Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Evado skapar ordning på appar

En kombinerad app- och molntjänst med stöd för VR – så samlar Evados ramverk Mobile Core företagens digitala kanaler. 

Text Daniel Retz Foto AdobeStock 10 maj 2017 digit

evado_app_960x640.jpg

Tillgängligare för användarna med företagets webbplats, sociala medier och appar på ett ställe.

– Om du har 100 olika appar kopplade till en verksamhet blir driften ofta svårhanterlig. Det sådde ett frö hos oss. Kan vi ta fram en molntjänst med förberedda moduler och funktioner där företag kan samla alla sina digitala kanaler? säger Rickard Hellgren, vd för Evado.

Rickard Hellgren2.jpg

Rickard Hellgren, vd för Evado.

Mobile Core består av ett ramverk för mobilappar som finns centralt i en server. Grundfunktionerna utvecklas i nativekod, en hybrid-app, som stödjer webb och ger tillgång till it-system.

– Ramverket är teknik- och plattformsoberoende. Det innebär att våra kunder har möjlighet att välja både befintliga moduler i plattformens bibliotek och utveckla egna mobila tjänster.

Appmanagering för stora organisationer

Rickard Hellgren berättar att tjänsten utvecklats för offentlig sektor, stora företag som exempelvis energibolag, universitet och skolor samt sjukvården. Idén till Mobile Core har sin bakgrund i att man på Evado utvecklade mobila applikationer för stora organisationer, som ofta hade ett flertal olika digitala kanaler kopplade till sig. Det medförde att förvaltningen av den färdiga tjänsten blev komplicerad. Efter fem års utveckling av Mobile Core fick man sitt genombrott förra året och bland uppdragsgivarna kan nämnas Bodens kommun, Eskilstuna kommun, Gävle Energi och Polarbröd.

evado_leab_mobil-651x350 (1)2.jpg

Energibolagets app ger kunderna information om allt från elförbrukning till driftstörningar i realtid.

– Om vi tar energibranschen som exempel så laddar du som kund ner energibolagets app som är ansluten till Mobile Core. På så sätt får du tillgång till företagets webbplats, sociala medier och appar. När du loggar in hämtas dina uppgifter direkt från bolagets affärssystem och du ser dina fakturor och din elförbrukning i realtid. Genom att lösningen kontinuerligt läser av nätsystemet så skickas det automatiskt ut meddelanden till berörda kunder vid ett eventuellt elavbrott, säger Rickard Hellgren

Digitaliseringen en organisatorisk utmaning

Evado ansluter kontinuerligt nya funktioner till lösningen. Senast ut är ett stöd för VR/AR, vilket öppnar upp för olika tjänster inom vård och omsorg, offentlig sektor och skola, men fortfarande finns utmaningar, inte minst i form av förändrade bolagsstrukturer. Förr hanterades digitalisering av it-chefen som inte äger organisationsfrågan, affärsmodeller och verksamhetsprocesser. I dag är det en fråga för bolagsledningen och digitalisering något som påverkar bland annat affärsmodeller och kund- och verksamhetsprocesser. Så en digitalisering tar tid och är komplex.

– Utmaningen är att stötta företagen under digitaliseringsresan. Det kräver ett långsikt arbete och analyser av hur de arbetar i dag. Lösningen ska implementeras i organisationens kontext och det innebär en helt annan införsäljning och tidsåtgång än tidigare.

Rekommenderad läsning

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

IoTguiden_960x640.jpg

Så blir svenska företag IoT-proffs

15 feb 2017 digit

Forskare vid Umeå universitet har sedan en tid tillbaka arbetat med att ta fram en IoT-guide för företag. Nu är guiden klar och i den har man bland annat identifierat framgångsfaktorerna för en lyckad satsning.

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 årets digitledare

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

haglund ibm snip.JPG video

"Vad vi än gör i framtiden kan vi mötas av Watson"

3 nov 2016 digit

Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, pratar om det kognitiva systemet Watson. Det hjälper till inom behandlingen av cancersjuka, det gör filmtrailers och enormt mycket annat. Finns det något som Watson inte kan göra, vilka funktioner får det i framtiden, och finns det kanske något farligt med systemet?