Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kollaborativt lärande ökar elevernas engagemang

nuiteq_960x640.jpg

Svenska Nuiteq har tagit den interaktiva pekskärmen ett steg längre. Deras interaktiva mjukvara till stora pekskärmar kommer med en uppsättning läroappar och ökar samarbetet och engagemanget i klassrummet.

De kan liknas vid gigantiska plattor, de stora panelerna med touchskärm med multipla pekpunkter som kan kopplas ihop med dator, mobil och läsplatta. Lösningen Snowflake Multiteach har funnits i knappt tre år. Den är Nuiteqs bidrag till att göra skolarbetet för barn i grundskoleåldern mer interaktivt och därmed mer engagerande.

– Barnen blir mer involverade i lärprocessen. Det här är inte bara lärarens verktyg utan en kollaborativ lösning för klassrummet. En stor skärm kopplad till mindre enheter gör att barnen både kan jobba på egen hand eller i grupp, säger Brian Collins, delägare och affärsutvecklare.

Användarvänlighet prioriterat

Användarvänligheten har satts högt. Snowflake Multiteach är en front end-lösning där användaren enbart kommer i kontakt med det som syns på skärmen. Det räcker med andra ord att trycka på en knapp vad man än vill göra. Lösningen underlättar delandet av information och frågor samt möjligheten för eleverna att exempelvis göra egna interaktiva presentationer.

– Det är inte längre läraren som står längst fram i klassrummet och berättar saker och sedan blir det prov. Det här är ett kreativt verktyg där alla kan vara med och engagemanget är en nyckel. Vi ”framtidssäkrar” barnen. Det är i den här miljön de sedan kommer att arbeta, säger han.

Och eleverna känner redan nu igen sig.

– Det här är helt i synk med hur de lever sina dagliga liv. Det är den starkaste motivationen. Ofta lär sig eleverna mjukvaran snabbar än lärarna. Vi tycker att vi har lyckats när det är de som får instruera lärarna.

Han betonar också de pedagogiska värdena.

– Vi bygger inte appar bara för att det är kul. Den första versionen utvecklades i samarbete med en erfaren pedagog. Nu ger både lärare och IT-ansvariga i skolorna kontinuerlig feedback, säger Brian Collins.

Roligare undervisning med quiz

Förutom att öka interaktionen mellan lärare och elever liksom eleverna sinsemellan så ger Snowflake lärarna också möjlighet att skapa roligare undervisning. Med hjälp av olika templates kan de pimpa de interaktiva lektionerna, till exempel med ett quiz. Lärarna kan också dela lektioner med andra användare.

– Hittar man en cool mattelektion i USA så kan man göra den till sin. Till exempel laddar många användare i USA ner lektioner från Spanien, säger han.

För undervisning är intresset störst i USA, Storbritannien och Australien men det är stort även i Tyskland och Frankrike.

– Sverige är lite efter när det gäller att ta till sig panelteknik. Bland annat vill man först slita ut den befintliga maskinparken. 

Finns det någon nackdel?

– Skärmstorleken. Skärmarna är fortfarande mindre än en vanlig projektorduk. För tre år sedan låg de på 55 tum, nu är panelerna från 65 till 98 tum, säger Brian Collins. 

22 maj 2017 Uppdaterad 23 oktober 2017 Reporter Cajsa Högberg it i skolan

Rekommenderad läsning

kameralins2.jpg

Skellefteå överklagar

6 sep 2019 säkerhet

Skellefteå överklagar Datainspektionens beslut om sanktionsavgift på 200 000 kronor, som myndigheten utfärdade med anledningen av kommunens pilot med ansiktsigenkänning.

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg
video

Fjärrundervisning för alla

18 sep 2018 it i skolan

Sverige står inför stora utmaningar i att få fram lärare. I glesbygden har fjärrundervisning använts i ett antal år i språkundervisning. Blir undervisning på distans tillåtet i fler ämnen skulle det underlätta för många.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.

Pokémon-go-i-london_-_July_23_2016_04.jpg

Ny forskning om Pokémon Go

5 feb 2018 it i skolan

Spelet Pokémon Go har hyllats för att det får barn att vara utomhus och röra på sig. Men det är samarbetet och inte tävlingen som gör spelet så populärt visar forskning från Luleå tekniska universitet.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

vikarieWEBB2222.jpg

App för lärarvikarier sparar tid

12 okt 2017 it i skolan

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering.