Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Fredrik Kron 11 maj 2017 it i vården

homecare.jpg

 När vi besöker kliniker och frågar vilka deras viktigaste patienter är så vet de inte vad de ska säga utan svarar bara: “patienterna vi ska träffa idag”, men vid de mötestillfällena har de ju ingen aning om behovet ens finns. Så kan man inte bedriva vård längre, säger Thomas Bergqwist, vd på Cross Technology Solutions.

Thomas Bergqwist.jpg

Thomas Bergqwist, vd på Cross Technology Solutions.

Cross Technology Solutions har utvecklat en ny integrations- och ehälsoplattform, Lifepod, som identifierar patienterna med störst behov av vård. Plattformen är - relativt ovanligt nog - till för kroniska patienter, och ska bygga på att delad information till vården nu ska sättas i ett fungerande sammanhang för dem.

 För varje patient skapas en unik vårdprofil där patienten själv rapporterar sin hälsa genom skräddarsydda appar och sensorer via sin platta, dator eller telefon. Sedan presenterar och visualiserar vår intelligenta plattform den delade datan. I den placeras patienterna automatiskt i prioriteringsordning där den som ligger sämst till hamnar längst upp i prioritet i det medicinska gränssnittet, på så vis kan vården fokusera på den övre halvan av mest behövande patienter. Är det något fel och eskalerande så hör vården av sig till patienten och kan då föregripa problem. 

Söker paradigmskifte

Kroniska grupper som kan dra nytta av plattformen är bland annat cancerpatienter, KOL-patienter, hjärtsjuka och personer med njurproblem. Den fungerar lika bra för specialvården som primärvården, men kan även vända sig till kommuner för vård i hemmet.

 Vi vill driva ett paradigmskifte från kalenderbaserad till behovsstyrd vård. Vården har alltid styrts efter en kalender, oavsett om det handlar om en medicinman på 1800-talet eller nutidens vård.

I plattformen mäts bland annat vitalparametrar såsom puls, blodtryck, medicinering, nitroglycerin, aktivitet, vikt, midjemått, allmänt hur de mår, rökning, och än mer sjukdomspecifika värden. Vid framtagandet menar Thomas Bergqwist att de “lyssnat lite på professorer, lite mer på läkare, jättemycket på sjuksköterskor och ännu mer på patienter.”

cross technology .jpg

Här visas patienternas information i Lifepod. Grönt betyder att personen mår bra i just den delen, gult betyder mittemellan och rött innebär att patienten inte mår bra alls. Sämst värden hamnar överst.

 Detta har potential att skapa förändring av vården i grunden. Nu är vi mer inne i ett "tanka big data-läge" för att förfina algoritmerna än mer för att sedan kunna addera prediktering, machine learning och viss AI - och då kan det bli hur stort som helst. Då kommer vi få mönster om vad som korrelerar med vad och kan på så sätt addera värde och bli ännu bättre än nu på att se eskalerande förlopp för patienter. 

Med vid framtagandet av Lifepod var bland annat hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå, tre kliniker som också använder plattformen på daglig basis i en studie. Thomas Bergqwist tror att dessa bara är början, och att Cross Solutions har alla möjligheter i världen att vara med om en stark tillväxtresa framöver.

 Vi har en bra position men mycket bygger också på om modet finns på kommunal-, regional- och landstingsnivå bland vårdens beslutsfattare i Sverige. Det är lätt att prata om e-hälsa men att walk the talk är en annan sak. Men vi ser att marknaden vaknat rejält i år.

Rekommenderad läsning

irding 960640.jpg
video

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg
video

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

older woman .jpg

App får äldre på benen

15 maj 2017 it i vården

Sköra muskler och minskat balanssinne får äldre att ofta falla till backen, med ibland hemska konsekvenser. Nu har Gociety Solutions lanserat en produkt som ska få fallen att minska.

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

EchoPixels_960x640.jpg
video

Augmented reality förenklar för kirurger

26 apr 2017 it i vården

Nu kan läkare få en 3D-bild med riktig djupkänsla av patienternas vävnader och organ vilket gör operationsplanering enklare, snabbare och säkrare. 

CoalaLifeVitalis.jpg
video

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.