Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inte en hälsoapp som andra

Forskarparet fick en bra idé medan de sökte ett hjälpmedel för naturlig familjeplanering. I dag är Natural Cycles den första app att CE-certifieras som preventivmedel.

Text Anne Hammarskjöld Foto AdobeStock, Natural Cycles 21 april 2017 Digit

AdobeStock_85299871_2.jpg

För fem år sedan åkte en nanofysiker och en partikelfysiker på bröllopsresa. Resultatet blev en app som ger tusentals kvinnor information om deras menscykel med säkra och fertila dagar.

– Vi sökte själva ett stöd för naturlig familjeplanering men inget av alternativen som fanns på marknaden kändes tillräckligt sofistikerad. Så vi utvecklade en egen algoritm för att följa kvinnans menscykel och började använda den. I ett nästa steg spreds den bland våra kollegor. Det var tydligt att vi hade hittat en bra lösning som det fanns ett stort behov av, säger Raoul Scherwitzl, som tillsammans med sin fru Elina Berglund startade Natural Cycles för snart fyra år sedan.

Så funkar Natural Cycles

Natural Cycles består av en unik algoritm som tar kvinnans temperatur och andra faktorer, som spermieöverlevnad, temperaturfluktuationer och oregelbundenheter i cykeln, i beräkning. Den detekterar såväl ägglossning, kvinnans fertilitet och de olika stadierna av hennes cykel, som prognoser för kommande cykler.

Kvinnan mäter sin temperatur varje morgon med en speciell termometer. Denna temperatur är en indirekt mätning av kvinnans hormonnivåer och den information som appen behöver för att ge besked om detta är en ”säker” eller bra dag för den som vill bli gravid.  

Källa: naturalcycles.com/sv

Välkommen milstolpe

Själva utvecklingsfasen gick nästan av bara farten. Användarnas erfarenheter och tillkommande kliniska studier visade att produkten var ett bra och säkert alternativ både som preventivmedel och som stöd för familjeplanering. Den viktiga certifieringsfasen var mer tungrodd men resultatet är en milstolpe.

– I februari 2017 blev Natural Cycles CE-certifierad i kategorin medicintekniska produkter, och därmed godkänd som preventivmedel i hela Europa. Natural Cycles är den första app som godkänns som preventivmedel och en av de första hälsoapparna som CE-certifieras. Det är en dörröppnare för många andra företag inom området hälsa och vård.

Natural Cycles founders Dr Elina Berglund and Dr Raoul Schewitzl_2.jpg

Forskarparet Elina Berglund och Raoul Scherwitzl startade Natural Cycles.

Fertila möjligheter

Resultatet av idén som uppstod under bröllopsresan har fått ett varmt mottagande bland kvinnor och läkare i Sverige och en rad andra länder i och utanför Europa. Men det är inte målet för Raoul Scherwitzl. Forskaren i honom ser långt in i framtiden.

– Nu forskar vi vidare för att utveckla kunskaperna om fertilitet, om preventivmedel och om kvinnans kropp. Vi står bara på tröskeln till alla möjligheter.

Natural Cycles är lika tillgängligt för kvinnor i Europa som för kvinnor i tredje världen. Allt som behövs för att få information om månadens säkra respektive fertila dagar är tillgång till internet och en basaltermometer.

Europeisk produktsäkerhet

CE-märkning är en produktmärkning inom främst EU men även inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’).

En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att:

  • Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö
  • Föreskriven kontrollprocedur har följts

För många produkter ansvarar tillverkaren själv för att kraven är uppfyllda. För vissa produkter med höga krav på säkerhet ska ett speciellt kontrollorgan säkerställa att kraven efterlevs.

Källa: Wikipedia

Rekommenderad läsning

skog 960640.jpg

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg
Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

29 aug 2018 digit

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld. 

karlekens-roda-ros.jpg

Svensk p-app i USA

24 aug 2018 digit

US Food and Drug Administration, FDA, har godkänt Natural Cycles som medicinteknisk produkt. Därmed är den svenskutvecklade innovationen den enda godkända digitala preventivmetoden i USA. Hjärnan bakom Natural Cycles är en smart algoritm som identifierar en kvinnas dagliga fertilitet genom att analysera förändringar i hennes kroppstemperatur, som höjs vid ägglossning. 

praktikertjänst-hund-vård-960640.jpg

Prisade plattor på Praktikertjänst

29 jun 2018 it i vården

Bara under det senaste året så har vårdkoncernen Praktikertjänst kommit fram med tre nya tjänster som ska förenkla vården för både medarbetare och patienter. Bland annat ska lösningarna leda till bättre vårdinsyn för patienterna, minskad risk för dubbeldokumentation och på sikt möjliggöra digital vård. 

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

kraftledning.jpg

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

hemfrid-foto.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

11 jan 2018 digit

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.