Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kollaborativt lärande ökar elevernas engagemang

Svenska Nuiteq har tagit den interaktiva pekskärmen ett steg längre. Deras interaktiva mjukvara till stora pekskärmar kommer med en uppsättning läroappar och ökar samarbetet och engagemanget i klassrummet.

Text Cajsa Högberg 22 maj 2017 it i skolan

nuiteq_960x640.jpg

De kan liknas vid gigantiska plattor, de stora panelerna med touchskärm med multipla pekpunkter som kan kopplas ihop med dator, mobil och läsplatta. Lösningen Snowflake Multiteach har funnits i knappt tre år. Den är Nuiteqs bidrag till att göra skolarbetet för barn i grundskoleåldern mer interaktivt och därmed mer engagerande.

– Barnen blir mer involverade i lärprocessen. Det här är inte bara lärarens verktyg utan en kollaborativ lösning för klassrummet. En stor skärm kopplad till mindre enheter gör att barnen både kan jobba på egen hand eller i grupp, säger Brian Collins, delägare och affärsutvecklare.

Användarvänlighet prioriterat

Användarvänligheten har satts högt. Snowflake Multiteach är en front end-lösning där användaren enbart kommer i kontakt med det som syns på skärmen. Det räcker med andra ord att trycka på en knapp vad man än vill göra. Lösningen underlättar delandet av information och frågor samt möjligheten för eleverna att exempelvis göra egna interaktiva presentationer.

– Det är inte längre läraren som står längst fram i klassrummet och berättar saker och sedan blir det prov. Det här är ett kreativt verktyg där alla kan vara med och engagemanget är en nyckel. Vi ”framtidssäkrar” barnen. Det är i den här miljön de sedan kommer att arbeta, säger han.

Och eleverna känner redan nu igen sig.

– Det här är helt i synk med hur de lever sina dagliga liv. Det är den starkaste motivationen. Ofta lär sig eleverna mjukvaran snabbar än lärarna. Vi tycker att vi har lyckats när det är de som får instruera lärarna.

Han betonar också de pedagogiska värdena.

– Vi bygger inte appar bara för att det är kul. Den första versionen utvecklades i samarbete med en erfaren pedagog. Nu ger både lärare och IT-ansvariga i skolorna kontinuerlig feedback, säger Brian Collins.

Roligare undervisning med quiz

Förutom att öka interaktionen mellan lärare och elever liksom eleverna sinsemellan så ger Snowflake lärarna också möjlighet att skapa roligare undervisning. Med hjälp av olika templates kan de pimpa de interaktiva lektionerna, till exempel med ett quiz. Lärarna kan också dela lektioner med andra användare.

– Hittar man en cool mattelektion i USA så kan man göra den till sin. Till exempel laddar många användare i USA ner lektioner från Spanien, säger han.

För undervisning är intresset störst i USA, Storbritannien och Australien men det är stort även i Tyskland och Frankrike.

– Sverige är lite efter när det gäller att ta till sig panelteknik. Bland annat vill man först slita ut den befintliga maskinparken. 

Finns det någon nackdel?

– Skärmstorleken. Skärmarna är fortfarande mindre än en vanlig projektorduk. För tre år sedan låg de på 55 tum, nu är panelerna från 65 till 98 tum, säger Brian Collins. 

Rekommenderad läsning

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

_MG_8395.jpg

Dataläraren: Med rätt att inspirera

8 sep 2016 it i skolan

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

skolbarnjpg.jpg

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

irene lennemyr winkler.JPG
video

"Framtidens skola ligger närmre näringslivet"

11 okt 2016 it i skolan

Karlstad Kommun har länge legat i framkant kring skolan - då har it-pedagoger och lärarutbildningar varit viktiga faktorer, menar Irene Lennemyr Winkler, gymnasiedirektör på kommunen, som framöver tror på en skola oberoende av tid och rum.

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.