Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inte en hälsoapp som andra

Forskarparet fick en bra idé medan de sökte ett hjälpmedel för naturlig familjeplanering. I dag är Natural Cycles den första app att CE-certifieras som preventivmedel.

Text Anne Hammarskjöld Foto AdobeStock, Natural Cycles 21 april 2017 Digit

AdobeStock_85299871_2.jpg

För fem år sedan åkte en nanofysiker och en partikelfysiker på bröllopsresa. Resultatet blev en app som ger tusentals kvinnor information om deras menscykel med säkra och fertila dagar.

– Vi sökte själva ett stöd för naturlig familjeplanering men inget av alternativen som fanns på marknaden kändes tillräckligt sofistikerad. Så vi utvecklade en egen algoritm för att följa kvinnans menscykel och började använda den. I ett nästa steg spreds den bland våra kollegor. Det var tydligt att vi hade hittat en bra lösning som det fanns ett stort behov av, säger Raoul Scherwitzl, som tillsammans med sin fru Elina Berglund startade Natural Cycles för snart fyra år sedan.

Så funkar Natural Cycles

Natural Cycles består av en unik algoritm som tar kvinnans temperatur och andra faktorer, som spermieöverlevnad, temperaturfluktuationer och oregelbundenheter i cykeln, i beräkning. Den detekterar såväl ägglossning, kvinnans fertilitet och de olika stadierna av hennes cykel, som prognoser för kommande cykler.

Kvinnan mäter sin temperatur varje morgon med en speciell termometer. Denna temperatur är en indirekt mätning av kvinnans hormonnivåer och den information som appen behöver för att ge besked om detta är en ”säker” eller bra dag för den som vill bli gravid.  

Källa: naturalcycles.com/sv

Välkommen milstolpe

Själva utvecklingsfasen gick nästan av bara farten. Användarnas erfarenheter och tillkommande kliniska studier visade att produkten var ett bra och säkert alternativ både som preventivmedel och som stöd för familjeplanering. Den viktiga certifieringsfasen var mer tungrodd men resultatet är en milstolpe.

– I februari 2017 blev Natural Cycles CE-certifierad i kategorin medicintekniska produkter, och därmed godkänd som preventivmedel i hela Europa. Natural Cycles är den första app som godkänns som preventivmedel och en av de första hälsoapparna som CE-certifieras. Det är en dörröppnare för många andra företag inom området hälsa och vård.

Natural Cycles founders Dr Elina Berglund and Dr Raoul Schewitzl_2.jpg

Forskarparet Elina Berglund och Raoul Scherwitzl startade Natural Cycles.

Fertila möjligheter

Resultatet av idén som uppstod under bröllopsresan har fått ett varmt mottagande bland kvinnor och läkare i Sverige och en rad andra länder i och utanför Europa. Men det är inte målet för Raoul Scherwitzl. Forskaren i honom ser långt in i framtiden.

– Nu forskar vi vidare för att utveckla kunskaperna om fertilitet, om preventivmedel och om kvinnans kropp. Vi står bara på tröskeln till alla möjligheter.

Natural Cycles är lika tillgängligt för kvinnor i Europa som för kvinnor i tredje världen. Allt som behövs för att få information om månadens säkra respektive fertila dagar är tillgång till internet och en basaltermometer.

Europeisk produktsäkerhet

CE-märkning är en produktmärkning inom främst EU men även inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’).

En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att:

  • Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö
  • Föreskriven kontrollprocedur har följts

För många produkter ansvarar tillverkaren själv för att kraven är uppfyllda. För vissa produkter med höga krav på säkerhet ska ett speciellt kontrollorgan säkerställa att kraven efterlevs.

Källa: Wikipedia

Rekommenderad läsning

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

skog 960640.jpg skog 960640.jpg skog 960640.jpg

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

polisen-960640.jpg polisen-960640.jpg polisen-960640.jpg

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Shoppa med digital plånbok

20 apr 2017 Digit

eyes_960x640.jpg eyes_960x640.jpg eyes_960x640.jpg

Idag går det fint att betala med mobilen i kortmaskiner. Därifrån är steget inte långt till att handla med klockan, ett chip i kroppen eller biometriskt.

Hackathon för ökad integration

21 apr 2017 Digit

Lorna Bartram2.jpg Lorna Bartram2.jpg Lorna Bartram2.jpg

Appen Pairent hjälper nyanlända barnfamiljer att få kontakt. Lösningen är resultatet av ett hackathon på temat integration som arrangerats av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.