Kollaborativt lärande ökar elevernas engagemang

nuiteq_960x640.jpg

Svenska Nuiteq har tagit den interaktiva pekskärmen ett steg längre. Deras interaktiva mjukvara till stora pekskärmar kommer med en uppsättning läroappar och ökar samarbetet och engagemanget i klassrummet.

De kan liknas vid gigantiska plattor, de stora panelerna med touchskärm med multipla pekpunkter som kan kopplas ihop med dator, mobil och läsplatta. Lösningen Snowflake Multiteach har funnits i knappt tre år. Den är Nuiteqs bidrag till att göra skolarbetet för barn i grundskoleåldern mer interaktivt och därmed mer engagerande.

– Barnen blir mer involverade i lärprocessen. Det här är inte bara lärarens verktyg utan en kollaborativ lösning för klassrummet. En stor skärm kopplad till mindre enheter gör att barnen både kan jobba på egen hand eller i grupp, säger Brian Collins, delägare och affärsutvecklare.

Användarvänlighet prioriterat

Användarvänligheten har satts högt. Snowflake Multiteach är en front end-lösning där användaren enbart kommer i kontakt med det som syns på skärmen. Det räcker med andra ord att trycka på en knapp vad man än vill göra. Lösningen underlättar delandet av information och frågor samt möjligheten för eleverna att exempelvis göra egna interaktiva presentationer.

– Det är inte längre läraren som står längst fram i klassrummet och berättar saker och sedan blir det prov. Det här är ett kreativt verktyg där alla kan vara med och engagemanget är en nyckel. Vi ”framtidssäkrar” barnen. Det är i den här miljön de sedan kommer att arbeta, säger han.

Och eleverna känner redan nu igen sig.

– Det här är helt i synk med hur de lever sina dagliga liv. Det är den starkaste motivationen. Ofta lär sig eleverna mjukvaran snabbar än lärarna. Vi tycker att vi har lyckats när det är de som får instruera lärarna.

Han betonar också de pedagogiska värdena.

– Vi bygger inte appar bara för att det är kul. Den första versionen utvecklades i samarbete med en erfaren pedagog. Nu ger både lärare och IT-ansvariga i skolorna kontinuerlig feedback, säger Brian Collins.

Roligare undervisning med quiz

Förutom att öka interaktionen mellan lärare och elever liksom eleverna sinsemellan så ger Snowflake lärarna också möjlighet att skapa roligare undervisning. Med hjälp av olika templates kan de pimpa de interaktiva lektionerna, till exempel med ett quiz. Lärarna kan också dela lektioner med andra användare.

– Hittar man en cool mattelektion i USA så kan man göra den till sin. Till exempel laddar många användare i USA ner lektioner från Spanien, säger han.

För undervisning är intresset störst i USA, Storbritannien och Australien men det är stort även i Tyskland och Frankrike.

– Sverige är lite efter när det gäller att ta till sig panelteknik. Bland annat vill man först slita ut den befintliga maskinparken. 

Finns det någon nackdel?

– Skärmstorleken. Skärmarna är fortfarande mindre än en vanlig projektorduk. För tre år sedan låg de på 55 tum, nu är panelerna från 65 till 98 tum, säger Brian Collins. 

22 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Cajsa Högbergit i skolan

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng