Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skellefteå Kraft hyllas

Skellefteå Kraft har återigen fått pris för sitt bemötande ut mot kund, och bakom det ligger ett djupgående digitalt arbete. Automatisering, interaktion och utbildning är tre av nycklarna.  

Text Fredrik Adolfsson 22 maj 2017 ledarskap

skellefte2.jpg

Skellefteå Kraft har för sjätte året i rad tagit emot pris för bästa kundservice i kategorin Energi. Enligt Sanna Lundström, avdelningschef kundutveckling, finns inte ett enkelt svar utan det ligger hårt och långsiktigt arbete bakom.

 Vi har jobbat på att utveckla oss i flera år och letar ständigt efter förbättringar. Nu har vi fått en stark inbyggd stolthet i kundservicen och den finns även hos dem som arbetar ute i fält. Alla har fått gå utbildningar hur de ska agera i svåra situationer och i komplexa samtal med kunder.

Interaktion viktigt

I Skellefteå Krafts arbete har de ofta frågat sig själva hur de kan överträffa kundens förväntningar - och genom det hela tiden försökt följa med i digitala trender. De har också interagerat med kunderna i deras utvecklingsarbete.

 När vi utvecklade “mina sidor” så pratade vi med kunderna vad de ville ha, och utvecklade sidan tillsammans med dem. De var med ända tills slutresultaten och nu kan de själva på ett lätt sätt följa bland annat förbrukning, avtal och fakturor där. Vi har jobbat mycket med att få kunderna digitala och nu betalar nästan hälften av kunderna sina faktorer via e-faktura eller mailfaktura.

Förutom deras interaktion ut mot kund så har de också försökt utvecklas internt. Genom deras digitaliserade kundbas - där alla samtal och frågor registreras - så har de analyserat vilka sorts ärenden som kundservice oftast klarar av vid första kontakt och vilka som behöver skickas vidare till en andra person.

 Ärendena som kundservice inte klarar av vid första kontakt får de sedan gå vidareutbildning i. För vilka vill inte att ens frågor ska lösas av den första personen man pratar med? Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla.

Telefonsamtalen nu automatiserade  

Skellefteå Kraft har också arbetat mycket med automatisering - det som kan automatiseras ska göra det. Bland annat så har de automatiserat välkomstsamtalen som går ut till nya kunder. En inspelad röst från en anställd på företaget ringer och frågar ifall kunden har några frågor, och om kunden svarar ja kopplas ett samtal direkt vidare till kundservice. Oavsett kundens svar får hen ett sms med inloggningsuppgifter till “mina sidor”. Ifall kunden flyttar eller byter avtal går också ett robotiserat samtal ut per automatik.

 Vi har blivit väldigt positivt överraskade över den här funktionen, det låter inte som en robotröst eftersom det är en av våra anställda som ringer. Det har också skapat en enkelhet för kunden som inte behöver känna sig pushad att prata om hen inte vill, det är ju bara att lägga på.

Sanna Lundströms tre tips till en bättre kundservice

  1. Utmana hela tiden systemen ni har, finns det något bättre? It-strukturen är den grundläggande delen för att kunna utföra ett bra jobb. Se till att få ordning på it-systemen så kan ni lägga fokus på tillgängligheten ut mot kund istället.
  2. Få bort personberoendet. Många bolag har systemsoppa med många egenutvecklade system. Till slut står man där efter fem år och tänker: Hur kunde det bli så många system, vem äger dessa system och vem har beställt dem? Det driver kostnader och personberoende. För att få ett kvalitetssäkert jobb så måste man få bort personberoende arbetsuppgifter och automatisera hela flödet.
  3. Få med personalen helhjärtat i arbetet med automatisering och effektivisering och få dem att förstå nyttan. Få alla att förstå att automatiseringen inte kommer få dem att bli av med sina jobb - inom kundservice kommer personalen alltid behövas, men kanske inte till de enklaste sakerna. Vi har till exempel som mål att bli dubbelt så stora men använda oss av lika mycket personal som nu, vilket är en bättre sporre än att säga att man ska halvera bemanningen.

Rekommenderad läsning

pite kommun radhustorget.jpg
video

Självbetjäning i Piteå kommun

5 apr 2017 digit

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

minc 960640.jpg

"Vi måste bli mer disruptiva"

2 nov 2017 ledarskap

Sverige är bra på digitalisering inom offentlig förvaltning men det saknas driv att ta en tätposition och att välja vertikaler. Jeanette Andersson, Minc och medlem i Digitaliseringsrådet hoppas på kompetens inom alla områden. 

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

AdobeStock_132595255_2.jpg

AI avgör företagets framtid

17 nov 2017 ledarskap

När AI blir tillgängligt för allt fler förändras affärsmodellen totalt. Plötsligt kan veckolånga processer effektiviseras med minst 40 000 procent.