerad sjukvård i hemmet, ASIH.

– Den tekniska lösningen, plattformen, är helt genial och hämtar data från den nationella tjänsteplattformen. Nu hoppas och tror jag att vi får den finansiering som behövs för att på relativt kort tid fylla Väddöplattan med alla funktioner som finns i journalsystemet.

Smart teknik i all ära. Det krävs mer än så för att lyckas med en ny lösning.

– Vi har lyckats därför att våra medarbetare är entusiastiska, engagerade och tålmodiga med det strul och trassel som alltid uppstår i början. Vi har också haft ett mycket gott stöd av företagsledningen.

Nu kommer utvärderingen av Väddöplattan att rullas ut i större omfattning och på fler platser i Sverige, bland annat Skåne och Göteborg. Väddöprojektet har tidigare belönats med Swedish Med Tech Award och Gyllene äpplet.

Väddöprojektet är ett resultat av god samverkan mellan:

 • Väddö vårdcentral, TioHundra,
 • AVC Norrtälje,
 • Innovationsslussen, SLSO,
 • Stockholms läns landsting,
 • Nowa Health,
 • Chorus,
 • Apple,
 • Innovationslabbet SLL/KI,
 • ASIH,
 • Södersjukhuset,
 • Södertälje sjukhus,
 • Innovationsfonden,
 • Nationella tjänsteplattformen,
 • Centrum för hälsoinformatik (HIC) vid LIME-divisionen, KI.

 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_86869982_3.jpg

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

30 jun 2017 it i vården

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

emmaskolan.jpg video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

aldre-man-lyssnar-pa-poddradio.jpg

Mer vård i Stockholm

5 nov 2018 it i vården

Med målen förbättrad livskvalitet och ökad tillgänglighet hemifrån ska 500 patienter med högt blodtryck, hjärtsvikt och psykisk ohälsa testa en ny tjänst inom primärvården.

scania-i-molnet.jpg video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

damgard bootcamp 960640.jpg video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

E-journal för blivande mammor

19 jun 2018 it i vården

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal.

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

min-vård.jpg

Min vård utmanar Kry

13 dec 2017 it i vården

Dalarnas landstings app Min vård gör att befolkningen kan besöka sjukvården via video. Det har lett till kortare vårdköer, en ökad kostnadseffektivitet och att de med störst behov får hjälp snabbt.