Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Saft, bulle och teleportering i Kungsbacka

VR-caféer är en stor trend i Sydkorea - och i Kungsbacka. Magnus Kindblom gjorde sin hobby som arbetsplats och nu lockar caféet massor med barn.

Text Fredrik Adolfsson 7 april 2017 digit

vr unge.jpg

Sveriges första VR-café slog för några månader sedan upp dörrarna. Turnaround VR är namnet på caféet och mannen bakom idén och grundandet heter Magnus Kindblom. 

 Jag är något av en VR-nörd och ville egentligen bara vara en vanlig konsument. Men jag ville kunna ha flera utrustningar så jag kunde köra multiplayer, och då blir det snabbt dyrt. Därför fick jag istället skapa ett företag så att jag kan tjäna pengar på det och även andra får använda utrustningen.

Turnaround VR ligger i centrala Kungsbacka, staden där Magnus Kindblom bor sedan många år. Flitiga besökare av caféet är barn, vilket är något som överraskar Magnus Kindblom en aning.

vr-kille.jpg

Magnus Kindblom, grundare Turn Around VR.

 Jag trodde att det främst skulle vara 15-30-åringar som ville besöka oss, men det har inte skett i samma utsträckning som vi trodde. Istället är yngre barn kundgrupp nummer ett, väldigt ofta har vi stora barnkalas anordnade här. Det har blivit något av en grej här i Kungsbacka.

 Jag tror att marknaden är redo för VR-caféer nu. Det är väldigt lätt använt. För min mamma tog det flera år att lära sig hantera tangentbord och mus, men VR gick galant direkt.

Kan användas i utbildningssyfte

På caféet finns det 15 olika spel eller upplevelser att välja mellan. Bland annat kan man lyssna på operakonserter och åka till påhittade platser, men de flesta besöker fiket än så länge mest för spelen.

 Det är faktiskt så att de som inte gillar att spela spel i övrigt gillar att göra det här. De känner inte att det är ett spel eftersom det är så verkligt - det är mer som ett äventyr.

 Framöver tror vi mycket på samarbeten med lokala skolor. Exempelvis kan elever komma hit i sin historieundervisning och träffa historiska personer i VR. Man kan också besöka spännande platser eller experimentera med tyngdkraften och andra naturlagar, så även geografi och fysik skulle kunna vara passande ämnen att ha sina lektioner på här.

Var är ni om tre till fem år?

 Då har vi vuxit ordentligt och vi har nog ungefär tio caféer runt om i landet, främst runt västkusten. Göteborg blir nog nästa steg - det känns naturligt. Skulle VR slå jättestort och alla köper hem varsitt system så får vi kanske ändra affärsmodell till att mer börja sälja utrustning och hjälpa dem att installera. Men VR gör sig bäst med stora ytor runt omkring sig vilket ofta är ett problem i hemmet, och ytor har vi gott om här på Turnaround.

Rekommenderad läsning

lägenhet 960640.jpg

SEB skapar virtuella visningar

12 apr 2017 digit

Med den nya appen Virtuella visningar kan du nu både besöka drömhuset på Gotland eller den där lägenheten i stan som du söker - varifrån du vill. Det är banken SEB som står bakom lösningen. 

ny snip schumacher.JPG
video

Så kommer du igång med positionering

2 nov 2016 It i vården

Positionering effektiviserar verksamheten och ger bättre beslutsunderlag. Richard Schumacher, Sverigechef på Aruba, och Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar hur man kommer igång.

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Datacenter_IBM_960x640.jpg

"Datacentren måste lämna silorna"

14 jun 2016 digit

Mycket av datacentrens kapacitet går förlorad på grund av inlåsningen i silorna, men så behöver det inte vara.

anna johansson pixlr.jpg

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

15 jul 2016 digit

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

KristinAastrup2_960x640.jpg

Bolagsverkets API:er stöttar näringslivet

15 mar 2017 digit

Färre kontakter med myndigheter och enklare att lämna uppgifter. Det kan bli resultatet när Bolagsverket digitaliserar flera områden för att underlätta för företagare.