Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Tretton37: Så lyckas du med devops

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
 Hela teamet bör ha gemensamt ansvar för projektets framgång.

Text Daniel Retz Foto Most Photos 8 maj 2017 Ledarskap

Devops-960x640.jpg

Ett sätt att komma igång med devops är att utse en mentor: en utvecklare, testare eller driftmedarbetare som gjort resan tidigare och vars roll blir att utbilda.

Devops borde handla mer om kommunikation än om verktyg, det tycker Martin Mazur, medgrundare och CTO på konsultbolaget Tretton37.

– Det är naturligt att man vill börja med något konkret, för vi människor är inte bra på abstrakt tänkande. Därför tittar man på att bygga servar, till exempel. Men precis som att agila utvecklingsmetoder inte blir bra bara för att man använder post it-lappar så lyckas man inte med devops om man bara ser till verktygen.

Devops är en sammanslagning av development och operations och lite förenklat handlar det om att tjänster som utvecklas ska vara enkla att förvalta. Och för att lyckas, berättar Martin Mazur, gäller det att bryta gamla strukturer. Fokus bör ligga på det sociala, på att få utvecklare och driftspersonal att samarbeta.

– Med devops är det teamets gemensamma ansvar hela vägen. Man måste kunna tänka redan från start hur lösningen ska driftas, i vilka miljöer den ska fungera och hur man felhanterar. För att få med alla kompetenser krävs en dialog från första början. Det går inte att komma in i slutet av projektet, då har man missat själva poängen med devops.

Det gäller alltså att bygga team som har ansvar för hela kedjan, från affär, via utveckling till drift. Och det finns flera sätt att gå till väga.

– Självklart kan man från högre instans placera alla utvecklare och all driftpersonal i samma rum och bestämma att de ska samarbeta. Nackdelen är att det lamslår resten av organisationen och det kan dröja månader innan man ser några resultat. Därför förespråkar jag att man börjar inifrån: låt drift stödja utvecklarna och se till att utvecklarna får inblick i och lär sig hur driftpersonalen jobbar. Bygg små team som testar arbetssättet, sedan kan det spridas till resten av organisationen.

Martin Mazur klar.jpg

Martin Mazur, medgrundare och CTO på konsultbolaget Tretton37.

Ett sätt att komma igång är att utse en devops-coach: en utvecklare, testare eller driftmedarbetare som gjort resan tidigare och vars roll blir att utbilda.

– De bästa mentorerna kommer enligt mig från testhållet. De har ett strukturerat tankesätt med förståelse för både utveckling och driftpersonalens utmaningar. Det innebär att de kan hålla i möten mellan grupperna och lägga grunden till nya arbetssätt.

Förutom en effektiv arbetsprocess och att den färdiga lösningen är enkel att förvalta leder devops till fler fördelar.

– Man skapar en förståelse i hela teamet eftersom kunskaperna delas mellan olika grupper, och det gör att de ser en helhet snarare än att bara tänka applikation eller funktion. Och eftersom man får rätt infrastruktur från början så behöver man inte ändra så mycket senare vid produktionssättning.

Ser du några utmaningar?

– Det är viktigt att vara medveten om vad ett arbetssätt med devops leder till: du får en hög leveranshastighet och det kräver att råvaran är bra. Du bör ha koll på kravställning och begränsningar och att processen är kvalitetssäkrad, annars kan det gå fort åt fel håll.

Vad kommer härnäst?

– Nu har vi kommit över tröskeln, arbetssättet böjar sätta sig ute i communityn. Nästa steg är att konkretisera vad som fungerat, att prata om de konkreta arbetssätten som vuxit fram. Och vi kommer att få se en backlash, det gör man alltid när nyheter dyker upp och det är en del av processen. Till sist kommer devops att vara lika naturligt som andra organisatoriska förändringar.

Martin Mazurs tips för att lyckas med devops:

1, Sätt människor och deras kompetens i centrum.

2, Börja smått, med tvärfunktionella team.

3, Fokusera på hela värdekedjan, från idé till produktion.

4, Välj verktyg efter utmaningen.

5, Utvärdera och förbättra processen kontinuerligt.

 

Rekommenderad läsning

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

robot .jpg robot .jpg robot .jpg

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG video

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG video

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Sofia_960x640.jpg Sofia_960x640.jpg Sofia_960x640.jpg

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.