Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Evado skapar ordning på appar

En kombinerad app- och molntjänst med stöd för VR – så samlar Evados ramverk Mobile Core företagens digitala kanaler. 

Text Daniel Retz Foto AdobeStock 10 maj 2017 digit

evado_app_960x640.jpg

Tillgängligare för användarna med företagets webbplats, sociala medier och appar på ett ställe.

– Om du har 100 olika appar kopplade till en verksamhet blir driften ofta svårhanterlig. Det sådde ett frö hos oss. Kan vi ta fram en molntjänst med förberedda moduler och funktioner där företag kan samla alla sina digitala kanaler? säger Rickard Hellgren, vd för Evado.

Rickard Hellgren2.jpg

Rickard Hellgren, vd för Evado.

Mobile Core består av ett ramverk för mobilappar som finns centralt i en server. Grundfunktionerna utvecklas i nativekod, en hybrid-app, som stödjer webb och ger tillgång till it-system.

– Ramverket är teknik- och plattformsoberoende. Det innebär att våra kunder har möjlighet att välja både befintliga moduler i plattformens bibliotek och utveckla egna mobila tjänster.

Appmanagering för stora organisationer

Rickard Hellgren berättar att tjänsten utvecklats för offentlig sektor, stora företag som exempelvis energibolag, universitet och skolor samt sjukvården. Idén till Mobile Core har sin bakgrund i att man på Evado utvecklade mobila applikationer för stora organisationer, som ofta hade ett flertal olika digitala kanaler kopplade till sig. Det medförde att förvaltningen av den färdiga tjänsten blev komplicerad. Efter fem års utveckling av Mobile Core fick man sitt genombrott förra året och bland uppdragsgivarna kan nämnas Bodens kommun, Eskilstuna kommun, Gävle Energi och Polarbröd.

evado_leab_mobil-651x350 (1)2.jpg

Energibolagets app ger kunderna information om allt från elförbrukning till driftstörningar i realtid.

– Om vi tar energibranschen som exempel så laddar du som kund ner energibolagets app som är ansluten till Mobile Core. På så sätt får du tillgång till företagets webbplats, sociala medier och appar. När du loggar in hämtas dina uppgifter direkt från bolagets affärssystem och du ser dina fakturor och din elförbrukning i realtid. Genom att lösningen kontinuerligt läser av nätsystemet så skickas det automatiskt ut meddelanden till berörda kunder vid ett eventuellt elavbrott, säger Rickard Hellgren

Digitaliseringen en organisatorisk utmaning

Evado ansluter kontinuerligt nya funktioner till lösningen. Senast ut är ett stöd för VR/AR, vilket öppnar upp för olika tjänster inom vård och omsorg, offentlig sektor och skola, men fortfarande finns utmaningar, inte minst i form av förändrade bolagsstrukturer. Förr hanterades digitalisering av it-chefen som inte äger organisationsfrågan, affärsmodeller och verksamhetsprocesser. I dag är det en fråga för bolagsledningen och digitalisering något som påverkar bland annat affärsmodeller och kund- och verksamhetsprocesser. Så en digitalisering tar tid och är komplex.

– Utmaningen är att stötta företagen under digitaliseringsresan. Det kräver ett långsikt arbete och analyser av hur de arbetar i dag. Lösningen ska implementeras i organisationens kontext och det innebär en helt annan införsäljning och tidsåtgång än tidigare.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_1078613_2.jpg

Bättre vård med TioHundras platta

23 maj 2017 it i vården

Sedan knappt ett och ett halvt år har det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan utvärderats i glesbygden Stockholms skärgård. Resultaten är positiva för TioHundras satsning på bättre vård och nu tas nästa steg i utvecklingsarbetet.

virginia2.jpg

Klinikchefen jobbar från Australien

21 mar 2017 it i vården

Klinikchefen Virginia Zazo på Umeå universitetssjukhus kan uppfattas som lite fyrkantig. Hennes alter ego på avdelningen är en platta på en pelare. Själv bor hon i Australien.

AdobeStock_132683013_2.jpg

Äldre visar vägen i Helsingborg

5 sep 2017 It i vården

Ett hackaton med seniorer och programmerare i Helsingborg gav flera smarta lösningar för kommunen.

 

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

sveriges smartaste stol.png

Sveriges smartaste stol

16 jan 2019 it i vården

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

pojkar-leker-pa-stranden-med-bilar.jpg

Kalmar allt smartare

7 jun 2018 digit

Kalmar satsar på IoT och det första pilotprojektet är att visa badtemperaturen direkt i mobilen. Men soptunnor som talar om när de behöver tömmas, gatlampor som lyser med fullt sken enbart när någon går förbi och golvbrunnar som konstaterar läckage eller fukt är några andra exempel på hur Kalmar blir en allt smartare kommun.

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

E-journal för blivande mammor

19 jun 2018 it i vården

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal.