Saft, bulle och teleportering i Kungsbacka

vr unge.jpg

VR-caféer är en stor trend i Sydkorea - och i Kungsbacka. Magnus Kindblom gjorde sin hobby som arbetsplats och nu lockar caféet massor med barn.

Sveriges första VR-café slog för några månader sedan upp dörrarna. Turnaround VR är namnet på caféet och mannen bakom idén och grundandet heter Magnus Kindblom. 

 Jag är något av en VR-nörd och ville egentligen bara vara en vanlig konsument. Men jag ville kunna ha flera utrustningar så jag kunde köra multiplayer, och då blir det snabbt dyrt. Därför fick jag istället skapa ett företag så att jag kan tjäna pengar på det och även andra får använda utrustningen.

Turnaround VR ligger i centrala Kungsbacka, staden där Magnus Kindblom bor sedan många år. Flitiga besökare av caféet är barn, vilket är något som överraskar Magnus Kindblom en aning.

vr-kille.jpg

Magnus Kindblom, grundare Turn Around VR.

 Jag trodde att det främst skulle vara 15-30-åringar som ville besöka oss, men det har inte skett i samma utsträckning som vi trodde. Istället är yngre barn kundgrupp nummer ett, väldigt ofta har vi stora barnkalas anordnade här. Det har blivit något av en grej här i Kungsbacka.

 Jag tror att marknaden är redo för VR-caféer nu. Det är väldigt lätt använt. För min mamma tog det flera år att lära sig hantera tangentbord och mus, men VR gick galant direkt.

Kan användas i utbildningssyfte

På caféet finns det 15 olika spel eller upplevelser att välja mellan. Bland annat kan man lyssna på operakonserter och åka till påhittade platser, men de flesta besöker fiket än så länge mest för spelen.

 Det är faktiskt så att de som inte gillar att spela spel i övrigt gillar att göra det här. De känner inte att det är ett spel eftersom det är så verkligt - det är mer som ett äventyr.

 Framöver tror vi mycket på samarbeten med lokala skolor. Exempelvis kan elever komma hit i sin historieundervisning och träffa historiska personer i VR. Man kan också besöka spännande platser eller experimentera med tyngdkraften och andra naturlagar, så även geografi och fysik skulle kunna vara passande ämnen att ha sina lektioner på här.

Var är ni om tre till fem år?

 Då har vi vuxit ordentligt och vi har nog ungefär tio caféer runt om i landet, främst runt västkusten. Göteborg blir nog nästa steg - det känns naturligt. Skulle VR slå jättestort och alla köper hem varsitt system så får vi kanske ändra affärsmodell till att mer börja sälja utrustning och hjälpa dem att installera. Men VR gör sig bäst med stora ytor runt omkring sig vilket ofta är ett problem i hemmet, och ytor har vi gott om här på Turnaround.

7 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng