Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Saft, bulle och teleportering i Kungsbacka

vr unge.jpg

VR-caféer är en stor trend i Sydkorea - och i Kungsbacka. Magnus Kindblom gjorde sin hobby som arbetsplats och nu lockar caféet massor med barn.

Sveriges första VR-café slog för några månader sedan upp dörrarna. Turnaround VR är namnet på caféet och mannen bakom idén och grundandet heter Magnus Kindblom. 

 Jag är något av en VR-nörd och ville egentligen bara vara en vanlig konsument. Men jag ville kunna ha flera utrustningar så jag kunde köra multiplayer, och då blir det snabbt dyrt. Därför fick jag istället skapa ett företag så att jag kan tjäna pengar på det och även andra får använda utrustningen.

Turnaround VR ligger i centrala Kungsbacka, staden där Magnus Kindblom bor sedan många år. Flitiga besökare av caféet är barn, vilket är något som överraskar Magnus Kindblom en aning.

vr-kille.jpg

Magnus Kindblom, grundare Turn Around VR.

 Jag trodde att det främst skulle vara 15-30-åringar som ville besöka oss, men det har inte skett i samma utsträckning som vi trodde. Istället är yngre barn kundgrupp nummer ett, väldigt ofta har vi stora barnkalas anordnade här. Det har blivit något av en grej här i Kungsbacka.

 Jag tror att marknaden är redo för VR-caféer nu. Det är väldigt lätt använt. För min mamma tog det flera år att lära sig hantera tangentbord och mus, men VR gick galant direkt.

Kan användas i utbildningssyfte

På caféet finns det 15 olika spel eller upplevelser att välja mellan. Bland annat kan man lyssna på operakonserter och åka till påhittade platser, men de flesta besöker fiket än så länge mest för spelen.

 Det är faktiskt så att de som inte gillar att spela spel i övrigt gillar att göra det här. De känner inte att det är ett spel eftersom det är så verkligt - det är mer som ett äventyr.

 Framöver tror vi mycket på samarbeten med lokala skolor. Exempelvis kan elever komma hit i sin historieundervisning och träffa historiska personer i VR. Man kan också besöka spännande platser eller experimentera med tyngdkraften och andra naturlagar, så även geografi och fysik skulle kunna vara passande ämnen att ha sina lektioner på här.

Var är ni om tre till fem år?

 Då har vi vuxit ordentligt och vi har nog ungefär tio caféer runt om i landet, främst runt västkusten. Göteborg blir nog nästa steg - det känns naturligt. Skulle VR slå jättestort och alla köper hem varsitt system så får vi kanske ändra affärsmodell till att mer börja sälja utrustning och hjälpa dem att installera. Men VR gör sig bäst med stora ytor runt omkring sig vilket ofta är ett problem i hemmet, och ytor har vi gott om här på Turnaround.

7 april 2017 Uppdaterad 11 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Båt 960640

Första 3D-båten

21 dec 2020 digit

Europas första 3D-printade båt har sjösatts i Göteborg. 3D-utskrift av båtar ska bland annat kunna öka designfriheten och sänka kostnaderna.

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.