Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Evado skapar ordning på appar

evado_app_960x640.jpg

Tillgängligare för användarna med företagets webbplats, sociala medier och appar på ett ställe.

En kombinerad app- och molntjänst med stöd för VR – så samlar Evados ramverk Mobile Core företagens digitala kanaler. 

– Om du har 100 olika appar kopplade till en verksamhet blir driften ofta svårhanterlig. Det sådde ett frö hos oss. Kan vi ta fram en molntjänst med förberedda moduler och funktioner där företag kan samla alla sina digitala kanaler? säger Rickard Hellgren, vd för Evado.

Rickard Hellgren2.jpg

Rickard Hellgren, vd för Evado.

Mobile Core består av ett ramverk för mobilappar som finns centralt i en server. Grundfunktionerna utvecklas i nativekod, en hybrid-app, som stödjer webb och ger tillgång till it-system.

– Ramverket är teknik- och plattformsoberoende. Det innebär att våra kunder har möjlighet att välja både befintliga moduler i plattformens bibliotek och utveckla egna mobila tjänster.

Appmanagering för stora organisationer

Rickard Hellgren berättar att tjänsten utvecklats för offentlig sektor, stora företag som exempelvis energibolag, universitet och skolor samt sjukvården. Idén till Mobile Core har sin bakgrund i att man på Evado utvecklade mobila applikationer för stora organisationer, som ofta hade ett flertal olika digitala kanaler kopplade till sig. Det medförde att förvaltningen av den färdiga tjänsten blev komplicerad. Efter fem års utveckling av Mobile Core fick man sitt genombrott förra året och bland uppdragsgivarna kan nämnas Bodens kommun, Eskilstuna kommun, Gävle Energi och Polarbröd.

evado_leab_mobil-651x350 (1)2.jpg

Energibolagets app ger kunderna information om allt från elförbrukning till driftstörningar i realtid.

– Om vi tar energibranschen som exempel så laddar du som kund ner energibolagets app som är ansluten till Mobile Core. På så sätt får du tillgång till företagets webbplats, sociala medier och appar. När du loggar in hämtas dina uppgifter direkt från bolagets affärssystem och du ser dina fakturor och din elförbrukning i realtid. Genom att lösningen kontinuerligt läser av nätsystemet så skickas det automatiskt ut meddelanden till berörda kunder vid ett eventuellt elavbrott, säger Rickard Hellgren

Digitaliseringen en organisatorisk utmaning

Evado ansluter kontinuerligt nya funktioner till lösningen. Senast ut är ett stöd för VR/AR, vilket öppnar upp för olika tjänster inom vård och omsorg, offentlig sektor och skola, men fortfarande finns utmaningar, inte minst i form av förändrade bolagsstrukturer. Förr hanterades digitalisering av it-chefen som inte äger organisationsfrågan, affärsmodeller och verksamhetsprocesser. I dag är det en fråga för bolagsledningen och digitalisering något som påverkar bland annat affärsmodeller och kund- och verksamhetsprocesser. Så en digitalisering tar tid och är komplex.

– Utmaningen är att stötta företagen under digitaliseringsresan. Det kräver ett långsikt arbete och analyser av hur de arbetar i dag. Lösningen ska implementeras i organisationens kontext och det innebär en helt annan införsäljning och tidsåtgång än tidigare.

10 maj 2017 Uppdaterad 15 februari 2019 Reporter Daniel Retz digit Foto AdobeStock

Rekommenderad läsning

färglada tshirtar på hög.jpg

Blippa med tröjan

21 apr 2020 digit

Återbruk och ny teknik får en ny dimension när eleverna på Recycle Design-programmet på Eskilstuna folkhögskola skapar mode med betalchip.

power-transmission-pylon-against-blue-sky.jpg

Smartare el med 5G

5 jul 2019 digit

Snart kan Eon:s en miljon kunder i Sverige följa sin dagliga elförbrukning och läsa av hur mycket el fastigheten producerar från till exempel solenergi. Det är Telia NB-IoT, Narrowband Internet of Things, som ger tillgång till den nya elmätaren.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

sveriges smartaste stol.png

Sveriges smartaste stol

16 jan 2019 it i vården

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

E-journal för blivande mammor

19 jun 2018 it i vården

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal.

pojkar-leker-pa-stranden-med-bilar.jpg

Kalmar allt smartare

7 jun 2018 digit

Kalmar satsar på IoT och det första pilotprojektet är att visa badtemperaturen direkt i mobilen. Men soptunnor som talar om när de behöver tömmas, gatlampor som lyser med fullt sken enbart när någon går förbi och golvbrunnar som konstaterar läckage eller fukt är några andra exempel på hur Kalmar blir en allt smartare kommun.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

AdobeStock_132683013_2.jpg

Äldre visar vägen i Helsingborg

5 sep 2017 It i vården

Ett hackaton med seniorer och programmerare i Helsingborg gav flera smarta lösningar för kommunen.