Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SEB skapar virtuella visningar

lägenhet 960640.jpg

Med den nya appen Virtuella visningar kan du nu både besöka drömhuset på Gotland eller den där lägenheten i stan som du söker - varifrån du vill. Det är banken SEB som står bakom lösningen. 

 Vi hade en kund som jobbade i London men skulle flytta till Stockholm. Till en början fick han flyga hit titt som tätt men när appen kom kunde han besöka lägenheter utan att flyga till Sverige varje helg, och nu har han hittat sin lägenhet, säger Adam Österman från SEB:s Innovation Lab och en av dem som arbetat fram produkten.

SEB har lanserat appen Virtuella visningar där man istället för att gå på bostadsvisningar rent fysiskt nu kan gå på dem virtuellt. SEB är den första banken i Sverige som sysslar med visningar i VR och arbetet med piloten startade redan i början av 2016, men det var inte förrän efter årsskiftet i år som appen gick i skarpt läge.

bild (002).jpg

Adam Österman, SEB:s Innovation Lab.

 Vi vill komma närmare våra kunder och erbjuda servicen som man kan förvänta sig av en bank idag. Bankväsendet har tidigare varit relativt duktiga på att tvinga kunder att komma till banken, vilket känns lite förlegat. Vi behöver istället bli ännu mer kundcentrerade och jobba på vår närvaro ut mot kund.

Ska lösa två problem

Appen är gratis och ska tillgängliggöra hus- och lägenhetsvisningar var man än befinner sig, vilket förhoppningsvis ska lösa åtminstone två olika problem. För det första ska storstadsstressen med visningar antingen söndagar eller måndagar - i ofta överfulla lägenheter - minska. Sedan ska även personer slippa åka långa distanser för att titta på potentiella objekt.

 Istället för att åka och titta på ett potentiellt sommarhus 50 mil bort kan du köra en tidig kvalitetsgranskning i VR och kanske slippa den där långa bilresan. Det kommer aldrig att ersätta vanliga visningar men däremot vara ett komplement. Visst, man kan även bläddra i prospektet men där är det ju döda bilder, här blir allt levande.

Screen Shot 2017-02-24 at 14.51.50 (1) (002).png

Virtuella visningar handlar inte bara om enstaka visningar utan det är också en sammanhållande plattform där tanken är att man ska kunna se alla VR-fotograferade bostäder till salu i hela landet. Det enda man behöver göra är att ladda ned appen samt köpa någon form av VR-glasögon.

 Vi har använt oss av Google Cardboard så att kunder kan komma igång relativt billigt även när det gäller hårdvaran. Sedan passar ju Cardboard på alla nya telefoner vilket är viktigt för oss.

Hur har intresset sett ut?

 Det har varit ett väldigt bra intresse. Många som vi visat upp appen för frågar: "Varför fanns inte det här när jag letade bostad?", vilket självklart är jättekul. Många verkar uppskatta att vi satsar på något som inte är en typisk bankprodukt utan att vi istället överraskar lite.

 Skulle vi inte fått den positiva responsen under piloten hade vi inte fortsatt, men nu har vi fått ett väldigt bra snurr på verksamheten. Och allt är ju än så länge bara precis i sin början - det blir en väldigt intressant fortsättning att följa.

12 april 2017 Uppdaterad 13 april 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobe Stock

Rekommenderad läsning

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

5G Ericsson

5G värt 260 biljoner

19 nov 2020 digit

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.