Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

SEB skapar virtuella visningar

Med den nya appen Virtuella visningar kan du nu både besöka drömhuset på Gotland eller den där lägenheten i stan som du söker - varifrån du vill. Det är banken SEB som står bakom lösningen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 12 april 2017 digit

lägenhet 960640.jpg

 Vi hade en kund som jobbade i London men skulle flytta till Stockholm. Till en början fick han flyga hit titt som tätt men när appen kom kunde han besöka lägenheter utan att flyga till Sverige varje helg, och nu har han hittat sin lägenhet, säger Adam Österman från SEB:s Innovation Lab och en av dem som arbetat fram produkten.

SEB har lanserat appen Virtuella visningar där man istället för att gå på bostadsvisningar rent fysiskt nu kan gå på dem virtuellt. SEB är den första banken i Sverige som sysslar med visningar i VR och arbetet med piloten startade redan i början av 2016, men det var inte förrän efter årsskiftet i år som appen gick i skarpt läge.

bild (002).jpg

Adam Österman, SEB:s Innovation Lab.

 Vi vill komma närmare våra kunder och erbjuda servicen som man kan förvänta sig av en bank idag. Bankväsendet har tidigare varit relativt duktiga på att tvinga kunder att komma till banken, vilket känns lite förlegat. Vi behöver istället bli ännu mer kundcentrerade och jobba på vår närvaro ut mot kund.

Ska lösa två problem

Appen är gratis och ska tillgängliggöra hus- och lägenhetsvisningar var man än befinner sig, vilket förhoppningsvis ska lösa åtminstone två olika problem. För det första ska storstadsstressen med visningar antingen söndagar eller måndagar - i ofta överfulla lägenheter - minska. Sedan ska även personer slippa åka långa distanser för att titta på potentiella objekt.

 Istället för att åka och titta på ett potentiellt sommarhus 50 mil bort kan du köra en tidig kvalitetsgranskning i VR och kanske slippa den där långa bilresan. Det kommer aldrig att ersätta vanliga visningar men däremot vara ett komplement. Visst, man kan även bläddra i prospektet men där är det ju döda bilder, här blir allt levande.

Screen Shot 2017-02-24 at 14.51.50 (1) (002).png

Virtuella visningar handlar inte bara om enstaka visningar utan det är också en sammanhållande plattform där tanken är att man ska kunna se alla VR-fotograferade bostäder till salu i hela landet. Det enda man behöver göra är att ladda ned appen samt köpa någon form av VR-glasögon.

 Vi har använt oss av Google Cardboard så att kunder kan komma igång relativt billigt även när det gäller hårdvaran. Sedan passar ju Cardboard på alla nya telefoner vilket är viktigt för oss.

Hur har intresset sett ut?

 Det har varit ett väldigt bra intresse. Många som vi visat upp appen för frågar: "Varför fanns inte det här när jag letade bostad?", vilket självklart är jättekul. Många verkar uppskatta att vi satsar på något som inte är en typisk bankprodukt utan att vi istället överraskar lite.

 Skulle vi inte fått den positiva responsen under piloten hade vi inte fortsatt, men nu har vi fått ett väldigt bra snurr på verksamheten. Och allt är ju än så länge bara precis i sin början - det blir en väldigt intressant fortsättning att följa.

Rekommenderad läsning

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

Verklig VR i Hässleholms äldrevård

29 mar 2017 it i vården

vr äldre.jpg vr äldre.jpg vr äldre.jpg

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

illustration jpg 960 640.jpg illustration jpg 960 640.jpg illustration jpg 960 640.jpg

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

pat gelsinger.jpg pat gelsinger.jpg pat gelsinger.jpg

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.

Region Gävleborg virtualiserar

18 sep 2017 digit

gävleborgWEBB.jpg gävleborgWEBB.jpg gävleborgWEBB.jpg video

Virtuella servrar har hjälpt Region Gävleborg i sitt digitaliseringsarbete. Nu tittar regionen på virtualiserade nätverk, bland annat i säkerhetssyfte.

NSX - hett på VMworld

21 sep 2017 digit

vmworld överblick 960640.jpg vmworld överblick 960640.jpg vmworld överblick 960640.jpg

En av de stora snackisarna under VMworld var den virtuella nätverks- och säkerhetsplattformen NSX. Lösningen innebär att säkerheten kommer från insidan och leder till att kunder kan skifta fokus. 

Dalakraft går mot strömmen med VR

14 okt 2016 digit

snip henrik fjellstedt.JPG snip henrik fjellstedt.JPG snip henrik fjellstedt.JPG video

Dalakraft AB har i den traditionella och prisfokuserade elbranschen försökt nischa sig genom VR-kampanjer och kundquiz – nu satsar de vidare, ihop med bland annat föreningar.