Lövin: Regeringen ska stödja miljöinnovatörer

isabella lövin.jpg

Energimyndigheten har startat upp en ny cleantech-hubb i Kalifornien för att bland annat förbereda svenska företag för den globala marknaden. Vice statsminister Isabella Lövin var på plats för att inviga hubben som är den första av tre, näst ut är London och Shanghai.

 Det här är en väldigt viktig satsning för svenska företag att få komma ut till Kalifornien och knyta kontakter på en ny marknad. Det står också i myndighetens uppdrag att jobba med ren teknologi, och det är helt nödvändigt om vi ska leva upp till klimatmålen. Teknologi är en viktig nyckel i klimatomställningen och här är det viktigt för regeringen att stödja innovatörerna som har bra uppfinningar på det här området, säger Isabella Lövin, vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. 

Hubben är placerad i närheten av Silicon Valley och är den första av tre som Energimyndigheten ska köra tillsammans med Business Sweden, de andra två kommer placeras i London och Shanghai. De tre svenska företagen som deltar i satsningen är Greater Than, Climeon och Exeger. I Sverige fortsätter de sin verksamhet som vanligt men de kommer nu även finnas på plats i den nya företagshubben över Atlanten.

 I Silicon Valley finns i stort sett alla intressanta storföretag och syftet är att dessa ska få upp ögonen för svenska energi- och miljöteknikföretag. Hubben kan också hjälpa de tre svenska företagen som blivit utvalda att hitta kapital, träffa bra samarbetspartners och skapa tillväxt för Sverige, säger Mikael Fjällström, chef för enheten för marknadsutveckling på Energimyndigheten, och fortsätter.

mikael fjällström.jpg

Mikael Fjällström, chef för enheten för marknadsutveckling på Energimyndigheten.

 Vi startar upp försiktigt men kan absolut växla upp till fler bolag senare. Vi kör det här testet i två år sen får vi se - det kan även bli fler än tre länder framöver. Det här är en unik satsning som vi inte gjort tidigare och jag tror inte att någon annan heller har gjort det.

Varför är det just Energimyndigheten som satsar på det här?

 Sverige har en exportstrategi där vi har ett uppdrag att ta bra svensk miljöteknik till andra marknader och skapa en omställning av de globala energisystemen. Sverige är ett föregångsland när det gäller förnybar energi och våra visioner och vår teknologi försöker vi sprida till andra delar av världen i syfte att skapa tillväxt inom energisektorns företag i Sverige.

 Till exempel är ett av företagen i hubben, Exeger, ett av de mest lovande kring solcellsteknik. I utvecklingen av IoT kommer alla bli än mer beroende av att få sin energiförsörjning löst och då kan solceller i kombination med batterier bli en otroligt viktig lösning. Så för Exeger kan det enklare leda till att de hittar samarbeten eller investerare och på så vis kan de hitta intressenter för att bygga en mer storskalig fabrik än den anläggning som de har i Stockholm idag, säger Mikael Fjällström.

Isabella Lövin ser det som en ren nödvändighet med fler landsöverskridande projekt om klimatutmaningen på sikt ska lösas. Alla goda krafter måste samarbeta om detta på sikt ska klaras av, och där är Sverige och Kalifornien en bra match, menar hon.

Vi kan inte konkurrera med låga löner och annat utan vi måste satsa på högkvalitativa och innovativa produkter.

Isabella Lövin, vice statsminister

 Här i Kalifornien finns skarp lagstiftning kring miljöfrågor och en levande miljö för klimatsmarta lösningar. Sverige har en liknande miljö där Stockholm näst efter Silicon Valley har den mest innovationsdrivande miljön i världen. Så under min vistelse här har jag också träffat Kaliforniens guvernör och diskuterat hur vi närmare kan samarbeta och stödja varandra inom den internationella klimatpolitiken. Vi måste fortsätta ta hjälp av varandra.

Varför är det här viktigt för Sverige?

 Därför att vi är ett exportberoende land och våra två främsta försäljningsfördelar är att vi har en miljömässigt bra profil samt en hög innovationsnivå. Vi kan inte konkurrera med låga löner och annat utan vi måste satsa på högkvalitativa och innovativa produkter. Därför måste regeringen samarbeta med andra som erbjuder detta, avslutar Isabella Lövin.

2 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskapFoto Kristian Pohl, Regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng