Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Fortbildning för framgång i Nordmaling

Smarta digitala lösningar som stödjer alla elever blev vägen framåt för Nordmalings skolor.

Nordmaling är den lilla kommunen som blivit störst på digitalisering. Nu delar Västerbottens bästa skolområde sina erfarenheter med de andra kommunerna i LEDA för skola och lärande.

– Det har varit mycket verkstad hos oss och vi är stolta över det vi åstadkommit. Med LEDA hoppas vi kunna skapa mer systematik och hållbarhet över tid, säger Birgitta Tornberg som är rektor vid Artediskolan, Nordmalings högstadieskola.

Nordmaling är den minsta kommunen bland årets LEDA-deltagare och det innebär speciella utmaningar och möjligheter.

– Som kommun har vi mycket nära till beslut och det har varit en tillgång under digitaliseringsarbetet. Vi arbetar också med helt andra förutsättningar än större kommuner som ofta har utvecklingsavdelningar och andra stödfunktioner som vi inte har. Det ger oss ett annat perspektiv som jag tror är intressant för de andra kommunerna i projektet. Och vi tycker att det är jätteroligt att träffa dem och ta del av deras erfarenheter.

Så blev Nordmaling Västerbottens bästa skolområde

Rektor Birgitta Tornbergs fyra faktorer för framgångsrik digitalisering:

  1. Se till att alla är med på digitaliseringståget. Fortbildning är ett bra sätt att öka motivationen.
  2. Våga! Vare sig det handlar om att försöka eller om att fatta beslut under resans gång.
  3. Respektera varandras kompetensområden för att nå gemensamma mål.
  4. Inventera vad ni har åstadkommit. Det är lätt att bli hemmablind.

Alla ska med

Men om vi backar bandet till 2009 när verkligheten var betydligt dystrare än i dag för Nordmalings elever, skolpersonal och föräldrar – hur vände kommunen utvecklingen?

– Ett digitaliseringsarbete är en mycket komplex process men jag skulle säga att den viktigaste förutsättningen var att vi redan från början bestämde att all personal skulle vara med på tåget och det var skolledarna som drev arbetet. Resultatet blev ett stort engagemang och en delaktighet som håller i sig. Det i sin tur bidrar till ökad trivsel.

Världen väntar inte

Birgitta Tornberg framhåller att engagemanget delvis är ett resultat av olika utbildningssatsningar.

– Det är ett råd jag vill ge andra; erbjud fortbildning för att visa möjligheterna med digitalisering.

Medarbetarnas engagemang var ett resultat av skolans delakultur, som över tid också utvecklats till att omfatta elevernas föräldrar, bland annat via sociala medier.

Den viktigaste förutsättningen var att vi redan från början bestämde att all personal skulle vara med på tåget.

Birgitta Tornberg , rektor vid Artediskolan, Nordmalings högstadieskola

I LEDA-modellen ingår att inventera vad man tar för givet i dag, som inte var självklarheter för fem år sedan. Birgitta Tornberg berättar att det i dag finns en fungerande infrastruktur med fungerande support och nätverk.

– Vi har hela tiden haft ett bra samarbete med kommunens it-avdelning. Vi har mötts med helt olika kompetens - säkerhet kontra pedagogik - men med en stor ömsesidig respekt och vilja att nå våra mål. Det var inte heller självklart för fem år sedan.

Parallellt med LEDA arbetar Nordmaling för att hålla tempo med utvecklingen. Och då menar man inte enbart inom it-området.

– Vi arbetar för att utveckla vår omvärldsanalys av ny teknik och forskning. Men också av samhällets utveckling. Vilken värld och vilken arbetsmarknad väntar på våra elever? Utvecklingen väntar inte på oss så det gäller att hänga med.

Skola och lärande i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

De kommuner som deltar inom inriktningen skola och lärande i en digital värld är: Botkyrka kommun, Härryda kommun, Lidingö stad, Linköpings kommun, Malmö stad, Nordmalings kommun, Sollentuna kommun, Stockholms stad, Uddevalla kommun, Umeå kommun och Uppsala kommun. 

3 maj 2017 Uppdaterad 4 januari 2018 Reporter Anne Hammarskjöld it i skolan Foto AdobeStock

Rekommenderad läsning

skola-nordmaling.jpg

Så blev Nordmaling bäst i klassen

4 jan 2018 it i skolan

Västerbottens bästa skolor ligger i Nordmaling och är resultatet av delakulturen och ett genuint intresse för digitalisering. Men frågan är hur långt man kommit utan rektor Birgitta Tornberg.

digilärareWEBB.jpg

Årets lärare digitaliserar Höör

3 okt 2017 it i skolan

Flippat klassrum, full koll på läroplanen och en tilltro till den valda plattformen har varit Sara Bruuns verktyg för en mer digitaliserad undervisning på Ringsjöskolan i Höör. Nu är hon utsedd till Årets lärare i it och digitalisering.

AdobeStock_90032736_2.jpg

Pedagogiken blommar i Falu kommun

20 sep 2017 it i skolan

Pedagogik, teknik och administration har varit de tre benen för Falu kommuns digitalisering av skolan. Men störst av allt är pedagogiken som blommar med den nya plattformen som drivbänk.

AdobeStock_132683013_2.jpg

Äldre visar vägen i Helsingborg

5 sep 2017 It i vården

Ett hackaton med seniorer och programmerare i Helsingborg gav flera smarta lösningar för kommunen.

 

AdobeStock_78068376_2.jpg

Uddevallas ledord är samverkan

14 aug 2017 it i skolan

Från dag ett har samarbete varit mål och medel för digitaliseringen av alla skolformer i Uddevalla kommun. Verkligheten har blivit bättre än många vågade tro och nu är erfarenheterna en del av utbytet med de andra nio kommunerna i SKL:s projekt om skolans digitalisering.

Programmering Skellefteå 20172_2.jpg

Skellefteå packar väskan med programmering

2 aug 2017 it i skolan

Utbildningsförvaltningen i Skellefteå kommun har tagit ett nytt grepp på en stor utmaning. Hela 18 specialutvecklade kodväskor ska inspirera lärare och elever till ett digitalt arbetssätt i klassrummen.

LindaMannilaEvaMårellOlsson_960x640.jpg
video

Förstärkt verklighet ger utbildningar nytt djup

5 jul 2017 it i skolan

Visualisering i 3D av komplicerade molekyler är bara en av tillämpningarna för förstärkt verklighet, augmented reality, i undervisningen. Nu vill Eva Mårell-Olsson, lektor vid Umeå universitet, och Linda Mannila, forskare vid Linköpings universitet, slå ett slag för tekniken. 

jardenberg 1.jpg

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

29 jun 2017 it i skolan

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

AdobeStock_101507782_2.jpg

Ett kinderägg för skolans digitala utveckling

27 jun 2017 it i skolan

Skolans digitalisering handlar inte om att enbart föra in ny teknik i klassrummet utan om att ta sig an möjligheterna som ett pågående förändringsarbete. Nyckeln till framgång är drivande skolledare. Det visar projektet ”Det digitala lärandes möjligheter” där deltagande skolor redan kan visa på resultatförbättringar.