Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 28 april 2017 it i vården

– Förutom att läkare, sköterska, kurator och sjukgymnast kan samarbeta i den interaktiva plattformen kan patienten ta del av allt innehåll och lägga till information, säger Martin Irding, vd på ehälsoföretaget Frisq.

Det måste bli så att patienter gör mer själva om vi ska klara av alla framtidsutmaningar vi har.

Martin Irding , vd, Frisq

Bland annat därför har Frisq tagit fram en it-plattform som möjliggör interaktiva vårdplaner mellan vårdgivare och patient. Vårdgivaren kommer lägga upp en individualiserad vårdplan med gemensamma mål inför framtiden.

All vårdhistorik kommer att finnas i plattformen och tillgänglig för både patient och anhöriga. Plattformen finns på Ipad och webb för vården och för patienten kan både Iphone och Android användas med koppling till Apples healthkit samt Google fit på Android-telefoner.

 Det handlar om ett viktigt mindset-skifte. Om patienten har tillgång till samma information som personalen så kan man göra spännande saker, och varför skulle patienten inte få ha det? Patienten kan där göra upp egna planer kring påminnelse av läkemedel, vaccinationer och så vidare.

När datan sedan skickas tillbaka från patient till vård kan vårdpersonalen spara informationen direkt till patientens journal. Det menar Martin Irding är en stor fördel då det länge funnits många bra e-hälsoverktyg, men att det alltid har varit klurigt att få in informationen i journalen. Ett problem som nu ska vara löst eftersom diagnoserna kommer i standardiserade format.

 Vi har pratat mycket med personer inom vården om vad de eftersökt skulle vara genuint hjälpsamt.

Vi har pratat mycket med personer inom vården om vad de eftersökt skulle vara genuint hjälpsamt.

Martin Irding , vd, Frisq

Där var integrationen viktig - att inte behöva dubbeldokumentera.

 Plattformen möjliggör ett mer framåtblickande perspektiv och en patientcentrerad vård där all patienthistorik finns insamlad, oavsett om det gäller besök hos psykolog, läkare eller annat. En historik som även kommer patienten till gagn.

Det ligger både i vårdtagarnas intresse då de ofta vill vara mer aktiva och göra mer själva, men det är också något som måste ske för att klara de utmaningar som finns i vården.

Rekommenderad läsning

CoalaLifeVitalis.jpg
video

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

homecare.jpg

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg
video

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

Coala heart monitor .jpg

Digitalt stetoskop räddar liv

17 mar 2017 it i vården

Coala Heart Monitor kommunicerar trådlöst med din smartphone via coala-appen och visar dina resultat direkt samt lagrar dem i din personliga journal.

kille sitter utomhus och tittar i sin mobiltelefon.jpg

Blodsockervarning nu i mobilen

16 jun 2017 it I vården

Nu kan diabetessjuka hålla koll på sina blodsockernivåer genom en sensor och en app som automatiskt varnar när nivåerna blir för höga eller låga.

old couple.jpg

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.

Lomma_960x640.jpg

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.

äldrevård eskilstuna.jpg
video

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.